Kiteforumowe spotkanie w Hurghadzie III-IV 2004

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post24 lut 2004, 18:05

Widze ze wybiera sie troche osob do Hurghady na przelomie marca i kwietnia, wiec jezeli sa chetni proponowalbym male kiteforumowe spotkanie. Biorac pod uwage ze w niedziele jest impreza konczaca SKI show, to mysle ze Sobota 3 Kwietnia bylaby optymalna dla wszystkich, ale jezeli macie inne propozycje to piszcie. Ja bede na 100%. Do zobaczenia <piwo>.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post24 lut 2004, 18:44

Co jak co, ale juz mniej dostepnego miejsca to nie mogliscie znaleźć :? A może na Dominikanie co Wy na to?

Nie no spoko, ale mnie na pewno NIE będzie :cry:

W ramach rewanżu proponuję pozostałym spotkanie w tym samym terminie gdzieś w Polsce....

Pablo
Kontaktowanie:

Post24 lut 2004, 18:49

Onzo pisze:W ramach rewanżu proponuję pozostałym spotkanie w tym samym terminie gdzieś w Polsce....

No to moze pare dni wczesniej bo tez z checia bym sie zalapal ;-). Ale mysle ze 'ogolnopolski' 8) zlot lepiej byloby zaplanowac na np. poczatek maja, bo sie boje ze z koszulka sie wczesniej nie wyrobimy, a i pogoda bedzie w maju na pewno lepsza.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post24 lut 2004, 19:34

Moze jednak troche wczesniej to spotkanie.Albo spotkanie polgrupowe :oops: .Ja planuje wyjazd z moja naj 20 lub 29 marca zadeklarujcie sie kto wtedy bedzie bo w sumie to preferuje rozmowy w ojczystym jezyku :beer:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post24 lut 2004, 20:49

Pablo pisze:No to moze pare dni wczesniej bo tez z checia bym sie zalapal ;-). Ale mysle ze 'ogolnopolski' 8) zlot lepiej byloby zaplanowac na np. poczatek maja, bo sie boje ze z koszulka sie wczesniej nie wyrobimy, a i pogoda bedzie w maju na pewno lepsza.

E tam - właśnie chodzi o to żebyście się nie załapali :wink:

A tak na serio - myślę, że maj byłby dobrym terminem. Co prawda w tym roku jest wyjątkowo krótko, ale coś się wykombinuje... Z koszulkami - lubow ma coś kombinować...

Awatar użytkownika
Mimi
Kontaktowanie:

Post26 lut 2004, 19:10

Mysle ze ta imperza moze byc bardzo fajna... :jive: a dotkniecie wszystkich nowych rzeczy.... i spoktanie ludzi z kiteforum bedzie dodatkowa atrakcjią
Tylko troche moze byc ciasno... na wodzie... ale wieczorem napewno beda nie zapomniane imprezki.. :beer:
Szkoda ze nie moge sie stawic...
www.colonawatersports.com/kiteshow.htm

Awatar użytkownika
IgorS
Deska: North/Nobile/Cab
Latawiec: Cabrinha, AirRush
Dostał piwko: 1 raz

Post26 lut 2004, 21:25

Hej, po poru news'ach od ludzi dochodze do wniosku, ze tak naprawde to nikt nie korzysta z ofert "real" last minute, gdzie można wyjechać już za 1200zł za 2 tygodnie (hotel Wave 3* HB) + 15baksów za wizę - jest to przykład ceny z www.egipt.pl jako oferta na luty i zapewne też tak będzie w marcu.
Nie wiem, czy fizycznie jest to jeszcze osiągalne ale jest w ofercie pre-reservation. Co prawda, hotel ten nie ma dostępu do morza a co za tym idzie prywatnej plaży, ale jak ktoś zamierza dojeżdżać na spot to i tak nie ma to znaczenia.
Czy wobec tego coś jest nie tak z Wami, czy z tymi ofertami, że macie pobookowane hotele za 2kzł?
Nigdy tam nie byłem i mam dodatkowe pytania dla obeznanych:
1) Czy jest dostęp dla ludzi z zewnątrz do spotów kito'wych? Czy trzeba płacić za wejście. Oczywiście pomijam asekurację bo już wiem, że jest płatna.
2) Czy prywatne plaże przy hotelach 4* i 5* są niedostepne dla ludzi z zewnątrz - czy trzeba wówczas extra płacić
3) Czy da się coś zjeść na wiosce, aby się nie zatruć?
4) Czy są impry na wiosce typu disco, live music, czy trzeba się wkręcać do jakiś lepszych hoteli na tego typu extrasy?

