SLINGSHOT REV 2008 - REV-olucyjny system bezpieczeństwa

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2007, 13:54

Bezpieczeństwo jak w piątej lince, bez piątej linki? Choć na filmach reklamowych

http://www.youtube.com/watch?v=OiKY8S9HGFs [CZAS: 1:14]

wydawało się to mało możliwe sprawdziliśmy w miniony weekend na Helu i system faktycznie działa!

Obrazek

Podczas gdy większość latawców hybrydowych ma już system stu-procentowej utraty mocy w momencie puszczenia baru, niewiele ma system, który zapobiegłby plątaniu się linek po uruchomieniu systemu bezpieczeństwa i wypuszczeniu latawca na leash'u. Splątane linki jak wiadomo uniemożliwiają ponowny start latawca, są dość niebezpieczne - można się w nie zaplątać a ponadto to koszmar jeśli chodzi o rozplątywanie... W tym roku Slingshot zaprezentował innowacyjny system, dzięki któremu po wypuszczeniu latawca na leashu linki pozostają niesplątane! Cały trik polega na tym, że zamiast podłączać leasha jak w większości ocenych konstrukcji na rynku do:

[1] jednej z linek przednich [spaghetti], lub

[2] co gorsza... do linek sterujących [latawiec wpada w spiralę i ciągnie] [znó spaghetti] lub

[3] do chicken-loopa [przy mocnym wietrze latawiec nadal ciągnie a wypięcie się z leasha oznacza stratę latawca]

Slingshot zastosował specjalną krótką elastyczną piątą linkę będącą przedłużeniem leasha. W momencie niebezpieczeństwa wypięcie z chicken-loopa powoduje uruchomienie systemu dzięki, któremu latawiec bezwładnie spada na wodę nie plącząc linek.

Obrazek
[Piąta linka zaznaczona strzałką]

Poniżej opis jak to działa:

Obrazek

[1] uruchamiając system bezpieczeństwa
przy chicken-loopie latawiec kompletnie
traci całą swoją moc i bezpiecznie opada
na wodę.

Obrazek

Bar odlatuje na odległość kilku metrów a
kite pozostaje na piątej lince. Dzięki temu,
w odróżnieniu od innych latawców z
konwencjonalnym systemem linki nie plączą
się i nie robi się z nich spaghetti, które
uniemożliwiałoby ponowny start latawca.

Obrazek

[5] łapiąc za dość grubą piątą linkę
przyciągamy do siebie bar podczas
gdy latawiec bezwładnie leży na wodzie.

Obrazek

[6] nie puszczając jeszcze 'piątej' linki
składamy ponownie ponownie
chicken-loopa co dzięki prostej budowie
systemu zajmuje zaledwie parę sekund

Obrazek

i ponownie wpinamy się w trapez.

Obrazek

[7] teraz popuszczamy 'piątą' linkę do
momentu, aż wyciągnie się cała jej
długość i startujemy ciągnąc za jedną
stronę baru. W ten sposób latawiec
wędruje na krawędź okna wiatrowego
i w oka mgnieniu podnosi się z wody.

Ponadto latawiec moża również wystartować 'na wstecznym'. Jest to szczególnie przydatne przy bardzo słabym wietrze. Gdy latawiec leży równo z wiatrem wystarczy pociągnąć za obie linki jednocześnie i kite wystartuje krawędzią spływu do góry. Kiedy się oderwie na parę metrów od wody wystarczy wtedy mocno pociągnąć za jedną stronę baru żeby odwrócił się tubą główną do góry i wystartował do zenitu. W tej chwili należy pamiętać o odpuszczeniu baru żeby latawiec miał minimalną moc.

Obrazek
[wypinka przy chicken loopie - lekko działa nawet przy
bardzo dużym obciążeniu w dodatku banalnie się składa ponownie]

Obrazek
[Czerwony oh-shit handle to zakończenie 'piątej' linki do
którego podłącza się leash'a]

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2007, 18:59

Podobny system oferujący bezpieczeństwo jak w piątej lince przy 4 linkach jest w Takoon Furia. Z tym że jest jeszcze mniej linek, bo linki środkowe łaczą się w kształcie V gdzieś w połowie długości i przechodzą w jedną linke, co oprócz uproszczenia systemu teoretcznie powinno jeszcze troche zwiększyć skuteczność "piątej linki" i efektywność depowera. Nie wiem jednak jak ten system sie sprawuje w praktyce.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2007, 19:07

ale nie do końca łapię co daje elastyczność 5 linki :?:
Oglądałem filmik jakis czas temu - kite wypłaszcza się fajnie - chciałbym przetestować - mają jeszcze w el Gounie :?:

A tak na marginesie: popuszcza się w majtki, linki się luzuje ;)

macieq
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2007, 20:57

Podobny system oferujący bezpieczeństwo jak w piątej lince przy 4 linkach jest w Takoon Furia

również podobnie rozwiazane jest to w nowych latawcach RRD Type 9 na 2008. Tam tylko ta niby piąta linka jest dość wysoko podpięta - na oko jakieś 1,5 metra od baru, więc ciężko ocenić czy to się nie będzie plątało po zliszowaniu...

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2007, 21:19

Elastyczna linka daje to nad czym zastanawialiśmy sie od samego początku jak REV ujrzał światło dzienne, czyli to ze bar nie ucieka hen hen daleko tylko zatrzymuje sie w rozsądnej odległości gwarantującej to iz kajt nie generuje mocy i to ze nie musisz zbierać 20 metrów tej linki żeby dostać sie do baru i przy okazji zaplątać sie. Może pojawić sie pytanie czy nie wystarczył by zwykły stoper ball. Prawdopodobnie występowała możliwość tego iż latawiec generował moc lub właśnie bar odjeżdżał za daleko.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2007, 23:01

Ja myślę, że ze stoperem może być też taki problem, że jak gwałtownie się zliszujesz to bar odlatuje z taką prędkością, że może mocno uderzyć w stoper ball i powodować niepotrzebne naprężenia. Rozumiem,że elastyczna 5 linka też temu zapobiega.
Chciałbym tylko zobaczyć jak to wygląda w różnych sytuacjach, bo pewnie działa idealnie w liszowaniu z zenitu, a przy liszowaniu z innych "pozycji" mogą się pojawiać problemy :think:. Ale wygląda super - jakbyś kiedyś Smokie gdzieś miał to daj znać - chętnie pomacam ;)

Smokie
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2007, 10:47

w "centrali" Slinga goście testowali ten system do znudzenia i próbowali chyba z 50 razy poplątać linki i nawet gdy sie już wydawało że się uda i wszystkim na twarzach pojawiał się uśmiech nic z tego nie wychodziło (opis tego można znaleźć w sieci)

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2007, 10:55

Chyba nie wiem za bardzo o co chodzi?? :shock:

czy taki system nie był stosowany w north ?? W tym roku dolozony tez w Yarga SLE itd. System bezpieczenstwa oparty na 5 lince zawsze byl najbardziej skuteczny. Dodam ze w north rhino tez nigdy nie udało mji sie poplatac linek. Sciagasz bar do siebie za 5 linke ,skladasz chickenloopa ,popuszczasz 5 linke i tyle.
Co w tej metodzie jest nowatorskiego??

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2007, 10:59

onzo pisze:Ale wygląda super - jakbyś kiedyś Smokie gdzieś miał to daj znać - chętnie pomacam ;)

Ja mam i chętnie dam pomacać :) Najbliższy weekend testy najprawdopodobniej w KADYNACH :) info będzie na forum :idea:

Smokie
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2007, 23:11

Marcin78 pisze:Co w tej metodzie jest nowatorskiego??

:lol: Chyba to ze tam nie ma 5 linki. :wink: W REVie są tylko 4 linki, a jedna z linek nośnych działa podobnie do 5.

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2007, 23:39

ja moge powiedziec jedynie tyle , że po zliszowaniu się targałem latawiec do brzegu kilkadziesiąt metrów (jeziorko , falka). Linki mi się powijały wokół trzcin i nie byłem wstanie latawca przetransportowac na polane. Odczepilem je od latawca po czym chwycilem sam bar i sobie dreptałem. Po 100metrach spacerku wszystkie linki były gotowe do ponownego podłączenia BRAK EFEKTU MAKARONU.

Wsumie liszować sie nie musiałem ale nadażyła się okazja więc sprawdziłem :wink:
czego to się nie robi w imie nauki :oops:

Smokie
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2007, 00:25

:?: :?: :?

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2007, 08:14

Chodzi o to że system działa rewelacyjnie. (pomimo holowania do brzegu latawca nic sie nie poplątało. Może rzeczywiscie zbyt chaotycznie to napisałem :)

liszowanie było spowodowane utratą deski i próbą szybkiego odzyskania - co fala skutecznie uniemozliwiła. :D

Wróć do „Recenzje & Opinie”