Poszukiwania na bałtyku

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post14 lip 2011, 14:46

Zmarła osoba to windsurfer z kempingu Chałupy 6, osoba prywatna, wypłynął z kempingu wczoraj po południu, jego znajomi wczoraj wieczorem poprosili naszego bosmana aby rozpoczął poszukiwania motorówką.

Zaleciliśmy wezwanie SAR'u, chwilę później już nad zatoką latał śmigłowiec.

Przykra sprawa...

Co się stało? Nie wiadomo - wiatr od brzegu, awaria sprzętu, mógł wypiąć mu się pędnik, nie zdążył dogonić deski, nie wiadomo... Pewnie gdyby miał telefon...

zbrochaty
Deska: Fanatic TrippleX
Latawiec: North Sails: Duke SuperStar
Dostał piwko: 16 razy

Post14 lip 2011, 18:22

Popatrzylem na dane *prognoz* na windguru za ostatnie 24h - wczoraj po poludniu wiatr max 4 kt, pewnie byly jakies lokalne zawirowania pogody...

Skoro byles wczoraj w Chalupach, czy moglbys napisac jakie byly warunki? Wiatr od ladu? nagla burza niemozliwa do przewidzenia etc...
I nie chodzi bynajmniej o szukanie jakiejs sensacji, ale o wnioski dla plywajacych
Zbrochaty

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post14 lip 2011, 19:11

z tego co przed chwila widziałem - na tvn, na pasku leciało w zapowiedziach w głównych informacjach: "zabójcza aura"...

obejrzałem: wypadek WS, pijani na plaży i alkohol, utonięcia, burze, zniszczone domy. to wszystko w 1 min i 30 sek.
totalny bełkot medialny

Awatar użytkownika
djbartekk
Deska: Czapla Kiteboards
Latawiec: F-one Bandit Flysurfer Cronix
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post14 lip 2011, 19:34

zaq pisze:z tego co przed chwila widziałem - na tvn, na pasku leciało w zapowiedziach w głównych informacjach: "zabójcza aura"...
obejrzałem: wypadek WS, pijani na plaży i alkohol, utonięcia, burze, zniszczone domy. to wszystko w 1 min i 30 sek.
totalny bełkot medialny

zgadzam sie ! zadnego sesu nie mialo przejscie z relacji o wypadku na zatoce [*] do pijanych zuli z wódka na plazy ehhhh dziennikarze :naughty:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post14 lip 2011, 20:02

zaq pisze:totalny bełkot medialny

Offtopic. Tylko dla zainteresowanych sprawami mediów.
Zgadzam się - ten bełkok jest dla mnie nie do zaakceptowania. Polskich mediów nie oglądam, nie czytam, nie słucham. Nie ma nadzieji na rzetelne i niekoloryzowane wiadomości. Są tylko sensacje oraz ibiszowskie celebryctwo.
"Surfer na Bałtyku" jaki surfer????? Jaki Bałtyk????? Idiotom z mediów nawet nie chce się dochodzić kto to jest surfer. Ich obchodzi tylko jedno: trup na wodzie, helikoptery, łodzie, statki ratownicze itd = wzrasta czytalność.
W BBC, za takiego njusa, dziennikarz wyleciałby na zbity pysk do News of the Word.

Inny przykład:
Polski żaglowiec Chopin, który jest w drodze z portu Falmouth do Polski, w ostatniej chwili uniknął zderzenia z olbrzymim transportowcem za Kanałem Kilońskim - informuje RMF FM. Polska jednostka była naprawiana w brytyjskim porcie po tym, jak osiem miesięcy temu została poważnie uszkodzona podczas sztormu.
- To był chyba kontenerowiec. Zmienił nagle kurs i płynął w stronę Chopina z dużą prędkością - powiedział RMF FM obecny na pokładzie żaglowca reporter londyńskiego dziennika "Kultura" Piotr Dobroniak.
Dziennikarz podkreślił, że było blisko do katastrofy. - Był to tak duży statek, że z Chopina nic by nie zostało - wyjaśnił.
Na szczęście nikomu nic się nie stało.

