Safaga - co i jak!

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
daro

Post19 lip 2007, 14:44

[quote="Marcin78"]Wyjsciem posredim jest jescze Magawisch w Hurgadzie
Bylem tam w zeszlym roku. Hotel taki sobie ale mozna nie wypinajac sie z latawca podjechac do dziwczyny ktora opala sie na lezaczku po piwko :D
Wiatr troche rowniejsze niz przy hotelach w safadze,w bazie dostepny kompresor slodka woda do mycia sprzetu itd.

Czołem
czy przy Megawishu jest jakaś szkółka kita i jeśli tak możesz dać namiary i jakieś info na temat cen.

pzdr
Daro

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post19 lip 2007, 15:04

szkolka przy Magawish:
http://www.colonawatersports.com/

sam spot potwierdzam bardzo fajny, jak juz plywasz, albo bedziesz plywac, to rewelacyjna wysepka gdzie po jednej stronie plaska i plytka woda, po drugiej przy silnym wietrze fala, wszystko zaraz przy plazy, przy hotelu, odpada dojezdzanie, jak w ElGounie.
Ale przy samym brzegu witr troche nierowny, tutaj lepsza ElGouna, chociaz przy wysepce juz jest rowno.
Ja bylem na jesien, w lecie ponoc lepiej, w zimie gorzej.
Sam hotel (domki) przyzwoity-ok, ale jedzienie slabe...

daro

Post19 lip 2007, 15:23

Maslak pisze:
szed pisze:Czy ktos cos w tym temacie moze pomoc? Warto tam jechac? Jak ze spotami? Do jakiej bazy napierac? Cos slyszalem o plywaniu lodka na spot.. Jakies info o zakwaterowaniu?
Z gory wielkie dzieki za wszelkie info w tej sprawie!

Hej Adas! Sluchaj ja bylem i jest oki!! Hotel koniecznie schams czy jakos tak i plywasz przy samym hotelu,bez zbednego dojazdu i oplat za przechowywanie sprzetu! Najlepiej wez bungalow na terenie hotelu to bedziesz blizej wody,jak dobrze zalatwisz to praktycznie mozesz byc na plazy! Bez sensu codziennie doplywac lodka! Ale lepiej sobie wykupic asekuracje najlepiej na tydzien lub dwa lecz dopiero wtedy kiedy Cie pierwszy raz beda holowac, wczesniej sie nie oplaca bo moze sie uda:)

Hej
czy masz namiar na ten hotel (najlepiej dokładana nazwa lub hotele obok) i czy tam też można wziąść kursy dla początkujących (jakbyś miał nazwę szkółki to będę wdzięczny)

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post19 lip 2007, 16:29

daro:
hotel nazywa sie Shams, oferte ma chyba najlepsza Exime: http://www.eximtours.pl/offers/search?n ... &standard=
Szkolki tam sa dwie z tego co wiem. Jedna zaraz przy hotelu z Mistrala: http://www.myskyriders.com/en/
i druga CNS czyli Club Nathalie Simon: http://www.fun-kite.com/
Ja bede obstawial za ta druga. Tam tez dam laske .. niech sie uczy. Mysle, ze akurat te wyjazdy lodka na pobliska wyspe to zajebisty pomysl i napewno super warunki dla poczatkujacych.
Ja jade 27 lipiec. Jak co to wbijaj tez szybko. Razem razniej zawsze.

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post20 lip 2007, 08:09

Z CNS zeby jechac na Tobia musi byc wystarczajaco slaby wiatr :D
Jak byłem tam w pazdzierniku to przez caly czas miałem 30 knotow wiec plywalismy w zatoczc i tylko raz byłem :(

Jak poplyniesz no nie wymecz sie za bardzo przez caly dzien bo czeka cie jeszcze mega downwind do hotelu na koniec dnia :D

P.S. W CNS pewnie mnie pamietaja bo byłem jedynym kolesiem ktory zgubił sie podczas plywania :D

