surfbabe pisze:wrzesień w Gokovej to podobno najlepszy miesiąc, bo poza charakterystyczną tu termiką wchodzą trade winds.
dopytywałam dwóch lokalsów i dziewczynę, która mieszka tu 7 lat - mówią to samo.
kasiorka:
jak jadę z dziećmi, to muszę mieć wszystko pobukowane z wyprzedzeniem, więc z pewnością poniosłam wyższe koszty, no i jestem tu w szczycie ich sezonu (Turcy nie jeżdżą na wakacje w Ramadan, więc walą drzwiami i oknami zaraz po... no to ja to właśnie mam).
chciałam mieszkać na miejscu w Akyaka, więc wzięłam czarter do Bodrum - najtańszy dostałam w Alfa Star za 1299 za osobę.
z lotniska transfer 80 euro za kurs (taki mini bus - ładuje do 8-9 osób plus sprzęt, więc jak jedzie więcej niż 4 osoby to lepiej się opłaca).
mieszkanie - dla dzieci musiałam wziąć apartament z basenem, których wcale nie jest tu dużo, mieszkanko dla 4 osób - dwa pokoje, kuchnia, łazienka - 1300pln za tydzień.
ceny w sklepach porównywalne do naszych.
ceny w restauracjach też... polecam rybki, to rybne miejsce ta Akyaka - danie np. świeża ryba z grilla (seabass, seabream) za 25-28 pln !
ale jest cała masa lokalnych barów, gdzie wielgaśną bułkę ze świeżą rybką (Balik Ekmek), pikantnym mielonym mięsem (Kofte Ekmek), kebab w picie (tu mówią Durum!) wciągasz za całe 8,5 PLN! a pychota...
wejście na plażę kosztuje 10 LT (17 PLN) za dzień, ale tylko od osoby kajtującej.
jak przyjeżdżasz autem kasują na wjeździe, jak idziesz piechotką od miasta, to rzadko cię zauważają...
jeśli chcesz zostawić sprzęt to bazy liczą sobie od 5-6 euro za dzień.
ja jestem w bazie http://kiteboardgokova.com/en - bardzo mili ludzie... z godnością znosili pytania, po których alwayswinduy mnie olało np. czy warto brać auto (w Akyaka to bez sensu, bo tu wszystko w odległości kilku minut), bankomaty, czy lepiej euro czy dolary, etc. i dali najniższe stawki z 3 innych sprawdzanych przeze mnie baz - u nich za storage płacę 10 lira (17 pln) za dzień.
briku z tego forum leci inną metodą - hotel w Marmaris i auto do spotu... Marmaris do Gokovej to 30km i będzie 30min, bo Marmaris, pięknie położone, ale naprawdę spore miasto.
z moją rodzinką ta opcja ni cholery by nie przeszła...
Poza wszystkim Akyaka jest kameralna, bardzo sympatyczna, malownicza z charakterystyczną zabudową...
jak wrócę do domu, to wrzucę zdjęcia. piknie, naprawdę.
Innymi słowy, kto potrzebuje atrakcji, to polecam miasto Marmaris, kto woli spokój i klimat to Akyakę.
Lion pisze:Ktoś się wybiera do Gokovy w lipcu termin około 1-31 lipca - zawsze taniej można by wynając chatkę koło spotu
Pozdr
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość