Mikri Vigla - Naxos

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post22 cze 2007, 11:38

Byl ktos moze w tym miejscu lub innym na Naxos?
Prosze o jakiekolwiek info (jak tam dotrzec i czy ktos organizuje tam moze wyjazdy z Pl).

Awatar użytkownika
p4w3l
Deska: Naish Custom Global 2011

Post22 cze 2007, 13:56

Ja ruszam jutro i bede od 26 bm do 7 lipca. Wróce to opowiem. Załatwiałem sam wszystko. "Wszystko" tzn spanie ze śniadaniem i prom ... na razie w jedną stronę. Pono zwykle wieje mega git w tym miejscu. Pare fajnych info znalazłem na kiteforum.com Ja jade samochodem ale jeśli chodzi o samolot to bezpośrednich specjalnie pono nie ma tylko do Aten i potem jakiś lokalny ... bo lotnisko jest i nawet właśnie przeszkadza bo na lagunie przez nie nie można pływać na kajcie. Dlatego zresztą wybrałem Mikri.

pablo
Ostatnio zmieniony 22 cze 2007, 14:03 przez p4w3l, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post22 cze 2007, 14:02

Daj prosze koniecznie znac po powrocie co i jak bylo! Tez cos mysle w tym kierunku. Co do wiatru to bez obaw.. wieje tam napewno tak jak trzeba.

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post22 cze 2007, 14:33

Bylem samochodem co prawda na Paros, ale to wyspa zaraz obok.
Chyba kiedys cos pisalem, wiec moze znajdziesz na forum(Paros), a jak nie to dawaj na priva, co wiem to powiem ;-)

Na szybko tylko powiem, wiatr jest tam ciut slabszy i mniej regularny niz na Rodos (wlasne doswiadczenia, relacje i statystyki)

Alinek
Deska: Nobile
Latawiec: Nobile
Kontaktowanie:

Post23 cze 2007, 12:07

Uczyłam zeszły sezon na Naxos w Mikri Vigli wlasnie przez miesiac. Pytajcie co chcecie wiedziec, to powiem dokladnie.

Dojad samolot do Aten i prom.
Nie mialam tam auta wiec nie powiem wam jakie sa koszta.

Sam spot ok, z tym ze nie jest tak latwo jak na Helu, woda gleboka zaraz od brzegu a akwen zawsze lekko zafalowany (tzw. lekkie kartoflisko), wiatr side on shore wiec przyjemnie, troche ludzi na ws, na kite bardzo malo, max 8-10kitów wiec tloku zdecydowanie nie ma!!! (Bylam w sierpniu) Wiatr jest zazwyczaj z jednego kierunku, nie idealnie rowny, ale przyjemny, zazwyczaj silny ok 5Bf. Ze dwa czy trzy dni wiało nam "z drugiej strony" wtedy mozna isc na plaze po przeciwnej stronie i jest zabawa na falach.

Sa tam dwie szkółki kite, obie IKO, jedna prowadzi francuz maja sprzet takoona (w tej uczyłam) i maja tez windsurfing, a tym roku została podobno mega rozbudowana! Druga szkółka-Flisvos-Besta, tylko kite.

http://www.naxos-windsurf.com/

http://www.flisvos-kitecentre.com/index.php

(Co smieszne sie zorientowałam ze nawet mnie na focie ekipa z Flisvosu złapała jak plywam, chyba zaraz dokleje do bojowniczego topiku "kite babes") :twisted:

Ludzi jest ogolnie nie za wiele,tłoku nie, bardzo przyjemnie, klimat greckiego malego miasteczka, Grecy jezdza na osiołkach itp. W samej Mikri Vigli jest kilka kanjpek (tzn 3szt) im dalej od spotu tym taniej :) Jak bedziecie tam autem, polecam okliczne miejscowosc, zarcie bedzie prawdziwie greckie i przepyszne, a zaplacicie naprawde smiesznie malo! W samej Mikri Vigli ze dwa spozywczaki, w jednym jest internet.

Alinek
Kontaktowanie:

Post23 cze 2007, 12:11

Obrazek

Obrazek

Alinek
Kontaktowanie:

Post23 cze 2007, 12:22

Na Paros tez plywałam, ale nie mieszkałam.
Takze polecam.

http://www.paroskite-procenter.com/

Fajna szkółka, bardzo fajny team mieli w zeszłym roku, mysle ze w tym roku bedzie podobnie, bo dbaja o dobor kadry. Wspolorganizowali dwa lata temu jeden z eventow pekry i jest gdzie na sieci z tego spoko film, bo widziałam, mozna sobie na nic dokladnie zobaczyc jak wyglada spot.

:)

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post23 cze 2007, 14:56

Dzieki wielkie Alinek za bardzo cenne informacje! Gdybys miala jeszcze jakies namiary na kwaterki (blisko spotu) albo moze jakies biuro, ktore orgaznizuje tam wyjazdy to bym byl bardzo wdzieczny (moze byc na prv).
Co do promu to mysle, ze samolot z Aten tez tam jest (chyba tam jest jakies lotnisko).

