1-5.
Z tego co się orientuję to wiatry do brzegu w Hurghadzie nie są zbyt często spotykane. Najczęściej wieje lekko od lądu, bądź równolegle, więc myślę że jednak warto zapłacić za asekurację. Ponadto wliczone jest w to przechowanie sprzętu na spocie w Magawish, więc jeżeli zamierzasz dojeżdżać to jest to opłacalne. Dodatkowo możesz też korzystać z kompresora, słodkiej wody do opłukania kajta (zalecane

), oraz obsługa Colony zawsze pomoże Ci wystartować i wylądować kajta na brzegu. Dodatkową zaletą Magawisha jest oddalony o parędziesiąt metrów od brzegu sandbank, za którym woda jest zdecydowanie bardziej płaska niż na innych spotach.
W centrum praktycznie wszystkie plaże są ogrodzone od siebie, a na niektóre można jedynie wejść po okazaniu przepustki, bądź zapłaceniu przy wejściu za bilet. Są one z reguły dość wąskie więc jeżeli wiatr osłabnie to możesz już nie wrócić do tego samego miejsca. Poza tym biorąc pod uwagę rafe koralową i inne tego typu niespodzianki może to być niebezpieczne.
6.
Podstawową walutą w Egipcie jest funt egipski, którego kurs jest około 1 euro = 7 funtów. W taksówkach, sklepach, hotelach możesz spokojnie płacić w funtach. Euro lub dolarami płaci się za asekurację w Magawishu.
7.
Taksówka kosztuje 1 funt egipski od osoby w obrębie miasta, oraz 2 funty poza centrum np. do Magawisha (za cały przejazd a nie kilometr!). Ja mieszkałem około 10km od Magawisha, i za dojazd płaciłem maksimum 2 funty w jedną stronę. Jeśli trafisz na dobrego kierowcę to na spocie będziesz w pięć minut

. Jeżeli jesteś sam to musisz też wziąść pod uwagę że kerowca będzie się zatrzymywał co chwilę żeby wziąść dodatkowych pasażerów, tak więc lepszym wyjściem jest jechać w parę osób, bądź zapłacić więcej i jechać bezpośrednio na spot.
Jedzenie na spocie w Magawishu to wydatek około 20-25 funtów za hamburgera z wielbłąda + frytki + coca-cola.
A propos tanich hoteli, to myślę że najgorsze z czym musisz się liczyć to brak wody przez parę dni, karaluchy wielkości dłoni

, oraz pobieżne sprzątanie pokoi raz na 2 tygodnie.
Pozdrawiam,
Pablo
Poniżej link do opisu Hurghady na forum spotów:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=287