tomekgrzy pisze:W związku z coraz częstszymi kłopotami kajciarzy z ekologami , ważne żebyśmy zwracali bardzo dużą uwagę do porządku i czystości na spocie na którym pływamy. Niestety musimy przywyknąć do sprzątania po „zielonych „ turystach , bo najczęściej za śmieci na spocie obciążani są kajciarze.
Bardzo proszę róbcie zdjęcia posprzątanych przez was spotów i przysyłajcie , żebyśmy w rozmowach z ekologami mieli się czym wykazać.
Po przeczytaniu tego wpisu od razu włóżcie torbę na śmieci do plecaka z kajtem.
Tomasz Grzymski V-ce Prezes PZKITE.
Jak mam przesłać mailem to proszę o adres. Te najciekawsze wrzucam to wątku, mam nadzieję że go za bardzo nie zaśmiecę.
Krótka relacja z dzisiejszego.
Skoro miałem porobić zdjęcia to postanowiłem rozłożyć się dzisiaj poza standardowym spotem, żeby znaleźć trochę śmieci, które łatwo poza spotem znaleźć bo są wszędzie.
Tutaj wspomniana żyłka, tym razem bez haczyka ale za to z innymi gadżetami w wygasłym ognisku. Takich wygasłych ognisk ze śmieciami dookoła jest pełno

Jesienią jeden z KS zauważył że kaczka pływa przy brzegu zaplątana w żyłkę i nie może odlecieć. Zostawił sprzęt i popłyną w pław ją wyplątać, udało się. Chwalił się potem na KF bo naprawdę miał czym
Tak jest pod wieloma drzewami blisko brzegu.

Tu kolejne, bardziej świeże bo puszka jeszcze nie pordzewiała. Ciekawe po co komu nad wodą kukurydza

Tak wyglądają brzegi jak wieje do brzegu

A to kontener na śmieci postawiony prawie przy plaży przy jedynej drodze wjazdowej, zawsze jedzie się obok niego.
Był zapełniony do połowy a jednak niektórzy wolą położyć obok.

Ok. dość zaśmiecania wątku.
Teraz trochę przyjemniejszego.
Tak wygląda jeden z kilku spotów KS i WS na Mietku. Jak wieje z innego kierunku jesteśmy gdzie indzie ale wszędzie podobnie.
Żadnych reklamówek, butelek, puszek po piwie i po zanętach dla ryb, żadnych ognisk.

Tak wygląda brzeg na spotach

A tak jest pod drzewami, które są przy spocie.

Różnica chyba jest widoczna. Dzisiaj wywiozłem cały wór śmieci, trochę ze spotu bo wiatr naniósł trochę butelek plastikowy i dużo spoza. Skupiłem się na puszkach po konserwach i kukurydzy i potłuczonych butelkach.
Niech mi nikt nie wmawia że KS i WS śmiecą.
KS i WS nie śmiecą i nie sprzątają po sobie... KS i WS stale sprzątają po innych bo nam śmieci bardzo przeszkadzają i są bardzo dla nas niebezpieczne.