Jakie nowe dwa/trzy latawce?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2007, 21:37

Jak w temacie. Jakie wybrać latawce? Mimo że jestem dość początkującym na kite (na razie;p) chce iść w stronę freestyle. I nie chce żeby latawiec mnie ograniczył w którymś momencie (choć boje się odrobinkę tych "ekstremalnych latawców;p). I myślę nad idealnymi latawcami:-). Co byłoby dla mnie ważne? Jakiś latawiec z dobrą windą w górę do old school, szybki, coś z z "powerem" co generuje b.dużą moc przy np Kiteloop, coś dobrego do unhooked do new school. Czyli latawce do wszystkiego:-) I tutaj pytanie czy np. wziąć jakiegoś dużego i małego BOWa + jakiś C-shape, czy tylko BOWy:-) i jesli tak to jakiej firmy? Best, Naish, Ocean Rodeo, Ozone itd? Jest tego od groma, a dotego trzeba podjąć decyzję w jakim rozmiarze wziąć latawiec o określonej charakterystyce jak na europejskie warunki?

:/

Post12 wrz 2007, 22:17

Hmm. Nie wiem ale dla mnie hardcore i new school czyli to co masz
przyjemnosc ogladac na pkra w ostatnich latach wiaze sie z latawcami C-shape
a nie Bow. Jak chcesz mocno isc w strone freestylu to kupuj C-shapy.
Nie zebym reklamowal akurat ten latawiec ale zobacz jaki jedyny latawiec
pozostal w ofercie Naisha na 2008 w porownaniu do tego roku.
Jesli tylko firma ma c-shape w swojej ofercie to na nim wlasine plywa pro-team a nie na bowach.
Bowy sa ok. Ale C rzadzi!
Jesli wybierzesz C to masz ich troche do wyboru i sa tansze zwlaszcza jesli chcesz uzywanego.
Do wyboru:
Besta nie lubie :P ale masz Yarge
Naish Torch*
Naish Raven
OR Diabolo
Ozone nie ma C
Sling Shot Fuel*
Airush Lift*
Airusch Reactor
Flexifoil Fusion
Cabrinha nie ma C

Na tych z gwiazdkami mialem przyjemnosc plywac i wszystkie lubie chociaz dosc mocno sie roznia od siebie. Ale reszta na pewno tez jest kozackimi latawcami.
Rozmiary zaleznie od twojej wagi.
Ja waze 70kg i dla mnie prawdziwe plywanie zaczyna sie gdy na mojej desce 124x36 moge plywac na 12m bez nadmiernego machania kitem.
Jesli wazysz podobnie proponuje 13-12m na najwiekszego kita (ewentualnie 14 ale na pewno nie wiecej).
Nastepnie fajnie jest miec 10-9. a potem to juz zostaja Ci tylko wariaty:D
Kazda firma ma inne rozmiary latawcow. I tak np.:
SS Fuelwzialbym 13, 9 i 7 badz 13, 11, 9 Chyba ze tylko 2 to 13, 9 :D
Naish Torch wzialbym 12, (ew. 14 ale wtedy zamiast 9->10), 9, 7 jak 2 to 12, 8
Airusha Lift 12, 10, 8 jak 2 to 12 i 8.

Zaraz mnie ukamienuja ale co tam:D
Generalnie w polsce przyjelo sie ze jak bierzesz C-shape to masz 14, 10 i cos tam.
ps. jak sie boisz ekstremalnych latawcow to bierz Bowy ale stracisz wtedy mnostwo z zabawy a odpowiedni poziom do C-shape High Aspect Ratio i tak osiagniesz i tak i po co potem sprzedawac sprzet? :D

:edit: Przepraszam Kosek co racja to racja.
North Vegas
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2007, 22:28 przez :/, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2007, 22:20

Akir a gdzie vegas

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2007, 22:45

kubat2 pisze:I myślę nad idealnymi latawcami:-). Co byłoby dla mnie ważne? Jakiś latawiec z dobrą windą w górę do old school, szybki, coś z z "powerem" co generuje b.dużą moc przy np Kiteloop, coś dobrego do unhooked do new school.

Jeżeli chcesz idealnego c-shape'a do newschool'u to zdecydowanie Slingshot Fuel. Poza cechami, które wymieniasz jako bonus będziesz miał jeszcze mega stabilność w powietrzu i wytrzymałość wozu opancerzonego. Wystarczy popatrzeć co na nich wyczynia Ruben

:arrow: http://youtube.com/results?search_query ... rch=Search

Poza tym zakres latawca począwszy od roczników 2007 prawie dorównuje hybrydom. W tym latawcu wszystko jest pomyślane pod kątem newschool'a, aczkolwiek jest również bardzo przystępny.