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post12 sie 2007, 11:12

Ello! Mala relacja z wyjazdu:
Wg mnie swietna alternatywa do oklepanej juz ElGouny. Hotel koniecznie Shams i koniecznie bungalow na plazy (wychodzisz z domku w trapezie i kitem pod pacha). Miejsce spokojne, przytulne i przede wszystkim luz na wodzie! Do nauki tez bardzo dobre warunki. Na miejscu szkola Skyrider (Mistral), troszke dalej w sasiednim hotelu Tornado i jeszcze dalej CNS. Dobra opcja to wg mnie plywanie na miejscu za free (ja sie obylem nawet bez oplat za asekuracje) i od czasu do czasu dla urozmaicenia wypad z Tornado na lodzi do zatoczki CrazyBay... niezlym doswiadczeniem jest klarowanie i rozkladanie latawca na lajbie, wyskok z latawcem, barem i deska za burte do glebokiej wody, pare metrow wplaw z kitem do plytszej wody, po czym 'cumowanie' kita do liny cumowniczej lodki, rozkladanie linek na wodzie i wreszcie start i pelna jazda w super zatoczce i na koniec godzinny downwind :). Naprawde niezla jazda. Jesli chodzi o warunki wiatrowe to nawet nie patrzcie na prognozy dot. Safagi bo sa totalnie przeklamane i zanizone.. lepiej jest specyfikowac Hurghade i przyjac, ze tak tez bedzie w Safadze... wg mnie sie sprawdza dobrze.
Aaaaa... i jeszcze jedno: zero naszych rodakow.. ale to mi akurat nie przeszkadzalo zupelnie wrecz przeciwnie :).
Pare fotek w zalaczeniu:
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post12 sie 2007, 12:19

Troche krotka ta relacja :D
Ale zdjecia fajne. Jak bys pojechal do zatoki z CNS to mial bys rozkladanie latawca na plazy. Z tego co gadalem z gosciem z CNS to udalo im sie zarezerwqowac sama zatoke dla siebie ,inny nie wlywaja do niej i musza ladawac na sandbanku przy hotelu intercontinental.

Nie placiłes za asekuracje bo sie dogadałes czy ryzykowales ze niec ci sie nie stanie na wodzie i nie bedziesz potrzebował??
Co twoja lepsza polowa porabiala w czasie jak ty plywałes ?? Pytam bo tez bede z dziewczyna ktora nie plywa a zato lubi sobie ponurkowac. Czy jest jakas ladna rafa w okolicy hotelu??

szed pisze:i pelna jazda w super zatoczce i na koniec godzinny downwind

Mowilem ze downwind jest super sprawa :D

Jakie latawce byly najczesciej w uzyciu?? ile dni udalo ci sie poplywac??

szed pisze:zero naszych rodakow.. ale to mi akurat nie przeszkadzalo zupelnie wrecz przeciwnie :)

nie wiem czemu tez sobie to cenie

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post12 sie 2007, 12:48

Marcin.. wiec tak:
Nie placilem za asekuracje bo nie potrzebowalem jej. Gdyby cos sie stalo to i tak by po mnie przyplyneli i wowczas bym zaplacil.. taki mialem plan. Poza tym tam tak poprostu jest.. raczej pelen luzik. Nawet nikt mi uwagi nie zwracal, ze ucze na wlasna reke swoja dziewczyne bodydragow.. co w ElGounie jest nie do pomyslenia :).
Jesli chodzi o druga polowke to akurat moja bardzo chce plywac. Natomiast ja niezbyt nadaje sie na nauczyciela wiec dalem ja do tamtejszej szkolki (Skyrider) i powiem szczerze, ze bylem naprawde milo zaskoczony co do tej szkolki. Bardzo dobrym gosciem jest Andree. Swietnie mowi po angielsku, jest spokojny i cierpliwy. Polecam. Jesli Twoja dziewczyna nie plywa tez spoko. Ekstra nurkowanie jest wrecz 20-30 metrow od plazy! Nie ma nawet sensu wyruszac lodka na nurkowanie.
Co do plywania. Na dwa tyg tylko pierwsze dwa dni zaraz po przyjezdzie nie wialo (piatek i sobota). Ale tak podejrzewalem, ze tak bedzie (taki byl akurat cykl ksiezyca co czesto sie sprawdza w Egipcie). Potem reszta pierwszego tygodnia na 11m (czasem mialem za duzo) i drugi tydzien na 8m juz ostra jazda byla.

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post12 sie 2007, 15:38

to jeszcze pomecze cie pytaniami :D

Jest tam gdzies takie miejsce gdzie mozna pocwiczyc nowe tricki?? Tz z woda taka do psa co bym czesto nie musial po deske halsowac jak cos nie wyjdzie??

Jakie zarcie w hotelu??

Z jakiego biura pojechałes?

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post12 sie 2007, 16:25

Jest spec. strefa dla kite z idealna strefa do nauki i nauki trickow tyle, ze plywanie na tej plytkiej wodzie jest dopiero popoludniu ze wzgledu na odplyw no i zazwyczaj jest tam paru kursantow.. ale miejsce sie znajdzie napewno.
Zarcie w hotelu jak wszedzie wg mnie w Egipcie takie samo i do bani.
Biuro Exim.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”