Kite Newbie

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Max/Łódź
Deska: Naish Haze
Latawiec: Flysurfer Speed
Kontaktowanie:

Post27 lut 2004, 21:23

Witam na forum. Juz od dlugiego czasu przymierzam sie do kite'owania i tak przegladajac sterty www trafilem na to forum - imho najciekawsze jakie znalazlem - no i oczywiscie w miare mozliwosci przekopalem archiwum.

Chcialbym w tym roku zaczac przygode z ks i z tego co wyczytalem najlepiej zaczynac od szkolek - z tych ktore znalazlem najciekawsze wydaja mi sie kitezone2000, akademia kitesurf i aloha - pewno macie jakies zdanie na ich temat - moze ktos podpowie ktora najlepiej wybrac... chcialem wybrac sie na taki kurs w weekend majowy, na ile wczesniej rezerwowac miejsca na takim kursie? co powinienem wiedziec chcac zaczac ten sport? sporo jezdze na snowboardzie i troche probowalem na ws. Pomijam sam wybor sprzetu, bo wiadomo, ze ten do najlatwiejszych nie nalezy, a szkolac sie kilka dni w szkolce pewnie zapoznam sie z roznymi sprzetami i bede w stanie cos konkretniej sprecyzowac co bym chcial. Poki co pomozcie gdzie zaczac najlepiej i na co sie szykowac wchodzac w ten sport?

Pozdrawiam 8)

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post27 lut 2004, 22:23

Witamy :),

Szykuj sie napewno na fantastyczne przeżycia i kompletne opróżnienie portfela... Nie odpuszczaj zimy - bo snowkiting to swietny wstep do kitesurfingu.
Co do wyboru szkolki to nie ma to moim zdaniem wiekszego znaczenia. W każdej sie nauczysz zasad bezpieczenstwa, jak podpinac linki, jak startowac, a to jest najwazniejsze. Warto zeby szkolka miala certyfikat IKO.

Pozdrawiam i witamy wśród porąbańców...

Awatar użytkownika
majer
Kontaktowanie:

Post27 lut 2004, 23:02

dokladnie :jump:

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Kontaktowanie:

Post28 lut 2004, 15:47

Siema, no co do kasy to niestety jestem swiadom, bo kazdy fajny sport na dluzsza mete ciagnie fundusze zdrowo :roll:
A powiedzcie mi - chce na poczatek kupic sobie pianke - coby juz pierwsze starty miec we wlasnym ubiorze, a nie pozyczanym - co polecacie? sa rozne grubosci/parametry - jeszcze sie do tego nie dokopalem co i jak. Nie wiem czy krotka czy dluga - chodzi mi o wersje na takie plywy w maju, gdzie pogoda za ciepla nie jest, a znow nie musi byc taka w ktorej moglbym zima plywac, bo nie zamierzam cos a'la pianka na lato+ ew. chlodniejsze plywy... no i nie wiem czy sa jakies wersje dla bigboyow? :lol: bo moze do jakos ewidentnie grubych nie naleze, ale masy troche mam i nie wiem czy w takiej przylegajacej piance dobrze bym sie czul? jest cos takiego czy nie ma wyboru :D
Oczywiscie pianka tez nie musi byc z najwyzszej polki, ale zeby nie rozleciala sie po paru upadkach - dobrze jakby zmiescila sie w kwocie do 500 PLN z tendencja oczywiscie do nizszych cen 8)

Awatar użytkownika
O'błędnik
Kontaktowanie:

Post28 lut 2004, 15:56

Witam!
Ja bardzo polecam normalną piankę prolimit 4/3 długa wystarcza na chłodniejsze pływanie a latem jest nie potrzebna, chyba ze jest zimno.
Ja używam intensywnie tej pianki już dwa sezony i nic sie z nią nie dzieje, a kosztowała jakieś 450 zł. Taką piankę kupisz w firmie VENTO z wrocławia, przyślą ci gdzie chcesz. Nie jest to pianka z najwyższej półki ale w zupełnosici wystarcza.
Bardzo polecam

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Kontaktowanie:

Post28 lut 2004, 16:08

hmmm, a maja jakas www?
wiesz cos moze o duzych piankach? czy sa takie czy tylko wersja slim :wink:

gosć

Post28 lut 2004, 20:06

M4X pisze:hmmm, a maja jakas www?
wiesz cos moze o duzych piankach? czy sa takie czy tylko wersja slim :wink:

Wisz sam tez mam prolimita z wstawkami z jerseyu" uzywam 2 sezon, niestety ma kilka wad, rozciagnela sie na łokciach i przy szyji, jesienia wlewa sie woda i zostaje i cholernie chłodzi w łokcie- co po długim czasie owocuje niezłym bólem.
W tym roku mam zamiar cos kupic 4/5 bez wstawek z jersu czyli całą gumowana bo ten jey to chłodzi. Tak więc proponuje kup cos drozszego i lepszego . Może jest prolimi w lepszej wersji. Albo slim ładnie sie obcisnie:).

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Kontaktowanie:

Post29 lut 2004, 19:40

A macie jakies linki do sklepow z odzieza kite'owa/ws? Przede wszystkim chodzi mi o pianki. Jakies www gdzie moglbym poszuakc specyfikacji pianek itp.?

A przegladajac ostatnio swoje foty wpadla mi jedna z wypady na ws na hel... wtedy zachorowalem na kite'a 8)

Obrazek

Awatar użytkownika
Blekota
Latawiec: ss
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post29 lut 2004, 20:11

lokario

Post29 lut 2004, 20:48

Cześć,
polecam pianki Quicksilver znajdziesz je podobnie jak pianki RipCurl u importera www.pmsport.com.pl
Z mojego doswiadczenia wynika, ze w naszych warunkach sprawdaja się sietnie pianki 3mm (któtki rękaw, długie nogawki i ewentualnie dodatkowo dopinane rękawy na zimniejsze dni), najlepiej z siateczką tytanową wewnątrz- przy tej samej grubości są cieplejsze i bardziej elastyczne.
Udanego kajtowania :twisted:

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Kontaktowanie:

Post29 lut 2004, 21:57

Czyli taka 3mm na warunki polskie bylaby ok? Myslalem, ze ciezko bedzie znalezc pianke ponizej 500 pln, ale widze, ze jakies ciekawe sa ponizej tej ceny. A na cos szczegolnie zwracac uwage? Widze, ze rozne szwy sa w piankach? Ktores ewidentnie lepsze?

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post29 lut 2004, 22:28

M4X pisze:A przegladajac ostatnio swoje foty wpadla mi jedna z wypady na ws na hel...

cholernie fajne zdjęcie, z klimatem, masz je może gdzieś większej roździelczości ?

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Kontaktowanie:

Post29 lut 2004, 23:18

Maslav pisze:
M4X pisze:A przegladajac ostatnio swoje foty wpadla mi jedna z wypady na ws na hel...

cholernie fajne zdjęcie, z klimatem, masz je może gdzieś większej roździelczości ?

nie jest super duze, bo skanowane z odbitki, ale mam gdzies wieksze w bmp. 8)

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post29 lut 2004, 23:40

już wydrukowałem :> dzieki :>

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Kontaktowanie:

Post03 mar 2004, 01:17

A tak ogolnie i laicko prcyzujac przeznaczenie desek? Bo czytalem o roznicach miedzy direct a twintip... Czy to jest kwestia tego, ze directy sa bardziej do plywania a twintipy do freestyle'u czy jest to zaleznosc innego typu? :roll: Ktores lepsze/szybsze?

Wróć do „Forum Główne”