OZONE INSTINCT

Kitesurfing i wszystko z nim związane.

Czy INSTINCT bedzie przelomem w konstrukcji latawców BOW?

Czas głosowania minął 03 maja 2006, 15:37

tak
7
25%
nie
21
75%

Liczba głosów: 28

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2006, 22:14

Red. pisze:
4 wezly???

i to w porywach ........latawiec utrzymywal sie w powietrzu dzieki mojej ponadprzecietnej technice :doh: :wink: (startowalem go w pelnym wietrze ciagnac za linki mocy i wykonywalem po 3-4 kiteloopy w jedna strone od zenitu do gleby) a takze dzieki OGROMNEMU doswiadczeniu i praktyce a przede wszystkim wrodzonej skromnosci. :wink: :hand:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2006, 23:53

no nie ma opcji przy 4 wezlach nie poleci bo sprawdzalismy z Filipem na wodzie. faktem jest ze generuje moc od samego dolu tzn. ze jak juz zawieje tak ze latawiec w miare normalnie porusza sie po oknie to da rade downwinda zrobic bez wiekszych problemow.
Kamil trzeba bylo testy przeniesc nad Zegrze, a nie na łake pod Łomiankami ;) Wiało i to bardzo zacnie :) Wczesniej ponoc galezie lataly :roll:

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post13 maja 2006, 11:02

Zapraszam na kilka fotek z pierwszego latania.
Takie ogolne strzaly niewiele wnoszace - detale wkrotce.

http://www.kiteway.pl/media/media.html

pzdr

kamil

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2006, 18:05

Kamil daj znać o następnych testach bo przecież trzeba wreszcie zobaczyć to samemu. :idea: :D

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post13 maja 2006, 21:19

Jutro podjete zostana kolejne proby na zegrzu.
Moze w deszczu cos powieje...

pzdr

Kamil

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post14 maja 2006, 20:08

Zapraszam na kolejna porcje Instynktowych zdjec:
http://www.kiteway.pl/media/media.html

wysatpia m.in.:

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post16 maja 2006, 08:28

Hehe - było mi dane dołączyćdo grupy osób, które już miały "to" w ręku. Co prawda wiatr robi nam chyba na złość bo w niedzielęnad Zegrzem mocno nie wiało a najgorsze to to, że wiało bardzo nierówno. W szkwałach możę i dałoby się popływać, ale mieliśmy z Kamilem tylko deche 128, więc nawet nie zmoczyliśmy dupska.
Z prób lądowych mogę z całą pewnością stwierdzić, że kite jest bardzo szybki w powietrzu, pięknie kręci (rzeczywiście kiteloop to pętla a nie obracanie w miejscu), dobrze reaguje na ruchy drążka, a przede wszystkim - ma naprawdę niewielkie siły na drążku. I to piszę ja - przyzwyczajony do komórek FS, gdzie siły są bardzo małe. Ozone zrobił naprawdę kawał dobrej roboty, wykonanie latawca nie wzbudza żadnych zastrzeżeń, konstrukcja jest sztywna, wytrzymała ;) a olinowanie wydaje siębanalnie proste. Nie wiem czy trymer oparty na knadze to najlepsze rozwiązanie (chociaż przecież kilka firm z tego korzysta), ale to takie moje odczucie. Rzeczywiście kite po puszczeniu baru powoli opada, ale jest krótki moment, kiedy jeszcze spokojnie wisi w powietrzu, więc jest czas na złapanie ponowne drążka, odkręcenie linek bez obawy o utratę ślizgu itp. Jak się będzie spisywać na wodzie - trudno powiedzieć. Wydaje się mieć duży potencjał - nawet próby skoków na ziemi pokazują, że może dużo, no ale ostatecznie w tych warunkach i przy tym wietrze to ciężko stwierdzić. CZekam na najbliższy wiatr - może popływamy :?: Dzięki Kamilo za możliwość pomacanie szmatki ;)

Leeloo
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2006, 10:24

W sobotę miałam przyjemność przepłynięcia się na Instinct 11. Wrażenia ogólne bardzo dobre: kajtek szybki, lekki, łatwy i przyjemny z zaskakującą windą. Przez pierwsze minuty jakoś tak troche dziwnie mi się płynęło, ale to zapewne przez siłe przyzwyczajenia do C-shape'ów. Po kilkunastu minutach zgraliśmy się i płynęło nam się bardzo miło pomimo szkwalistej pogody. Jedyna rzecz, jaka mnie nieco zaniepokoiła to to, że po sesyjce odczuwałam pewne zmęczenie rąk co wskazywałoby na większe siły na barze niż w przypadku moich tradycyjnych kiciusi. Bardzo podoba mi się brak bloczków i innych skomplikowanych systemów. Ogólne wrażenie bardzo dobre, widocznych wad czy mankamentów brak. (oczywiście jeśli nie przyczepimy się do datali typu system one-pump czy inne umilacze)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2006, 16:00

Leeloo pisze: (oczywiście jeśli nie przyczepimy się do datali typu system one-pump czy inne umilacze)

a propo ONE-PUMP'ów

caly zeszly sezon latalem na Liquid Force Spectrum 2
na wszystkich rozmiarach, od 6 do 17m2
w zestawach byly spider-systemy
zwal jak zwal, chodzi o ONE pump..

