SZCZECIN KTO/GDZIE/KIEDY?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze

Twoj ulubiony spot w okolicach Szczecina to?

Trzebież
19
6%
Nowe Warpno
6
2%
Miroszewo
5
1%
Podgrodzie
5
1%
Miedwie
101
29%
Międzyzdroje
62
18%
Świnoujscie
74
22%
Inne
72
21%

Liczba głosów: 344

:/

Post25 cze 2007, 00:44

A ja ostatnio nie mam w ogole czasu latac :(
Cholerna sesja...
A z tego co widzialem to i wczoraj (sobota) i dzisiaj (niedziela) wialo i to
chyba solidnie. Tak bynajmniej to zza okna wygladalo :(
No ale nic 28 po egzaminach i modle sie o wietrzne dni wiec chlopaki
bedziecie latac jak cos wymodle :P

cezek
Kontaktowanie:

Post25 cze 2007, 16:49

kamilozo teraz bede jechał najprawdopodobniej w piatek chyba ze zacznie wczesniej wiac to wczesniej pojade tak do srody jestem uziemiony mam kaita w naprawie cos z tuba głowna wiec jak cos to zapraszam moze w piatek wolin ??

kamilozo
Postawił piwka: 5 razy
Kontaktowanie:

Post25 cze 2007, 22:21

ok,nie wiem jak w piątek pracuje ,ale jeszcze sie dogadamy,pozdro

Post26 cze 2007, 00:15

Środa!!
Ale prognoza!!
Mam egzam na 14 jak sie szybko uporam to bankowo Nowe W.
Bedzie ostro ;]

Awatar użytkownika
M4uRy$
Kontaktowanie:

Post26 cze 2007, 23:27

Nie wiem czy Cie tam nie zabije :roll: ... :)

Ja byłem dziś w N.Warpnie... Niby nic nie miało być a przychodziły takie szkwały do 30 knt. :twisted:

Przy wadze 65 nie wyrabiałem na mojej 9 :? ,także chyba jutro to przesada :(

Awatar użytkownika
macsurf
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post26 cze 2007, 23:54

Ja dzisiaj na Wolinie nie wyrabialem pozniej na Waroo 7m, a wczesniej walnalem niezla gruche o ziemie jak mnie 12 potargala, ale na szczescie nic sie nie stalo :).

Post27 cze 2007, 01:00

No wlasnie widze ze chyba bedzie za mocno...
Ja tez te okolice wagowe 68kg :) a najmniejsza mam 9 :(
Kumpel na Helu latal wczoraj czy tam przedwczoraj na 4C.
A co ciekawe znalazl sie ass z 10bow ktorego bardzo madrze odpalil i zrobil slicznego lota za wydme i gdzies na kempingach zaparkowal...
Dokladnych szczegolow o paraboli lotu ani nagrania niestety nie posiadam. :P

Awatar użytkownika
M4uRy$
Kontaktowanie:

Post27 cze 2007, 21:04

No i byliśmy... W Nowym Warpnie :roll:
Wiatr (30knt przy brzegu / 40knt na środku zatoki) :shock:
Zimno i ciągle mżawka... :(
Latwce na wodzie to: 1 x 12 m2(BOW) | 5 x 9m2(BOW) 1 x 9m2(nie wiem co to:P)
Wiatr porywisty, wiele nieciekawych przygód. :roll:
1 porwany latawiec... :?
1 odpalony ze zrywki... :x
2 wylądowały na pomoście... :|

Na szczęście obyło się bez żadnych poważnych kontuzji...
Było naprawdę ostro :) :evil: :twisted:

PS. Pierwszy raz w życiu widziałem biały szkwał !!! :shock: 8)

msurfer
Kontaktowanie:

Post27 cze 2007, 22:04

Chyba mocny szkwał!!!
Jeśli zobaczyłbyś "biały szkwał" to widziałbyś go lecąc i na pewno byłyby ofiary. Z tego co wiem to zdecydowanie wykracza poza skalę Beauforta. Znane są przypadki zniszczenia dużych jednostek.
Przypuszczam, że przyszedł szkwalik tak koło 8-9B kiedy to piana odrywa się od wody i zaczyna latać.
Aloha

Awatar użytkownika
M4uRy$
Kontaktowanie:

Post27 cze 2007, 22:05

To jest dopiero wynik :shock: :shock: :shock:

Obrazek

Awatar użytkownika
M4uRy$
Kontaktowanie:

Post27 cze 2007, 22:43

msurfer pisze:Chyba mocny szkwał!!!
Jeśli zobaczyłbyś "biały szkwał" to widziałbyś go lecąc i na pewno byłyby ofiary. Z tego co wiem to zdecydowanie wykracza poza skalę Beauforta. Znane są przypadki zniszczenia dużych jednostek.
Przypuszczam, że przyszedł szkwalik tak koło 8-9B kiedy to piana odrywa się od wody i zaczyna latać.
Aloha

Jeżeli mnie już łapiesz za słowa to prosze :)

Biały szkwał to (potoczne) określenie zjawisko nagłego, ale znikąd nie zapowiadanego (np przez chmury), porywu wiatru. Nazwa pochodzi od załamujących się fal (pokrytych biała pianą) wywołanych szybką zmiana prędkości wiatru nad akwenem.

