Jazda z falą na kajcie...

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
crazyHORSE

Post24 lut 2004, 23:43

Ciekaw jestem co myślicie o jeździe z falą na kajcie?
Jak wam się podoba, nawet wzrokowo porównując do WS, czy po prostu surfingu.
Muszę powiedzieć, że próbowałem już sporo jeździć na falach z kajtem, min. Rodos i ostatnio na Teneryfie.
Moje wrażenia są średnie. Bardzo dużo pływałem wcześniej wave na WS i według mnie na kajcie nie ma wogóle tego najpiekn iejszego "czucia" fali, jakiego doznaje się na WS czy S.

Obrazek
crazyHORSE Teneryfa'2004

Może off the lip'y na kajcie wyglądają czasem bardziej radykalnie ale wg mnie robienie kajtowych zawodów nastawionych tylko na jazdę z fala, podobnie jak samych wyścigów nie ma sensu.

Ciekaw jestem jednak, czy kiedyś na zawodach podobnie jak w wave na WS sędziowie będa oceniac skoki i jazde z fala?

Pozdrawiam
crazieH

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post25 lut 2004, 00:22

A możesz dokładniej napisać czego Ci brakuje? Nigdy nie pływałem a chętnie bym spróbował. Chodzi o to, że kajcik jednak za bardzo "podnosi" z fali? Chyba inaczej nie da się tego określić...

Awatar użytkownika
Lubow
Kontaktowanie:

Post25 lut 2004, 09:44

crazyHORSE pisze:Bardzo dużo pływałem wcześniej wave na WS
crazieH

Bardzo duzo pływałem tak? - wg. mnie jesteś skromny :) - nie wiem czy kiteforumowicze wiedzą o Twoich osiągnięciach w wave
Trzym sie :)

pzd
lubow

Gość

Post25 lut 2004, 11:21

Dokładnie to miałem na mysli.
Porównałbym to troche z jazda na snowboardzie, mozna jezdzic w puchu (WS i S) albo na stoku ubitym przez ratrak (KITE).
Nie chce tutaj mowic, ze jazda na fali z kajtem nie sprawia przyjemnosci.
Z pewnoscia jest to cos innego.
Nieobliczalna jest czasem sila kajta w momencie skretu na fali i łatwo o "zerwanie" krawedzi i zeslizg na pianie.
Poza tym trzeba troche dalej wyjezdzac przed fale (bottom turn).
Moja uwaga jest równiez taka, zeby przed złapaniem fali i pozniejszej jezdzie po niej ściągnąc troche pasek od de-powera (przynajmniej podczas nauki), gdyz fala dodaje nam prędkości i nie potrzebujemy tak duzej mocy kajta.

cHorse

Janek
Kontaktowanie:

Post25 lut 2004, 15:13

Mi "jesli mozna: na poczatku jazda z fala wogule nie sprawiala radosci... nie przepadalem za tym sadzilem ze z fali mozna tylko wyzej wywalic:)
jeszcze na maui nie byla to dla mnie frajda lecz po brazylii i dominikanie gdzie codzien robilismy minimum 3 Km downwindu z fala WIEM iz jest to naprawwde super uczucie szczegolnie gdy trafisz na falke wieksza niz 4 metry niewiem do konca jak to jest na WS (przynajmniej ni w takim stopniu jak Lukasz..;() leczwydaje mi sie to rownie zajawkowe i po krotkim treningu dodac mozna do tego skoki transition i ladowanie na tej samej falce jeszcze przed jej zalamaniem sie oraz kontunuacja waveraidingu:) na zawodach redbulla na maui jazda z fala jest brana pod uwage w stopniu znacznym!! a od przynajmniej 2 lat sa organizowane tak zwane "wavemasters" w wave na kicie np. na Cabo Verde czy w RPA
pozdarawiam

Awatar użytkownika
majer
Kontaktowanie:

Post28 lut 2004, 23:18

na filmach wygląda super :lol:

Wróć do „Forum Główne”