Ludzie, napiszcie co wiecie bo inaczej zamiast upgrade'u sprzętu do pływania żona wymusi na mnie pobyt w hotelu Golden 5* i tak za niezbyt wygórowaną cenę 2400zł od osoby za 2weeks, a z drugiej strony i inni też być może skorzystają.

Awatar użytkownika
Mimi
Kontaktowanie:

Post26 lut 2004, 23:05

at 1i2) Z wejsciem na plaze nie ma problemu... zdazylo mi sie ze gdy chcialem sobie obejzec jakis inny hotel i plaze kolesie z obsługi prosili mnie abym opusil teren hotelu...
Zdaza sie to w hotelach gdzie wszystko jest allinclusive :D i goscie hotelowi sa zaobraczkowani... 8)
at 3) Na wiosce wg nie ma potrzeby jesc... skoro żarcie w każdym hotelu *** jest na nie zlym poziomie a :P a jak ktos ma porblemy żołądkowe to niech łyka prochy albo pije whisky z bezclowki... :wink:
at 4) Imprezy w hotelach sa dla gosci hotelowych... ale w miescie jest pare miejesc gdzie monza sie zabawic... na rozgrzewke w Hurgadzie porponuje CHILL

Mysle ze wszystko trzeba wyposrodkowac i nie warto jechac za 1200zl do najgorszego hotelu... bo jaki ma byc za 1200zl... pozatym jezdzenie busami to jak wszycy wiemy... jest dosc niebezpieczne i te targowanie tez jest w sumie meczace.... pozatym gdy mieszkasz w hotelu... bez plazy to skad bedziesz wiedzal ze jest okej... gdy wiatr jest graniczny.... a tak nie ma wiaru idziesz na basenik... z zona albo ponurkowac i pogladac kolorowe rybki... i jak sie rowieje 15min pozniej dmuchasz latawca... i jestes na wodzie...
Megawish Aladin albo ALibaba to jest opcja na HURGARDE
Hotelu Wave nie znam... wiec to chyba loteria...

Awatar użytkownika
IgorS
Deska: North/Nobile/Cab
Latawiec: Cabrinha, AirRush
Dostał piwko: 1 raz

Post27 lut 2004, 08:37

Dzięki Mimi za informacje.
Może za dużo ofert obejrzałem, ale jednak hotel ma nazwę Waves 3* i leży przy plaży blisko centrum Hurghard . Standardowa cena za 2 tygodnie to 1900zł, super last minute 1200zł z wliczonym korytem.
http://www.egipt.pl/o_info2.phtml?id_of ... ny=1560378
Więc może nie jest aż tak źle, ale mam jeszacze kilka szczegółowych pytań:
1) Czy można z każdej plaży startować na kite'cie, czy tylko z wyznaczonych miejsc. Rozumiem, że w wyznaczonych miejscach można kupić asekurację, ale przy wiatrach do brzegu to nie jest potrzebne.
2) Czy jest takie miejsce startu gdzieś w centrum miasta?
2) Czy wieje choć czasem do brzegu?
3) Czy prywatne plaże hotelowe są ogrodzone, jeżeli tak to zapewne można bez problemu do nich wpłynąć od strony morza i czy wówczas należy oczekiwać ochrony hotelowej w celu sprawdzenia tożsamości?
4) Czy szkółki/bazy nurkowe są tylko przy pewnych hotelach, czy też można takowe znaleźć w centrum wiochy?
5) Czy oszczędzając na hotelu średnio na dzień 25 dolców od osoby nie będę zmuszony jednak tych pieniędzy w całości przeznaczyć na:
a) dojazdy do spotów
b) wejście na disco na wiosce
c) + inne o których jeszcze nie mam pojęcia a hotele 4* i 5* gwarantują to bezpłatnie
6) Czy tam się płaci brudasami, dolarami, czy też euro?
7) Czy można liczyć na jakieś zestawienie całodniowych kosztów, taxi, napoje i inne w jednej z tych walut, gdyż na jakimś poscie były używane różne waluty i w końcu się pogubiłem, czy ta taxi płacimy 1.5 Euro/US/brudas za kilometr?

Dzięki w imieniu wszystkich za info którzy tam jeszcze nie byli i nie jadą zorganizowaną grupą?

