Wywiad z Jankiem TVN24 i inne

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 18:33

sandalbb pisze:czy mamy prawo zakładać że jak sobie odpłyniemy od brzegu i siądzie nam wiatr to ktoś nas będzie szukał ?
czy ON miał prawo zakładać że jak mu siądzie wiatr to ktoś go będzie szukał ?

dobre pytania.bo wlasnie o to tyle ludzi sie burzy.
w tym kontekscie:
http://www.sport.pl/londyn2012/1,123713 ... mu___.html

Awatar użytkownika
mm
Latawiec: Airush

Post09 mar 2012, 18:39

walter_sopot pisze:
Ja na pewno będę tą osobę omijał szerokim łukiem… "

:naughty:
dajcie spokoj czlowiekowi... niech sie zregeneruje po traumatycznych przezyciach.. nikt... albo niewielu z nas zdaje sobie sprawe co przezyl przez te dlugie godziny.. wlekace sie w nieskonczonosc minuty oczekwania na nadejscie pomocy.. i jaki wply na psyche maja takie przezycia..

Czy bedzie takim samym Jankiem jak przed wyprawa..?? zycie pokaze.. ale zrozumcie go i dajcie mu szanse...

dokładnie tak jak piszesz :thumb:
niewyżytym i innym społecznikom złaknionym kuchennych rewolucji i innych podobnego poziomu emocji proponuje zajrzec na inne popularne fora poszukać wyzwań intelektualnych
co za ... :doh:

Awatar użytkownika
Gregor57
Deska: flydoor 5 L
Latawiec: Flysurfer speed 5
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 18:53

Hejka!
Od 2001roku kitesurfuje,a od ponad 30lat windsurfing uprawialem,naleze do gwardii 50+ i jeszcze dobrze daje sobie rade,to co czlowiek doznaje na wodzie to nie ma porownania,jak to moj koles z Berlina powiedzial,ze w zyciu takiego orgazmu nie doznal jak na desce z kites,przepraszam jesli kogos urazilem,mozecie sobie pisac co chcecie ,ale najpierw przezyjcie troszke adrenaliny na wodzie przy wietrze 15m/s 500m od brzegu a potem piszczie swoje komentarze, czy to bylo modre,czy glupi wybryk,dla mie to Janek pokazal,ze jak sie chce to zawsze mozna to zrobic,ze wiatr usiadl to sie zgadzam i rozumiem ,bo sam przezylem to na fuertawenturze,kiedy musieli po mie wyplynac skuterem wodnym,bo raptownie wiatr siadl,bylem w lepszej sytuacji bo wykupilem ubezpieczenie 50eu:co mozna jeszcze dodac,po prostu byc dumnym ze mamy jeszcze takich ludzi jak JANEK!!! :thumbsup:
:naughty: Prosilbym wiecej nie piszcie tu na forum takie bzdury jak na szwedzkim forum,ze Janek jest lepszy o Stevena Segala,bo walczyl z rekinami.
Dla mie to jest zalosne i dziecinne,a teraz dajmy mu spokuj ,dojdzie do Siebie to nam tu wszystko opowie kropka po kropce.
Co sie tyczy dzienikarzy to zachowuja sie jak hieny,szukaja sensacji-
Poz;
Ostatnio zmieniony 09 mar 2012, 19:05 przez Gregor57, łącznie zmieniany 3 razy.

cape

Post09 mar 2012, 18:54

sandalbb pisze:zapomnieliście jakby o zdobywaniu i odkrywaniu ? o wyprawach wysokogórskich, o samotnym żeglowaniu ( nawet nastolatek)
"wielki sukces polskiego himalaizmu" "bez tlenu" taki właśnie news idzie w tvn24 - gdyby ON przepłynął też byłaby feta !
co by nie mówić nikt tego crossu wczesniej nie wykonał a jest to wykonalne :)

gość podawał swoją pozycję gps i był wystarczająco przygotowany by wtrwać 2 dni czego pewnie się nie spodziewał
jak okazuje się z opowieści dostawcy sprzętu gps gdyby nie bag z przeliczaniem układu współrzędnych to akcja pewnie trwałaby kilka godzin i to jest kluczem do czasu i rozległości poszukiwań .
kto nie uwzględnił że układy współrzędnych są lokalne to inna sprawa i to może własnie jest nie przygotowanie ale nie tylko kitsurfera i jego ekipy.
czy mamy prawo zakładać że jak sobie odpłyniemy od brzegu i siądzie nam wiatr to ktoś nas będzie szukał ?
czy ON miał prawo zakładać że jak mu siądzie wiatr to ktoś go będzie szukał ?.

