Egipt w drugiej połowie grudnia - czy warto brać kite'a?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
Fikus
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 28 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2012, 11:41

Hej - pytanko, czy warto brać ze sobą sprzęt kite na drugą połowę grudnia na wyjazd, czy nie wieje wystarczająco i można sobie darować... i brać tylko płetwy;)?

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2012, 12:10

W tym okresie to rosyjska ruletka, zobacz progno przed wyjazdem.

Możesz trafic na 14dni:
2-3 dni plywania na 14-20m flysurfera i flydoor :))))))
5 na 12m
3 na 9 i 3 na 12
7na 9 full power
itd

Awatar użytkownika
briku
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2012, 12:16

Jeśli Egipt, to tylko na prognozę. Nie ma "pewnych" miesięcy, nie ma gwarancji wiatru :lol:
A płetwy weź czy tak czy siak :)

KiteSharm
Kontaktowanie:

Post19 lis 2012, 13:50

Ja właśnie wróciłem z Sharmu po rocznym pobycie. Z tego co pamietam to listopad i grudzien był bardzo fajny-mnóstwo wiatru. W Sharmie masz termikę na którą możesz liczyć zwłaszcza z rana. Zobacz livecam, szkółki nie polecam bo w niej pracowałem i klimat poniżej przeciętnej, nawet poniżej normy, właściciele sa bardzo pazerni na kase i to po nich widać. No ale laguna wyśmienita jak i sam spot. Grudzień był bardzo obfity w wiatr nawet wigilia obchodzona była z kajtem w powietrzu. Oceń sam na podstawie kamerki. Pozdrawiam Piotr

Awatar użytkownika
mecalac
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone

Post19 lis 2012, 14:46

Jeżdżę co roku na przełomie grudnia i stycznia, za miesiąc jadę zresztą też. Zwykle 50% dni wiatrowych.

Awatar użytkownika
pawbuh
Latawiec: BEST
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post19 lis 2012, 15:03

KiteSharm pisze:Ja właśnie wróciłem z Sharmu po rocznym pobycie. Z tego co pamietam to listopad i grudzien był bardzo fajny-mnóstwo wiatru. W Sharmie masz termikę na którą możesz liczyć zwłaszcza z rana. Zobacz livecam, szkółki nie polecam bo w niej pracowałem i klimat poniżej przeciętnej, nawet poniżej normy, właściciele sa bardzo pazerni na kase i to po nich widać. No ale laguna wyśmienita jak i sam spot. Grudzień był bardzo obfity w wiatr nawet wigilia obchodzona była z kajtem w powietrzu. Oceń sam na podstawie kamerki. Pozdrawiam Piotr

Cześć, to Ty w Kitejunkies pracowałeś! Ja byłem u Was pod koniec października ( po ekipie z wake i kite.pl) i cały tydzień dupa, zero wiatru.
Trzeci raz tam byłem i trzeci raz zero wiatru. W maju jadę na fuertę, nie mam cierpliwości już do Egiptu.

Awatar użytkownika
Dida
Latawiec: RPM
Postawił piwka: 1 raz

Post19 lis 2012, 15:24

W maju i u nas wieje, zostaw sobie Fuertę na lipiec. :D
Ja mam pytanie jak w grudniu wygląda temat temperatury w Egipcie? i chodzi też o temp. wody :)
Pzdr.

Awatar użytkownika
mecalac
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone

Post19 lis 2012, 15:46

Dida pisze:W maju i u nas wieje, zostaw sobie Fuertę na lipiec. :D
Ja mam pytanie jak w grudniu wygląda temat temperatury w Egipcie? i chodzi też o temp. wody :)
Pzdr.

Ostatnia zima wyjątkowo sroga (jak na Egipt oczywiście). O 7 rano ok. 13 stopni, w dzień 19-21 stopni, woda przy brzegu 20, 100 m dalej jakieś 22.
Natomiast wcześniejsze zimy odpowiednio: 18 rano, 23-27 w dzień, woda: 22 brzeg, 25 morze.
Pływam w 2/3 z krótkim rękawem i jest komfortowo.

KiteSharm
Kontaktowanie:

Post20 lis 2012, 09:10

pawbuh pisze:
KiteSharm pisze:Ja właśnie wróciłem z Sharmu po rocznym pobycie. Z tego co pamietam to listopad i grudzien był bardzo fajny-mnóstwo wiatru. W Sharmie masz termikę na którą możesz liczyć zwłaszcza z rana. Zobacz livecam, szkółki nie polecam bo w niej pracowałem i klimat poniżej przeciętnej, nawet poniżej normy, właściciele sa bardzo pazerni na kase i to po nich widać. No ale laguna wyśmienita jak i sam spot. Grudzień był bardzo obfity w wiatr nawet wigilia obchodzona była z kajtem w powietrzu. Oceń sam na podstawie kamerki. Pozdrawiam Piotr

Cześć, to Ty w Kitejunkies pracowałeś! Ja byłem u Was pod koniec października ( po ekipie z wake i kite.pl) i cały tydzień dupa, zero wiatru.
Trzeci raz tam byłem i trzeci raz zero wiatru. W maju jadę na fuertę, nie mam cierpliwości już do Egiptu.

