pytanie

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
FERRER
Kontaktowanie:

Post27 lip 2005, 10:32

witam
jestem nowy o dopiero zaczynam zabawe od tego weekendu (kurs w szkole)
mam pytanie, wiem ze wszystkiego sie dowiem na szkoleniu ale juz dzis chce sie troszke po rozgladac po sprzecie.
Jaki dla mnie latawiec? (mam zamiar miec 2 rozmiary)
jaka deska?
szukam tez 3 latawca na zime do deski, jaki wybrac?
mam 177cm
waga ok 76-78

dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post27 lip 2005, 11:36

No więc tak. Dużo zależeć będzie od Twoich preferencji co do stylu jazdy, miejsca (śródlądzie lub/i morze), rozmiaru deski itp. Standardowe rozmiary, które mógłbym Ci zaproponować na początek to 16m i 12m. Ewentualnie nieco więcej. To też zależy od używanego sprzetu.

Na zimę do deski, jeżeli masz trochę odłożonej kasy propnuję Flysurfera lub Ozone'a. Chyba, że chcesz tylko jeździć, a nie skakać. Wtedy cokolwiek co gewneruje moc siesprawdzi a i jakieś skoki można robić. W przypadku Ozone'a - Frenzy 10m (na początek) lub 12m powinien być ok, ale o tym dużo więcej napiszą inni, bo ja tylko trochę sie nim bawiłem. Z Flysurfera najtańszy jest Rookie2, ale tutaj największy jest 9m, więc jak chcesz większy to rozważ Extacy 10 lub 13m. Bardzo przyjemny jest Speed 10, ale to już nieco droższy i trudniejszy sprzęt. Z drugiej strony byłby to uniwersalny latawiec na zimę i na lato i wystarczyłby Ci ten tylko rozmiar.

Awatar użytkownika
FERRER
Kontaktowanie:

Post27 lip 2005, 11:43

onzo pisze:No więc tak. Dużo zależeć będzie od Twoich preferencji co do stylu jazdy, miejsca (śródlądzie lub/i morze)

To bedzie i morze i jeziora.
co do deski to nie wiem co wybrac , moze jakies rady?

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Deska: Naish Haze
Latawiec: Flysurfer Speed
Kontaktowanie:

Post27 lip 2005, 11:58

Ja moze jakis spaczony jestem, ale polecilbym Ci zestaw z ktorego ja jestem zadowolony korzystajac jeziora/morze/zatoka... Flysurfer i Skywalker 8)

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post27 lip 2005, 11:58

Skoro i morze i jeziora to rozważ nieco większe rozmiary. Może na początek zakup 13 lub 14m a do tego jak już nieco opanujesz sztukę pływania ( ;) ) dorzuć coś w okolicach 17m jako bezpieczny sprzęt na słabe wiatry. Tylko nie wiem czy nie będą za bardzo się pokrywać.

Deskę na poczatek proponowałbym nieco większą, chociaż jeżeli ma to być jedyna deska to raczej nie więcej niż jakieś 135-140cm. Jeżeli chciałbyś pływać w większości warunków zastanów się nad większą deską na początek - nawet do 150cm (są super tanie w tej chwili) a potem dokup coś małego - w okolicy 120-130cm. Ja mam taki zestawik desek i bardzo go sobie chwalę bo czasem brakuje odrobinę wiatru, albo jest zbyt nierówny żeby utrzymać się w dziurach wiatrowych na małej desce, za to 150 dobrze sobie radzi.

Awatar użytkownika
FERRER
Kontaktowanie:

Post27 lip 2005, 12:06

onzo pisze:Skoro i morze i jeziora to rozważ nieco większe rozmiary. Może na początek zakup 13 lub 14m a do tego jak już nieco opanujesz sztukę pływania ( ;) ) dorzuć coś w okolicach 17m jako bezpieczny sprzęt na słabe wiatry. Tylko nie wiem czy nie będą za bardzo się pokrywać.

Deskę na poczatek proponowałbym nieco większą, chociaż jeżeli ma to być jedyna deska to raczej nie więcej niż jakieś 135-140cm. Jeżeli chciałbyś pływać w większości warunków zastanów się nad większą deską na początek - nawet do 150cm (są super tanie w tej chwili) a potem dokup coś małego - w okolicy 120-130cm. Ja mam taki zestawik desek i bardzo go sobie chwalę bo czasem brakuje odrobinę wiatru, albo jest zbyt nierówny żeby utrzymać się w dziurach wiatrowych na małej desce, za to 150 dobrze sobie radzi.

dzieki za przydatne rady

Awatar użytkownika
jciszewski
Kontaktowanie:

Post29 lip 2005, 10:48

Max/Łódź pisze:Ja moze jakis spaczony jestem, ale polecilbym Ci zestaw z ktorego ja jestem zadowolony korzystajac jeziora/morze/zatoka... Flysurfer i Skywalker 8)

jaka wielkosc powinien miec komorowiec do landboardingu ?
czy ktos w Polsce robi mountainboardy ?

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post29 lip 2005, 10:50

jciszewski pisze:czy ktos w Polsce robi mountainboardy ?

nic mi na ten temat nie wiadomo :) a z drugiej strony po co jesli MB mozna juz kupic od 350 zl

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post29 lip 2005, 11:46

jciszewski pisze:jaka wielkosc powinien miec komorowiec do landboardingu ?
czy ktos w Polsce robi mountainboardy ?

Pyt1: Rozmiar - tak naprawdę dowolny, do granicy bezpiecznego poruszania się oczywiście. W landboardingu z reguły masz na tyle małe opory (no chyba, że pocinasz na mało ubitej plaży albo po polu z wysoką trawą - ale z drugiego ptyania wnioskuję, że chcesz na mb, więc teren nie może być zbyt trudny), że każdy kite powinien Cię pociągnąć. Myślę, że duża przyjemność zaczyna się od jakichś 4-6m.

Pyt2. Chyba jeżeli jużto tylko na własny użytek.

Awatar użytkownika
jciszewski
Kontaktowanie:

Post29 lip 2005, 17:35

dzieki Onzo!

a kojarzycie moze schematy MB - moze sprobowac cos takiego we wlasnym zakresie - duzo fanu moze byc przy budowie...

albo gdzie to kupic za 350 pln ??

Wróć do „Forum Główne”