Krew mi się gotuje jak czytam takie ścierwa. Jakie są fakty? Żadne poza tym że jakiś statek zmienił kurs i przepłynąl w pobliżu polskiego żaglowca.
Gdzie, kiedy, z kim, w jakich warunkach, kto miał prawo drogi itp? Czemu nikt nie zapytał kapitana?
Pan Piotr Dobroniak to k***a to musi być znany specjalista od nawigacji, biegły izby morskiej itd.
OLBRZYMI TRANSPORTOWIEC (co to jest kutfa tansportowiec :lol: ) był tak daleko, że pan dziennikarz jednak nie odczytał nazwy statku, wygooglował jego parametry i na tej podstawie mógłby ocenić odległości i sprzedać więcej informacji jeżeli już ale byłoby za trudne do ogarnięcia dla żałosnego pismaka i prawdopodobnie okazałoby się zwykłym minięciem statków w strefie separacyjnej.
Wolał wykonać gorący telefon do RMF (skasować 1000PLN), podać sensacyjne fakty i tam specjaliści od informacji przerobili to na njusa dnia.

Nie widzę światełka w tunelu i przewiduję dalszy upadek mediów - pytanie jest czy ktoś wie co jest dnem?
Ja nie widzę ograniczeń iż głupota ludzka sięga tam gdzie wzrok nie sięga :(

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post14 lip 2011, 20:42

offtop:

dno? dawno się urwało i słychać pukanie ale z 2 strony tego dna. przykład z ostatnich dni:
http://www.fakt.pl/Mezczyzna-we-fraku-z ... 006,1.html /gwałt na koniu i owcach
http://www.fakt.pl/Ohyda-Gimnazjalistka ... 510,1.html /sex gimnazjalistki z psem

podobny poziom można zobaczyć w prasie lokalnej, przykład z Wrocławia "libacja na skwerku" w 140 znakach czy też artykuły z "Pudelka Biznesu" czyli gazety ekonomicznej "Puls Biznesu" - naganiające "Bliski krach Grecji", czy "700 tyś kredytobiorców zbankrutuje" Dalej, nagłówki i ilustracje z wiodących portali - onet.pl, wp.pl. Tam jest bełkot do kwadratu - dzisiejsza strona głowna onetu - poniżej :shock: :?:

A wracając do wypadku nad Zatoką. Zmieszanie śmierci człowieka, z alkoholem na plaży i rozmowie o burzach -
sorry ale to jest poziom brukowy, którego jest coraz więcej. Pogoń za newsem i większą sensacją.

Tym bardziej trzeba prostować takie informacje i sprzeciwiać się im. Bo wytworzy się jakiś totalnie aberracyjny obraz sportów wodnych

BraCuru pisze:Nie widzę światełka w tunelu i przewiduję dalszy upadek mediów - pytanie jest czy ktoś wie co jest dnem?
Ja nie widzę ograniczeń iż głupota ludzka sięga tam gdzie wzrok nie sięga :(
Załączniki
cycki onetowe.jpg
cycki onetowe.jpg (77.6 KiB) Przejrzano 1901 razy
Ostatnio zmieniony 14 lip 2011, 23:05 przez zaq, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
zielwandam

Post14 lip 2011, 20:43

BraCuru pisze:Offtopic. Tylko dla zainteresowanych sprawami mediów.
...
Inny przykład:
Polski żaglowiec Chopin, który jest w drodze z portu Falmouth do Polski, w ostatniej chwili uniknął zderzenia z olbrzymim transportowcem za Kanałem Kilońskim - informuje RMF FM. Polska jednostka była naprawiana w brytyjskim porcie po tym, jak osiem miesięcy temu została poważnie uszkodzona podczas sztormu.
- To był chyba kontenerowiec. Zmienił nagle kurs i płynął w stronę Chopina z dużą prędkością - powiedział RMF FM obecny na pokładzie żaglowca reporter londyńskiego dziennika "Kultura" Piotr Dobroniak.
Dziennikarz podkreślił, że było blisko do katastrofy. - Był to tak duży statek, że z Chopina nic by nie zostało - wyjaśnił.
Na szczęście nikomu nic się nie stało.

dalej pozostaje to offtopic... Cóż niestety tego typu informacji nie zrozumie wielu... jedynie ci którzy coś na coś wiedzą.

a wracając do tematu [*]

a wracając do offtopicu.. cóż wielu informacji z areny międzynarodowej nie można uświadczyć w ogóle w naszych mediach

Wróć do „Forum Główne”