KTA Tajlandia 2012

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2012, 05:58

Ja naprawdę wciąż nie rozumiem dlaczego nie może być zawodów rejsowych na dedykowanych deskach TT, które po sezonie kosztowałyby grosze? Dlaczego odchodzi się od dostępności sportu? Dlaczego wprowadza się z powrotem windsurfing do kite :wink: :?: Osobiście z przyjemnością startowałbym w każdym wyścigu race prowadzonym na normalnym sprzęcie, gdzie nie umiejetności projektantów a riderów się liczą przede wszystkim ;)

Odpowiedź wydaje się być prosta - próba wykorzystania niszy i sprzedaży nieznanych dotąd i nikomu dotąd niepotrzebnych produktów - coś jak nagłe promowanie butów przez firmy kiteowe, których riderzy nagle magicznie zaczęli w nich pływać ;) ( chociaż to średnie porównanie bo akurat wakestyle istniał w kite od zawsze ).

Patrząc z boku, Best jest firmą, komercyjną - dlatego dopóki nie zobaczą BIZNESU w robieniu desek race, sądzę że będą to mieli w poważaniu.

Mała sugestia - zróbcie w tym roku race w dwóch odmianach - amatorskiej na TT i pro - skoro da się to zrobić na KTA czyli imprezie międzynarodowej, czemu nie można tego zrobić w PL? Na pewno będzie więcej zabawy i chętnych :hand:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2012, 09:24

przemass pisze:Ja naprawdę wciąż nie rozumiem dlaczego nie może być zawodów rejsowych na dedykowanych deskach TT..

..zapraszamy na 8mych :doh: LOOSERSÓW 2012 - data już jest: na prognozę - okolice 25 sierpnia, mam nadzieję, że będziesz nieopodal :wink:
może tym razem "organizatorzy nie dadzą ciała ze zwinięciem motorówki" :? i wygrasz :thumb:

przemass pisze:Patrząc z boku, Best jest firmą, komercyjną - dlatego dopóki nie zobaczą BIZNESU w robieniu desek race, sądzę że będą to mieli w poważaniu.

jest w tym jakiś sens
ale i taki North czy RRD raczej nie są "charytatywne" :hand:
a jednak w deski race się pchają
myślę, że przy TAAKICH :shock: cenach tych desek , jakie obecnie są - stracić się na tym też nie da :wink:

BEST KITEBOARDING zresztą w obecnym sezonie wypuścił dwie deski "pośrednie'
SHORTSTICK i SPACEKRAFT
służą do ..wave i freeride
z moich poprzednich doświadczeń z wave'ówkami BESTa wynika ..że nie warto się nimi interesować :wink:
i pewnie za rok ich nie będzie :lol:

Obrazek

Obrazek

przemass pisze:Mała sugestia - zróbcie w tym roku race w dwóch odmianach - amatorskiej na TT i pro .. Na pewno będzie więcej zabawy i chętnych :hand:

jestem ZA :idea:
zgadzam się , że zarówno chętnych jak i przede wszystkim ZABAWY będzie więęęceeej :D

pzdr

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2012, 12:17

Myślę, że warto przyjrzeć się Flysurferowi który robi dedykowane TT do racingu. Są to deski stricte race i da się na tym pływac na wiatr poniżej 10kts. A to głównie chodzi. Udowadnianie na siłę że zwykły TT również da radę jest oszukiwaniem siebie i hamulcem wyścigów. Podczas KTA w Tajlandii Misia była jedyną laską, która dopływała do mety. W ostatnim wyścigu nawet nie wystartowała bo miała zaklepane I miejsce i nie chciało jej się męczyć więcej na TT.
Przypuszczam że TT robiły tylko jedno kółko. W zeszłym roku na pierwszym skippersie kłóciłem się z dyrektorem KTA, że robienie dwóch kółek na TT wraz z deskami racing to nieporozumienie. Po pierwszym dniu marnowania czasu na zamkniecie trasy, dyrektor wprowadził tylko jedno kółko dla TT. Zawody nabrały wówczas właściwego tempa.
Mimo to, robiąc dwa kółka, i tak dublowałem wszystkich TT płynących jedno kółko.

Niech producenci TT zrobią dedykowane deski do racingu a konkurencja ta może nabrać nowego wymiaru :idea:
Na chwilę obecną porównujemy bolidy formuły 1 z traktorami. A deska Flysurfera to wypasione auto wyścigowe, które całkiem dobrze radzi sobie na torze F1 (bynajmniej nie przypływa ostatnia).

Czy w zeszłym roku na Loosersach była trasa course race czy slalom czy coś pośredniego? Pamiętam że wiało zacnie.
W przypadku wiatru 7-10kts nie ma szans, aby ktoś ukończył zwykłą trasę course racingową. Natomiast jest szansa na ukończenie slalom downwind. Ale to zupełnie inne konkurencje z innymi przepisami.
W pucharze Polski 2012 będzie freestyle i course racing (głównie) oraz slalom (eksperymentalnie). Ta druga konkurencja może być rozegrana jak czas na to pozwoli a wszyscy wiemy że dwa dni to trochę mało na course racing i podwójną we freestyle. Musiałoby wiać non-stop aby wszyscy mieli szansę na sportową rywalizacje.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2012, 17:51

BraCuru pisze:
Czy w zeszłym roku na Loosersach była trasa course race czy slalom czy coś pośredniego? Pamiętam że wiało zacnie.
.

nno, "DOSĆ" wiało - pod 50 węzłów :wink:
wyścig był w "półwietrze" - za skuterem..
w takich warunkach mam wrażenie , że "wyższość" desek RACE jest już dyskusyjna
jak myślisz?

BraCuru pisze:
W przypadku wiatru 7-10kts nie ma szans, aby ktoś ukończył zwykłą trasę course racingową. Natomiast jest szansa na ukończenie slalom downwind. .

TAKI RACE "spływ" też na jednej z edycji LOOSERS;ów się odbył...

pzdr

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2012, 18:24

Ziomek. pisze:jak myślisz?pzdr

W wietrze 35kts plus na połowce? Myślę, że deski 70cm szerokie i z długimi finami zostaną w tyle.
Natomiast slalomówki (które wkrótce zaczną się pojawiać) rozjadą i jedno i drugie.
Mówię z doświadczenia 2011. W tym roku ponoć nowe deski racing są bardziej przyjazne na połówce.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”