Awatar użytkownika
p4w3l
Deska: Naish Custom Global 2011

Post11 lip 2007, 18:28

zapodałem opis w "Spotach". Taki ad hoc bo nie mam czasu. Było zajebiście tylko jak wracałem to w Serbii mi jakiegoś dizla chyba z benzyną nalali i rozwaliłem silnik. Do Wrocka dojechałem na 4 z 6 garów ale zaczął sie dymić więc z Wrocka po 4800km dojechaliśmy do Pń "Wielkopolaninem" TLK :)

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post25 maja 2010, 22:22

No i po 3 latach od zalozenia tego watku w koncu udalo nam sie zrealizowac wyjazd na Naxos :).
Dojazd: samolot z Krakowa do Aten, godzinka drogi autobusem z lotniska do portu Pireus, przesiadka na prom i ok. 4,5-godzinny rejs na wyspe Naxos. Stad juz tylko kilkanascie kilometrow do miejscowki Mikri Vigla. To naprawde przepiekne miejsce z uroczymi zatoczkami obslugujacymi kierunki praktycznie od N przez W po S. Zreszta zobacznie sami.. czyz nie pieknie!..
Obrazek
Generalnie podstawowy kierunek to NW i konkretnie wieje od poczatku czerwca do konca pazdziernika.
Mieszka sie wszedzie bardzo bliko plazy. My ulokowalismy sie w hotelu Orkos tuz obok bazy Flisvos prowadzona przez sympatycznych Wlochow.
Obrazek
Obrazek
Z balkonu mielismy ekstra widoczek na spot i pelna kontrole co jest grane. Na przeciwko sklepik i niedaleko kilka lokalnych knajpek.
Obrazek
W pierwsze dni naszego pobytu byla konkretna jazda na najmniejsze rozmiary i czasem dosc wave'owe warunki..
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ale byly tez slabsze dni i mniej zaawansowani mogli troche tez pocwiczyc, a ja sie pobawic w instruktora i punkt asekuracyjny :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Gdy bylo slabo z wiatrem mozna bylo za free pozyczyc z bazy takie dosc dziwne rowerki i posmigac po okolicy albo do sklepu po metke :wink:
Obrazek
Obrazek
Po okolicznych spotach najchetniej przemieszczalismy sie zajebistymi buggi'kami, ktorymi mozna bylo dotrzec do fajnych miejscowek szutrowymi przybrzeznymi drozkami.
Obrazek
Zorganizowalismy nimi nawet powazne wyscigi na pobliskiej wyschnietej lagunie.. ale niestety sedzia byl kompletnie nawalony juz na starcie :)
Obrazek
Wieczorkiem mozna tez skoczyc do centrum Naxos (tam gdzie przybija sie promem) na jakiegos dobrego gyrosa czy po pamiatki ale generalnie procz jednej promenadowej ulicy w porcie to chyba nic tam nie ma do ogladania.
Obrazek
No i tyle! Wszystko co dobre szybko sie konczy. Metaxa i na prom :wink:
Obrazek
ps. napewno postaram sie tam jeszcze wrocic w czerwcu lub pazdzierniku gdy wieje juz typowe maltemi. Mozna tez wybrac szybszy prom (ok. 2,5 godz, lub maly samolot z Aten na Naxos).
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2016, 14:08 przez szed, łącznie zmieniany 1 raz.

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post26 maja 2010, 13:48

fajna relacja, moze by to do 'spoty' wrzucic, zeby sie latwiej szukalo

postaram sie tam jeszcze wrocic w czerwcu lub pazdzierniku gdy wieje juz typowe maltemi

typowe Meltemi to wieje raczej najlepiej w lecie (lipiec-sierpnien), w pazdzierniku to juz krecic zaczyna.

a takie pytanie: czyli opis Alinka sprzed 3 lat sie zgadza? nie ma za wiele plytkiego i jest falka chop od wiatru? czy moze sie cos zmienilo?

Ile kosztuje transfer lotnisko-prom?

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post26 maja 2010, 14:08

Super relacja w waszego wyjadzu! :thumbsup:

Tak dla zainteresowanych to tu znajdziecie stronke FLISVOS SPORTCLUB tu centrum kite FLISVOS KITECENTRE oraz tutaj opis szkolki na stronce BEST Kiteboarding
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, 18:19 przez mkmiec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post26 maja 2010, 14:23

MArcinBe pisze:a takie pytanie: czyli opis Alinka sprzed 3 lat sie zgadza? nie ma za wiele plytkiego i jest falka chop od wiatru? czy moze sie cos zmienilo?
Ile kosztuje transfer lotnisko-prom?

Ano potwierdzam wszystko co pisala Alinka. Plytkiego za wiele nie ma i jest lekki chop. Dodam jeszcze, ze net za free jest w samej bazie.
Transfer lotnisko - port Pireus (gdzie odplywaja promy) to koszt 3 Euro (najlepiej bus ekspres X92).

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”