Egipt - Calimera Golden- Ibi&Friends - Kiteclub Seahorse bay

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
brzoza1977
Deska: Nobile NHP Split
Latawiec: Best TS

Post19 mar 2012, 17:13

Hej czy ktos z Was byl moze w tej miejscowce - ponoc jakis nowy hotel i w miare nowy spot? W maju mysle, czy uderzac tam lub do Soma Bay - Intercontinental... pozdro

Nivea
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post05 kwie 2012, 18:46

relacja o bazach i spotach w poblizu Calimera:
viewtopic.php?f=17&t=44695&p=324525#p324525
pzdr Joanna

Awatar użytkownika
gasior
Deska: SU2
Latawiec: Rhino / Evo
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 22:38

Ja byłem w hotelu obok Three Corners Sunny Beach ze względu na baseny dla rodziny. 2 dni pływalem u Ibiego potem przeniosłem się do swojego hotelu.

Baza Ibiego droga (pod Niemców), ale serwis jak na F1. Bez jaj, napompują, wyniosą na plaże, podlacza linki, tylko siadasz i plywasz ;)
Spot nie za duży, musisz rezerwować wcześniej przyjazd Przyjmują tylko 20 osób. Wiatr on shore / side on shore, trzeba się wyhalsowac powyżej uczących i jest ok.

Koło bazy Ibiego przy hotelu jest tez jakaś lokalna mini baza i przy samym hotelu tez pływają.

Ja jak pisałem przeniosłem się pod swój hotel (sunny Beach ). Sprzęt można trzymać u Adama z bazy nurkowej, za 5 dni dogadalem się na 25 euro (tydzien u Ibiego w pazdzierniku 80€). Miejsca przy samym hotelu jest max na 5-6 kajtow, za to ze mną pływał jeszcze tylko 1 Holender i instruktor od Adama. Hotel dla rodzin więc raczej będziesz sam pływać.
Wiatr side on shore, mała rafka 50 m od brzegu potem czysto.

Sam hotel Sunny Beach na wyjazd pływanie + rodzina polecam z czystym sumieniem. Jak samo pływanie to są lepsze miejsca :)

Awatar użytkownika
gasior
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 22:44

Jak nie zapomnę to wrzuce jutro fotki jak to wyglada.

Jedna uwaga, hotele są rzeczywiście nowe. Miedzy jednym, a drugim teren niczyj, piach i śmietnisko. Awaryjne ładowanie miedzy hotelami i stawiam spore szanse na rozwalenie kajta. Tam jest zatoczka i na brzeg trafia wszystko co wyrzucaja do wody.
Trzeba się trzymać albo bazy Ibiego albo hotelu SunnyB. Tam codziennie sprzątają.

W październiku obok byly budowy, ale nie były prowadzone żadne prace budowlane, naprawdę cicho i spokojnie. Jak jest teraz to nie wiem.

Awatar użytkownika
gasior
Kontaktowanie:

Post06 kwie 2012, 10:21

Obiecane fotki z Sunny Beach

Plaża przy hotelu, Calimera jest na wprost po prawej stronie:
Obrazek

Widok z drugiej strony i skromne miejsce do rozłożenia sprzętu:
Obrazek

Strefa niczyja między Sunny Beach, a Calimera.
Niemiecka baza Ibiego jest w tej zatoczce po prawej.
Obrazek

Spooky
Deska: ręczna robota...
Latawiec: dmuchany...
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 08:28

To jeszcze mały update ode mnie z miejscówki SeahorseBay k/Hurghady. Może komuś się przyda:

byliśmy w ostatnim tygodniu kwietnia. mieszkanie w hotelu ThreeCorners SunnyBeach, hotel słabiutki (aczkolwiek jedzenie dobre ) i spot pod hotelem mocno 'zarafowany' , ogromne znaczenie mają tutaj pływy ! Za rafą miłe pływanie, falki potrafią sie spore uformować :thumbsup: .Plaża pod hotelem - mała i zdarzają sie ostre kamienie...

to wszystko spadło na dalszy plan bo .... wiatr napierniczał przez cały pobyt praktycznie ( kilka sesji nawet na 8m2) i zawsze mozna było znaleźć ekstra miejsce do pływania w zatoce - baardzo duzej !!
spot pod hotelem nie nadaje sie dla początkujących. Natomiast z kilkadziesiąt metrów w strone bazy Ibi&Friends >> OK, niezaduża ale piaszczysta płycizna.

na terenie hotelu powstała mała egipska baza kajtowo/windurf/cośtam. Za niewielkie $ ( nieporównywlanie mniejsze niz w Ibi & Friends ) : storage, beachboying i .....pompowanie kajtów :oops: bo kompresora brak. Jest 2 spoko gości z którymi mozna sie dogadać. W ofercie mają kursy kite/windsurf. I widziałem że Francuzi / Rosjanie się tam uczyli. Z tym że na jakąś realną asekurację nie ma co liczyć, nie ma tam żadnego sprawnego riba.

Sorry za zdjęcia poniżej, ale ciągle sie ktoś w kadr napatoczył a to jakiś blady Polak, innym razem wlazła ekipa kitegroupies :D
Obrazek
plaża..
Obrazek
Bezkres do pływania - miejsca zawsze masa...
Obrazek

Wróć do „Spoty”