No niestety to prawda, jesli chodzi o mala ilosc wiatru w paź. tego roku w Sharmie, ale wszedzie tak było jakas anomalia sie trafila pogodowa. Sprawdzałem i dostawałem info od kumpli z innych szkółek np. w Soma Bay i była lipa w tym paź. Jednakże dodam tylko od siebie ze rok temu w październiku zapracowany bylem najbardziej zarobiłem najwięcej pieniążków w paź właśnie i cały grudzień tez wiało super. Popatrz sobie tutaj: Vhttp://kitejunkies.com/surfcam/ ,link do livecam to popatrzysz i sam osądzisz. Dzisiaj np. wieje ok. 16 knts teraz wiec jest plwanie i jak pamiętam zime tak wieje codziennie rano. Nie chce na sile komus polecać tego miejsca bo miałem tam małe przygody z właścicielami szkółki i nie ma tam kompletnie klimatu ale wiatru jest dość sporo (termika z Synaju robi swoje). Ja odszedłem z tej szkółki bo... jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo o co poszło. Pracowałem dla nich jako instruktor no ale odbiłem sie i zacząłem szkolić na własną rękę i finalnie wyszło mi to na lepsze dużo lepsze.
Peace

Awatar użytkownika
pawbuh
Latawiec: BEST
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post20 lis 2012, 12:27

No, no, ja wiem jak to wygląda z tą kamerką, z daleka nie widać że to same 17m na flydoorach.
Oczywiście to tylko żart, ale będąc na miejscu zauważyłem że właściciel szkółki, jak już nikt nie pływał (bo było za słabo) wyciągał 17m latawiec i robił szoł przed kamerą na drzwiach.

Awatar użytkownika
briku
Kontaktowanie:

Post20 lis 2012, 14:06

pawbuh pisze:No, no, ja wiem jak to wygląda z tą kamerką, z daleka nie widać że to same 17m na flydoorach.
Oczywiście to tylko żart, ale będąc na miejscu zauważyłem że właściciel szkółki, jak już nikt nie pływał (bo było za słabo) wyciągał 17m latawiec i robił szoł przed kamerą na drzwiach.

hehehe. Widze, że to standardowa praktyka, bo dokładnie to samo odstawiali jak byłem w Hamacie :lol:

A te egipskie kamerki to zbyt wartościowej informacji o warunkach na spocie nie dają. Nie są real-time, tylko statyczna fotka, więc trudno ocenić, czy ktoś pływa, czy tylko stoi z latawcem w zenicie. Najlepszy przykład - wszyscy siedzimy na brzegu, bo wieje 7-9 knt. A do wody weszło 4 instruktorów ze szkółki na 17-21 latawcach, paru Niemców na flysurferach, do tego 4-6 kursantów z latawcami w wodzie lub zenicie i gotowe - na kamerze ludzie w PL widzieli 20 kajtów :lol: :lol:

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2012, 15:13

briku pisze:
pawbuh pisze:No, no, ja wiem jak to wygląda z tą kamerką, z daleka nie widać że to same 17m na flydoorach.

hehehe. Widze, że to standardowa praktyka, bo dokładnie to samo odstawiali jak byłem w Hamacie :lol:

A te egipskie kamerki to zbyt wartościowej informacji o warunkach na spocie nie dają. Nie są real-time, tylko statyczna fotka, więc trudno ocenić, czy ktoś pływa, czy tylko stoi z latawcem w zenicie. Najlepszy przykład - wszyscy siedzimy na brzegu, bo wieje 7-9 knt. A do wody weszło 4 instruktorów ze szkółki na 17-21 latawcach, paru Niemców na flysurferach, do tego 4-6 kursantów z latawcami w wodzie lub zenicie i gotowe - na kamerze ludzie w PL widzieli 20 kajtów :lol: :lol:

dlatego właśnie postuluję do producentów latawców, aby ujednolicić kolorystycznie rozmiary. I tak odpowiednio :
>5m2 - czarny
5-6m2 - bordo
7-8m2 - czerwony
9-10m2 - pomarańczowy
11-12m2 - żółty
13-14m2 - zielony
15-17m2 - biały

A każdy kursant powinien mieć kask z widocznym zielonym listkiem na antence. To by rozwiązało wszystkie problemy z przekłamaniami na kamerkach on line, ale też wprowadziłoby pewny porządek i harmonię na spotach :idea:

Ale wracając do tematu, zawsze warto brać sprzęt, bo zima w Egipcie wiatrowo jest bardzo fajna, a styczeń i luty wręcz super, tylko temperatury jak mecalc pisał trochę niższe. Ale jak to się ma do naszego lata np?:) i tak cieplej. Ja swoją drogą o wiele bardziej lubię w Egipcie zimę niż lato. Można w końcu spać bez klimy w pokoju. Pływanie - wiadomo przy silnym wietrze w piance obowiązkowo już, no ale to nie dramat żaden. Bier chłopaku kiejta, bo jak zobaczysz innych jak śmigają to wakacje zpier..., bankowo :twisted:

pozdr

stiv a

Awatar użytkownika
Fikus
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 28 razy
Kontaktowanie:

Post23 lis 2012, 13:38

teraz mam inny problem - hotel do ktorego jada znajomi prawie nie ma plaży, jest raczej taki port...

czyli pytanie czy tam można chodzić sobie pomiędzy plażami przy sąsiednich hotelach czy wszystko jest ogrodzone?

i druga rzecz: wygląda na to że wiatr w tym miejscu jest offshore, czyli właściwie musiałbym brać takse każdorazowo by dojechać do plaży... Jakieś rozwiązania?

Ceny wynajmu sprzętu są nieciekawe ok 1000zł za tydzień, wiec opłaca sie brać swój sprzęt.

Awatar użytkownika
kaczmar666
Latawiec: RRD

Post23 lis 2012, 13:49

No ale co w końcu Sharma pewniejsza wiatrowo niż Elgouna ?(w grudniu)

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”