Awatar użytkownika
Lubow
Kontaktowanie:

Post27 lut 2004, 09:18

Cena 1200 "zyli" za 2 tyg. jest niby ok. ale w marcu raczej tego nie bedzie. W styczniu nawet Aladdin i Magawish był za 1150 zł za 2 tyg. :)
Poza tym o Waves słyszałem że jest średni - no ale za tą cenę ...
(podobno do plaży przy Magawishu jest ok. 10 - 12 km. a do Aladdinu jeszcze dalej, cała Hurghada to juz w tej chwili ponad 65 km. długości - hehe prawie 3 city jej dorównuje :) )

Pablo
Kontaktowanie:

Post27 lut 2004, 12:20

1-5.

Z tego co się orientuję to wiatry do brzegu w Hurghadzie nie są zbyt często spotykane. Najczęściej wieje lekko od lądu, bądź równolegle, więc myślę że jednak warto zapłacić za asekurację. Ponadto wliczone jest w to przechowanie sprzętu na spocie w Magawish, więc jeżeli zamierzasz dojeżdżać to jest to opłacalne. Dodatkowo możesz też korzystać z kompresora, słodkiej wody do opłukania kajta (zalecane :idea:), oraz obsługa Colony zawsze pomoże Ci wystartować i wylądować kajta na brzegu. Dodatkową zaletą Magawisha jest oddalony o parędziesiąt metrów od brzegu sandbank, za którym woda jest zdecydowanie bardziej płaska niż na innych spotach.

W centrum praktycznie wszystkie plaże są ogrodzone od siebie, a na niektóre można jedynie wejść po okazaniu przepustki, bądź zapłaceniu przy wejściu za bilet. Są one z reguły dość wąskie więc jeżeli wiatr osłabnie to możesz już nie wrócić do tego samego miejsca. Poza tym biorąc pod uwagę rafe koralową i inne tego typu niespodzianki może to być niebezpieczne.

6.

Podstawową walutą w Egipcie jest funt egipski, którego kurs jest około 1 euro = 7 funtów. W taksówkach, sklepach, hotelach możesz spokojnie płacić w funtach. Euro lub dolarami płaci się za asekurację w Magawishu.

7.

Taksówka kosztuje 1 funt egipski od osoby w obrębie miasta, oraz 2 funty poza centrum np. do Magawisha (za cały przejazd a nie kilometr!). Ja mieszkałem około 10km od Magawisha, i za dojazd płaciłem maksimum 2 funty w jedną stronę. Jeśli trafisz na dobrego kierowcę to na spocie będziesz w pięć minut ;-). Jeżeli jesteś sam to musisz też wziąść pod uwagę że kerowca będzie się zatrzymywał co chwilę żeby wziąść dodatkowych pasażerów, tak więc lepszym wyjściem jest jechać w parę osób, bądź zapłacić więcej i jechać bezpośrednio na spot.

Jedzenie na spocie w Magawishu to wydatek około 20-25 funtów za hamburgera z wielbłąda + frytki + coca-cola.

A propos tanich hoteli, to myślę że najgorsze z czym musisz się liczyć to brak wody przez parę dni, karaluchy wielkości dłoni :lol:, oraz pobieżne sprzątanie pokoi raz na 2 tygodnie.

Pozdrawiam,
Pablo

Poniżej link do opisu Hurghady na forum spotów:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=287

tazdh

Post28 lut 2004, 20:29

Ja juz byłem w hurgh 3 razy, pierw w Aidaverdi3* potem 2* i ostatnio na wejeżdzie w pazdzierniku w Megawishu przy samym spocie colony z widokiem na wode. Jedzenie było takie jak w 3*, ale plus to miejsce nigdzie nie jedziesz sprzet na miejscu, jak jestes dobry to se pływasz przy porannym offshore potem sie wygnie albo rescue. czasami pływasz cały dzionek.
Tak więc wybór nalezy do ciebie albo jedziesz z zona:) albo pływać.
Na innych plazach nie ma rescue, jedynie w alladynie u Tomy Fr. ale tam problemy z WS i troche chamstwo. W colonie jest ekstra. Inne plaże przy hotelach maja niski pozim obsługi - mało kto potrafi wystartowac i wyladować:( chyba że na parasolach.

Gość

Post01 mar 2004, 13:52

hmn... ja tez wlasnie planuje jakis wyjazd do egipty w najblizszym terminie czyli ok 16-20 marca na tydzien najlepiej do alladina!! czy ktos jeszce jest zainteresowany ta opcja i ma w planach jakis wyjazd?? jak tak to macie jakies propozycje i terminy?? pozdrawiam anulka

Wróć do „Forum Główne”