PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post07 mar 2013, 16:06

rabski5 pisze:

wiec przy mojej wadze moge sobie nie poradzic ze sprzetem? czy bedzie mi latwiej

nie wiem ILE ważysz - trapez będzie po prostu duży , ale nei jest to jakaś tragedyja
a deska docelowo duża = łatwiejsza ..powiedzmy..
latawiec OK

peace

rabski5

Post07 mar 2013, 21:28

waze miedzy85-90:) czyli smialo moge to wciagnac?

Ziomek. pisze:
rabski5 pisze:

wiec przy mojej wadze moge sobie nie poradzic ze sprzetem? czy bedzie mi latwiej

nie wiem ILE ważysz - trapez będzie po prostu duży , ale nei jest to jakaś tragedyja
a deska docelowo duża = łatwiejsza ..powiedzmy..
latawiec OK

peace

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post08 mar 2013, 14:39

myślę że TAK..

peace

rabski5

Post08 mar 2013, 15:21

Ziomek. pisze:myślę że TAK..

peace

dzieki za podpowiedz:)
a ja mysle ze to nie ty sprzedajesz ten sprzet hehe i dlatego taka podpowiedz:)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post09 mar 2013, 10:46

rabski5 pisze:

peace

.. :doh: przecież odpowiedziałem że TAK - ILE jeszcze razy zapytasz?

CO potrzebujesz usłyszeć i od KOGO? żeby być "pewnym" ..

:hand:

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post10 mar 2013, 17:19

rabski5 pisze:

peace

heheh dobre ktoś poświęca swój czas,stara się dobrze doradzić ,nie mając podstawowych info.A tu koleś ma jeszcze jakieś aluzje, na jaką odpowiedz liczyłeś :?: taką
(Stary jak ci się kolory podobają bierz w ciemno,w końcu to dla niektórych najważniejsze) :doh:

piotr32
Deska: Nobile NBL
Latawiec: Core XR2
Dostał piwko: 5 razy

Post10 mar 2013, 20:57

Mam pytanie odnośnie odpowiedniego napompowania latawca.
W czwartek byłem na małym pływaniu ale miałem problemy z podniesieniem latawca z wody co widać na filmiku
https://plus.google.com/u/0/photos/1162 ... 6745085202
Czy problem z podniesieniem latawca wynika ze złego ciśnienia w tubach czy po prostu z moich małych umiejętności?

piotr32

Post10 mar 2013, 22:10

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post11 mar 2013, 09:09

piotr32 pisze:coś nie poszło z linkiem:
https://plus.google.com/photos/11627893 ... 6745085202

Taki se kite to tak wstaje .Napompowany jest ok . Masz trudnego latawca ktory wymaga wiekszej wprawy i tyle . Generalnie dobrze Ci poszlo :thumb:

rabski5

Post11 mar 2013, 09:14

gredy pisze:
rabski5 pisze:

peace

heheh dobre ktoś poświęca swój czas,stara się dobrze doradzić ,nie mając podstawowych info.A tu koleś ma jeszcze jakieś aluzje, na jaką odpowiedz liczyłeś :?: taką
(Stary jak ci się kolory podobają bierz w ciemno,w końcu to dla niektórych najważniejsze) :doh:

jestem wam bardzo wdzieczny za podpowiedz:) ale wyluzujcie troszke hehe przeciez to tylko zarcik:p

piotr32

Post11 mar 2013, 12:39

Wiadomo że nie wstaje jak Vector ale cena za niego również była o połowę niższa. Na początku trzeba będzie trochę go wyczuć ale jak się rozwali (co jest bardzo prawdopodobne) to nie będzie tak bardzo bolało.

Awatar użytkownika
MobilnyWulkan
Deska: NOBILE T5
Latawiec: CORE
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz

Post15 mar 2013, 16:31

Jako ekspert którym nie jestem ani z wieloletniego doświadczenia którego nie posiadam stwierdzam kolega Piotr32 powinien ciut popracować nad techniką i powinno być ok . Vector to przecież nie jest jakiś nielot :D

miachol
Deska: szukam
Latawiec: szukam

Post19 mar 2013, 10:12

Siema

Chcialbym zaczac swoja przygode z kitem i jak wiadomo mam podstawowe pytania, sprzet uzywany bo w emiratach nie mieszkamy, ale rozmiar, temat walkowany, duzo czytalem, mimo wszystko postanowilem zasiegnac rady ekspertow. Waże okolo 100 kilo +/- 4 wzrostu mam cos ponad 190cm wiem, ze to niby malo wazne, aczkolwiek przy tym wzroscie inaczej wyglada sprawa koordynacji;) Moje pytanie brzmi jaka deska i latawka najlatwiejsza do okielznania, bo trapez to xl:P chodzi mi nie tylko o rozmiar, ale w miare mozliwosci jakich producentow brac pod uwage, milo widziane tez oferty sprzedazy. Mieszkam nad morzem takze glownie plywalbym na morzu mam tez dostep do zalewu, z tym, ze na zalewie duzo ciekawostek znajduje sie pod woda no i sieci rybackie. Z gory dzieki za fajne, konstruktywne i merytoryczne wypowiedzi, badz co badz znawcow tematu.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post19 mar 2013, 18:29

miachol pisze:Siema

Chcialbym zaczac swoja przygode z kitem i jak wiadomo mam podstawowe pytania, sprzet uzywany bo w emiratach nie mieszkamy, ale rozmiar, temat walkowany, duzo czytalem, mimo wszystko postanowilem zasiegnac rady ekspertow. Waże okolo 100 kilo +/- 4 wzrostu mam cos ponad 190cm wiem, ze to niby malo wazne, aczkolwiek przy tym wzroscie inaczej wyglada sprawa koordynacji;) Moje pytanie brzmi jaka deska i latawka najlatwiejsza do okielznania, bo trapez to xl:P chodzi mi nie tylko o rozmiar, ale w miare mozliwosci jakich producentow brac pod uwage, milo widziane tez oferty sprzedazy. .

latawiec - jakiś udany / nietrudny BOW / DELTA - rozmiar wg mnie około 13m2 jako najczesciej wymagany dla Twojej wagi
deska - około 140-144 cm - 41-44 szer

nie mam sprzetu starszego niz 2012 - ostatnie egzemplarze, więc i ceny nie są "nie-emirackie"

zaproponować mogę BEST KAHOONA 2012 - 13,5m2 - 2200 kite

Obrazek

z desek - npp NOBILE NBL 142 - NÓWKA SZTUKA :idea: nie uzywana - 2011 - 1400 pln komplet z IFSami PRO

o taka:

podobno nienadaje się do zaawansowanych manewrów, ale trudno mi się z tym zgodzić :hand:

Obrazek

pzdr

Awatar użytkownika
christo
Deska: Nobile
Latawiec: OZONE Edge
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post19 mar 2013, 20:18

miachol pisze:Siema

Chcialbym zaczac swoja przygode z kitem i jak wiadomo mam podstawowe pytania, sprzet uzywany bo w emiratach nie mieszkamy, ale rozmiar, temat walkowany, duzo czytalem, mimo wszystko postanowilem zasiegnac rady ekspertow. Waże okolo 100 kilo +/- 4 wzrostu mam cos ponad 190cm wiem, ze to niby malo wazne, aczkolwiek przy tym wzroscie inaczej wyglada sprawa koordynacji;) Moje pytanie brzmi jaka deska i latawka najlatwiejsza do okielznania, bo trapez to xl:P chodzi mi nie tylko o rozmiar, ale w miare mozliwosci jakich producentow brac pod uwage, milo widziane tez oferty sprzedazy. Mieszkam nad morzem takze glownie plywalbym na morzu mam tez dostep do zalewu, z tym, ze na zalewie duzo ciekawostek znajduje sie pod woda no i sieci rybackie. Z gory dzieki za fajne, konstruktywne i merytoryczne wypowiedzi, badz co badz znawcow tematu.

Czesc

Mam nadzieje, ze moja odpowiedz bedzie konkretna, bo mam dokladnie taka sama wage i wymiary jak Ty. Jezeli jeden latawiec i jedna deska to:
Latawiec 13m2 i do nauki i docelowy. Kazda firma produkujaca kajty ma w swojej ofercie latawce latwiejsze i trudniejsze. Opisy znajdziesz na stronach tych firm. Oczywiscie na poczatek lepiej wybierz model "wybaczajacy bledy" :)
Deska do nauki nawet 143x48, docelowa 135x44

Zycze powodzenia :thumbsup:

Wróć do „Pierwsze Kroki”