Co do gór, tam za akcje ratownicze sie placi i to grubo. Na morzu i tylko na morzu akcje ratownicze zdrowia i zycia są gratis. Moim zdaniem Janek nadużył tego systemu.

A co do lokalności :lol: morskiego układu współrzędnych. Hmmm, jakby to powiedzieć. Od zawsze i do dzisiaj był tylko jeden na całym swiecie w układzie stopnie/minuty, sekundy. A Dlaczego ? Bo Ziemia okrągła jest i ma 360 stopni, a stopień ma 60 minut, a jedna minuta to 1 Mm szerokości geograficznej.
I dlatego w morskiej nawigacji mamy mile, a nie kilometry.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 19:34

cape pisze:Tego, o co prosisz zrobić nie mogę, bo....czegoś takiego nie ma. Tak samo, jak nie ma dla Bałtyku, Egejskiego i wielu innych mórz. A dlaczego nie ma ? Bo na interesujacym nas akwenie pływy praktycznie nie występują.

Proponuje zabrać małżonkę na wycieczkę do Egiptu.

I może warto było by zachować umiar w swoich morskich dywagacjach bo nie świadczy to dobrze o PZŻ, chyba że patent był kupiony.

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 19:47

a mnie to się syn urodził - teraz mam już dwóch!

Obrazek

:D :wink: :thumb:

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post09 mar 2012, 19:51

peg pisze:a mnie to się syn urodził - teraz mam już dwóch!

:D :wink: :thumb:

To taka niespodziewana kontrola :grin: Gratulacje!

Awatar użytkownika
Gregor57
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 19:54

Moje gratujacje,a ja doczekalem sie dwoch Pieknych wnuczek :D 8 i 6 lat
Ostatnio zmieniony 09 mar 2012, 19:57 przez Gregor57, łącznie zmieniany 1 raz.

cape

Post09 mar 2012, 19:55

Smokie pisze:
cape pisze:Tego, o co prosisz zrobić nie mogę, bo....czegoś takiego nie ma. Tak samo, jak nie ma dla Bałtyku, Egejskiego i wielu innych mórz. A dlaczego nie ma ? Bo na interesujacym nas akwenie pływy praktycznie nie występują.

Proponuje zabrać małżonkę na wycieczkę do Egiptu.

I może warto było by zachować umiar w swoich morskich dywagacjach bo nie świadczy to dobrze o PZŻ, chyba że patent był kupiony.

Byłem, z małżonka zresztą. A co do pływów na północnym Czerwonym, to zamiast osobistych wycieczek, wolałbym coś merytorycznego.

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 19:56

Gregor57 pisze:Moje gratujacje,a doczekalem sie dwoch Pieknych wnuczek :D 8 i 6 lat

:thumb: za parę lat moim synom jak marzenie!! :)

Awatar użytkownika
Mały75
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 19:56

Gratuluję Wam dzieci i wnucząt :wink: :thumb:

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 20:00

dziękuję!! btw - dopiero teraz dostrzegłem, że nawet po domu noszę koszulkę NORTHa ;)

ach jak te lody mogłyby już puścić ;)

Awatar użytkownika
Gregor57
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 20:07

peg pisze:
Gregor57 pisze:Moje gratujacje,a doczekalem sie dwoch Pieknych wnuczek :D 8 i 6 lat

:thumb: za parę lat moim synom jak marzenie!! :)

Bede pamietal tylko niezapomnij nauczyc synow kitesurfingu,bo bede klopoty,moje z Wnunie zawsze z Dziadkiem sa na plazy :D

Obrazek
Poz:

Awatar użytkownika
zielwandam

Post09 mar 2012, 20:08

BraCuru pisze:
cape pisze:Tak się składa, że po przepłynięciu kilkunastu tysięcy Mm na różnych morzach, a wiekszość w charakterze kapitana, coś i nawigacji powiedzieć mogę.

Super cape! Ale czyż nie łatwiej będzie Ci powiedzieć jak poznasz więcej faktów?
.....

ehh...
kapitanów ci u nas wielu...
niektórzy z PZŻ niektórzy z profesji...

jedni i drudzy inne zdanie maja

ja swe zdanie mam - ale piany bić nie będę

P.S. należę i do jednych i do drugich...
jak i do grona kilku bardziej innych śmiesznych grup...

Dajcie się Jankowi wypowiedzieć - jak już swe oficjalne stanowisko zajmie to zabierzemy się za analizy i krytykę...
a tej nawet i ja szczędzić mu nie będę

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 20:11

Zielwandam - a Ty wrzuć tu lepiej zdjęcie ze swoimi dzieciakami!! :)

Wróć do „Forum Główne”