Pablo zdradź jak wraz z moderatorami poradziliście sobie z nuklearnymi atakami spamu jakie nawiedzały to forum jeszcze rok czy dwa lata temu?
KF przez lata zabałaganiło się. Mnóstwo najlepszych forumowiczów odeszło. Każdy kto tu dłużej siedzi wie dlaczego.
Według mnie dobrą metodą na przetrwanie i poprawienie jakości tego forum jest usunięcie spamu, hejtu, ofert komercyjnych i anonimowości.
Członkowie forum powinni chcieć brać udział w dyskusji, dzielić się swoimi doświadczeniami, szukać porad, inspiracji i koniec końców mieć radochę z otwierania tego forum.
Zapytajcie się co jest siłą tego forum?
Czy ogłoszenie wyjazdu na Rodos czy też relacja z tego wyjazdu?
Czy ogłoszenie sprzedaży kajta czy też opinia o nim?
Czy anonimowy "wannakite", "kingkong107" czy też legendy Smokie, Rolnik, Onzo, Pinio?
Dlatego radykalnie:
1. usunąłbym nieaktywnych od 2 lat użytkowników.
na forum jest ponad 16tys użytkowników. Myślę że tylko 1% jest regularnie aktywny. Jakość nie ma jak wygrać z ilością!
2. Wprowadziłbym obowiązkowe imię i nazwisko z opcją weryfikacji prawdziwości nazwiska.
Imię i nazwisko widniałoby pod nickiem jak tutaj:
np: http://www.foilforum.pl/viewtopic.php?f=2&t=123
Anonimowość zabija forum skuteczniej niż FB.
Wiem że mnie za to chcecie zjeść ale taka jest niestety przyszłość dobrych for.
Najlepsze obecnie wprowadzają foty, wiek zamiast avatarów.
3. Może nawet zlikwidowałbym dział giełda i biznes oraz ogłoszenia. Zamiast tego utworzył drugie forum kiteforum.giełda.pl.
Lub przerzuciłbym te działy na fejsa.
Forum ma być forum dyskusyjnym a nie sklepem. Obecnie większość postów to marketing.
4. Zmniejszyłbym ilość działów np recenzje i KS w mediach dałbym na główne.
Kiteblogi dołączyłbym na relacje.
5. usunąłbym wakeforum bo jest martwe od paru lat.
6. Połączyłbym dział foil z foilforum.pl. - przez 3 lata napisano 44 wątki z czego prawie połowa to giełda. Wybacz Pablo, że zrobiłem ci takiego psikusa

7. wrzucałbym tygodniówkę z podsumowaniem aktywności najbardziej aktywnych forumowiczów, działów, wątków itd. Gdzie? Na fejsie hahaha! Użyjmy go aby zachęcać do wchodzenia na forum. Obecna forma funpagea już zbiera negatywne opinie.
8. na podobieństwo piwek może coś przeciwnego (taki kciuk w dół) aby wyrazić dezaprobatę - byłoby to dołączone do profilu. Dałoby to pełniejszy obraz dla niezorientowanych jeszcze who is wo.
9. aktywniejsi moderatorzy działający jak sędziowie w ringu. Jak widzą cios poniżej pasa to natychmiast ostrzegać, karać, banować a nie dolewać oliwy do ognia. Użytkownikom należy się szacunek ze strony admina i moderatora.
10. Zatrudniłbym młodych i łebskich w celu stworzenia filmików pokazujących jak pisać posty, umieszczać foty i filmiki oraz wprowadzać atrakcyjne tagi.
Myślę, że nie zdajemy sobie z tego sprawy brak takiej wiedzy zniechęca młodych i nowych do używania forum.
Nie mogą pojąć, że umieszczenie zdjęcia to kilkadziesiąt kliknięć a nie jedno. No jak?
11. Podłączyłbym sprawdzony serwer do przechowywania zdjęć forumowych. Nie znam się na tym ale wiem ile pracy kosztowało mnie ponowne umieszczenie moich zdjęć z ostatnich 4 lat.
Mając swój forumowy serwer możemy być pewni że zdjęcia będą widniały na forum dopóki ono będzie istniało.
Niestety moje wszystkie zdjęcia z pierwszych 10 lat zniknęły bezpowrotnie poprzez nieuczciwość imageshack.
Jaki byłby tego koszt?
12. Zaprzęgnąłbym reklamy aby mieć środki na utrzymanie forum.