LF SP 2 to jak dla mnie czolówka C-kajtów

w tym roku przeplynąlem sie na czyjejś 12m2 spectrum

o sziet...

latał jak kajt z 2001 roku :roll:
na plazy sie okazalo DLACZEGO :?

mial zamontowanego ONE pumpa :?

wiec - jeśli tylko macie mozliwość
POLECAM ZDEMONTOWAC to "ulepszenie"

i sprawdzić JAK lata kajt BEZ tego

a) waga
b) aerodynamika

pomijam brak możliwości samodzielnego ustawienia
cisnienia w komorach poprzecznych i glównej
co dla mnie np ma wieksze znaczenie
niz.."wygoda" i 2 minuty wiecej czasu na pompowanie kajta

pozdro

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post22 maja 2006, 22:16

Leeloo pisze:W sobotę miałam przyjemność przepłynięcia się na Instinct 11. Wrażenia ogólne bardzo dobre: kajtek szybki, lekki, łatwy i przyjemny z zaskakującą windą. Przez pierwsze minuty jakoś tak troche dziwnie mi się płynęło, ale to zapewne przez siłe przyzwyczajenia do C-shape'ów. Po kilkunastu minutach zgraliśmy się i płynęło nam się bardzo miło pomimo szkwalistej pogody. Jedyna rzecz, jaka mnie nieco zaniepokoiła to to, że po sesyjce odczuwałam pewne zmęczenie rąk co wskazywałoby na większe siły na barze niż w przypadku moich tradycyjnych kiciusi. Bardzo podoba mi się brak bloczków i innych skomplikowanych systemów. Ogólne wrażenie bardzo dobre, widocznych wad czy mankamentów brak. (oczywiście jeśli nie przyczepimy się do datali typu system one-pump czy inne umilacze)

Pozwole zacytowac sobie jeszcze inną damę. Przyszlo dzis na mejla.

"jestem zainteresowana kitem instinct. Filip ma go na testech teraz na Rodos i jestem nim zachwycona."

pzdr

Kamil

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post23 maja 2006, 08:29

No to chyba czas sięwreszciwe wybraćna Zegrze tym razem popływać co Ty na to :?: Tym razem wezmę dłuższą dechę ;)

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post26 maja 2006, 21:55

Zapraszam wszystkich na testy Instincta.

Cały weekend na CHVI :D

albo... skoro ma wiac z zachodu... to zrobimy sobie downwinda od Konia na VI... pod warunkiem, ze u Konia nie bedzie za bardzo krecic ;)

Pozdrawiam

Kamil

Leeloo
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post28 maja 2006, 11:59

wczoraj prawie cały dzień spędziłam na Instynkcie 11 na ch6. Im dłużej na nim pływam tym bardziej mi się podoba i chyba zaczne oszczędzać na jedzeniu, żeby zafundować sobie tego wariata. Powiem tak...nazwa tego modelu w 100% odzwierciedla jego charakterystykę. Plywając na tym kajcie wszystkie manewry wykonuje sie instynktownie, bez zbednych kombinacji, łatwo, prosto i przyjemnie...od przyjmowania szkwałów po skoki. Przy tym kajtek jest szybciutki i zapewnia solidną dawkę emocji :)
Piękny sprzęcik.

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post28 maja 2006, 23:38

A Ja dzisiaj probowalem dojsc do gornej granicy zakresu wiatrowego 13.

Jezeli ktos pamieta adres strony z zapisem sily wiatru to bardzo prosze o podanie tejze. Mysle, ze 30 wezlow w szkwalach bylo z powodzeniem (ok godz 15).

W kazdym razie byla to chyba gorna granica dla goscia o wadze 85 latajacego na Instinct 13. Trymer zaciagniety do konca, jednak jazda w pelni komfortowa. Meeega loty, szkwaly czuc, ale nie wplywaja specjalnie na plynnosc jazdy i to jest piekne, nie ma szarpania. A loty... szkoda gadac - po prostu najwyzsze i najdluzsze w moim juz nie tak krotkim zywocie.

Pozdrowienia

Kamil

Awatar użytkownika
majer
Kontaktowanie:

Post29 maja 2006, 00:14

Elo!

Kamil jaki najbardziej uniwersalny rozmiar proponujesz dla 95 kg?

pozdrawiam

Wróć do „Forum Główne”