Skala Beauforta
0. Morze gładkie jak lustro.
1. Na powierzchni wody tworzą się zmarszczki o wyglądzie łusek.
2. Na powierzchni morza występują krótkie, dość wyraźne falki o szklistych grzbietach. Żadna z tych falek nie załamuje się.
3. Grzbiety falek stają się wyraźnie wydłużone i zaostrzone, pojedyńcze grzbiety zaczynają się załamywać, tworząca się piana ma szklisty wygląd. Na powierzchni morza pojawiają się pierwsze, pojedyńcze białe grzebienie w dużym oddaleniu od siebie.
4. Poprzednio małe fale zaczynają się wydłużać, na powierzchni morza pojawia się sporo białych grzebieni.
5. Fale stają się wyraźne i dobrze wykształcone, ich długość wyraźnie wzrosła. Duży odstek fal załamuje się, na powierzchni wody dużo białych grzebieni, plamy piany utrzymują się się dość długo, pojawiają się pierwsze bryzgi.
6. Zaczynają się tworzyć duże fale o silnie wykształconych, stromych i pienistych grzbietach. Fale intensywnie załamują się, bryzgi tworzą się powszechnie.
7. Silnie asymetryczna, łamiąca się fala. Porywana przez wiatr z łamiących się grzbietów piana zaczyna się układać w pasma równoległe do kierunku wiatru.
8. Odrywane od wierzchołków łamiących się fal bryzgi zaczynają wirować w powietrzu. Piana układa się w długie, bardzo wyraźnie wyraźnie wykształcone pasma zgodne z kierunkiem wiatru.
9. Niemal każda fala załamuje się, gęste pasma piany układają się w szerokie pasma wzdłuż kierunku wiatru, duża ilość bryzgów unoszona w powietrze. Granica między wodą a powietrzem w niektórych miejscach staje się niewyraźna.
10. Powierzchnia morza niemal w całości biała od piany, również między pasmami piany, piana i woda bezpośrednio z powierzchni morza zaczyna być wyrywana przez wiatr w powietrze. Widzialność pozioma zaczyna się wyraźnie zmniejszać od wzrastającej ilości pyłu wodnego w powietrzu.
11. Wiatr wszędzie porywa i rozpyla wierzchołki fal, powierzchnia morza całkowicie biała. Widzialność pozioma zmniejszona, powierzchni morza w większym oddaleniu od statku słabo widoczna.
12, Zatraca się granica między powietrzem a wodą; powietrze przesycone pyłem wodnym, bryzgami i unoszonymi przez wiatr płatami piany. Widzialność bardzo ograniczona.

Zgodnie ze stopniem 10 i definicją białego szkwału z wikipedii przy 10 Beaufortach jest możliwy biały szkwał ;) i własnie tyle było jak przyszedł ten
msurfer pisze:Chyba mocny szkwał!!!

Pozdro 600

msurfer
Kontaktowanie:

Post28 cze 2007, 01:34

Nie łapię Cię za słówka tylko chcę powiedzieć, że to co widziałeś to silny i porywisty wiatr, innymi słowy: widziałeś konkretny szkwalik;)
Białe szkwały zatapiają statki. I nie tylko deszcz i kurz ograniczają widoczność (zgodnie ze skalą) ale np. lecące drzewa!!!
Aloha

Awatar użytkownika
M4uRy$
Kontaktowanie:

Post28 cze 2007, 10:55

Może i latały drzewa bo szkwał był widzialny z odległości około 1,8 km...

Obrazek

Szkwał oznaczyłem takimi białymi kropkami
Pzdr,

msurfer
Kontaktowanie:

Post28 cze 2007, 13:30

Wiało 30-40 knt i przyszedł szkwał o sile 50 knt i tyle. Nie chcę tego bagatelizować bo wiem jak to wygląda na morzu ale do białego szkwału brakuje jakichś 50-100knt.
Nasza dyskusja przypomina trochę opowieści wędkarzy o taaaaakiej rybie
która mieści się w puszce po sardynkach razem z ogonem i zostaje trochę miejsca (bez urazy).
Swoją drogą to ciekawe, że z 3 białych szkwałów pojawiających się rocznie jeden ma miejsce właśnie w Nowym Warpnie i pozostaje niemal niezauważony i nie czyni żadnych zniszczeń.
Jeśli jednak był to biały szkwał to pozostaje wrzucić coś na tacę i podziękować, że obyło się bez ofiar.

PS. Zapewne wiesz, że po przejściu białego szkwału zostaje bezchmurne niebo i wiatr o sile 0B.

Awatar użytkownika
M4uRy$
Kontaktowanie:

Post28 cze 2007, 13:58

Sorry boss zwracam honor ...
Ale był poprostu siwy dym, który bardzo przypominał biały szkwał :wink:
I piana z powstałych fal zaczęła sie unosić w powietrzu :)

PS. Bez kitu zakończmy już ten temat :P

A Ty gdzieś pływałeś wczoraj :lol: :?:

Pozdro,

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”