Model 08 będą w Polsce [również do testów] w październiku. Bow'y raczej odpadają, jeżeli już to hybrydy, ze Slinga REV 08.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2007, 07:25

ten jedyny, c ktory zostal w ofercie naish'a torch przez wilelu okkeclany jest jako hybryda, a to dlatego, ze depower i mozliwosc modulowania powera jesrt jak w bowach, a stabilnoasc i pewnosc latawca w powietrzu jak c.
na torch'u przy wadze 70-80 kg mozna ustawic zestaw 12 - 8(8- do 36,37w) albo 14-10-7 (7 - do 39w)

Awatar użytkownika
Belzebub_Wro

Post13 wrz 2007, 09:50

MOje typy

Torch 07
Vegas 06
Torch 06
F-One Impact 06
Fuel 07/06

Ozony tez mocno daja rade ale troche za malo je testowalem

Pozdr

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2007, 12:03

Akir pisze:ps. jak sie boisz ekstremalnych latawcow to bierz Bowy ale stracisz wtedy mnostwo z zabawy ...
:lol: :doh:

co racja - to racja
"bierz" C-szejpy - to wydasz po 4 tys / szt
a za rok nikt od Ciebie za 1tys kompletu nie odkupi
"TAKIE" maja :wink: wziecie

powazniej: to jako sredni rozmiar - niezlym pomysłem jest Cszejp
czasem tylko bedziesz pompował - w polskich nierównych warunkach - jak inni na BOWach nawet nie zauwaza że wiatr sie w jakikolwiek sposób zmienil.

natomiast jako duzy rozmiar - to 14 - 16 C to pomylka
w duzych rozmiarach , gdzie walka idzie o kazdy podmuch, i jak najlepszy dolny zakres BOWY RZADZA :idea:

nawet jesli ktos :wink: napisze że jakas 12tka C ciagnie już od 8 wezłow :shock: :doh:
kazdy kto ma JAKIEKOLWIEK pojecie o kite - od razu sobie te informacje zweryfikuje :wink:

STAWIAM GRUBY ZAKLAD :idea: :wink:
i chce TO zobaczyć :wink:

pozdro

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2007, 12:27

chyba Ziomek trafil w sedno.
W tej chwili posiadam 11 bow/hybryda i 11 C, ktore zamierzam zamienic na 9 plus na wyjazdy cos mniejszego jeszcze.
11 B/H ogarnia caly doł bez koniecznosci zmiany kajta w przypadku szybkiego wzrostu sily wiatru co jest dosyc czeste na zatoce. A jak juz wieje to w zasadzie moge nic innego nie pompowac tylko 11-9 C i wtedy jest PŁYWANIE :)
A jak jest mocniej to wtedy sie zaczyna jazda i w ruch ida jakieś "pszczółki"

Post13 wrz 2007, 14:42

Ziomek. pisze:
Akir pisze:ps. jak sie boisz ekstremalnych latawcow to bierz Bowy ale stracisz wtedy mnostwo z zabawy ...
:lol: :doh:

co racja - to racja
"bierz" C-szejpy - to wydasz po 4 tys / szt
a za rok nikt od Ciebie za 1tys kompletu nie odkupi
"TAKIE" maja :wink: wziecie

:shock: :lol: :wink:
Ziomek ja nie wiem czy ty przeczytales co kolega ma zamiar robic na kajcie bo twoja wypowiedz jest jak zwykle bardzo trafna tylko nie w temat.
I nie namawiaj ludzi do zlego (waroo) :D :lol:
Jak nie zauwazyles to podpowiedzialem wlasnie koledze ze moze kupic uzywki w niskich cenach.
A jesli chodzi o c-feel i bow-feel to kurde po tylu latach plywania powinienes juz widziec roznice. :o

powazniej: 14C-shape jest lepsze 5x razy niz bow 14-15 (tak wiem dolny zakres maja wiekszy...pff)
12C rzeczywiscie nie lata od 8kt troszke sie maski rozpedzil. Wiekszosc firm twierdzi ze 12 lata od 14-15kt i ja twierdze tak samo chociaz te 2kt mozna jeszcze nadrobic wieksza deska np nobile ext.

Bardzo ciekawe twierdzenie co do tej ceny za nowego C-shape (4tys):D
Chyba ze zdecydujesz sie kupic cos od Ziomka to moze rzeczywiscie Cie tak skasuje :D
Nie musisz kupowac C-shapow na rok 2008 ktore beda tyle wlasnie kosztowaly albo i ciupke wiecej.
Mozna kupic C na sezon 2007 za 2000zl (rozmiar 12) co prawda zza oceanu ale sie da a na allegro jest wlasnie wystawiony Torch za 2700 nowka z gwarancja lub uzywka 2007 za 2tys, Fuel 11 07' za 2400.
I moge sie zalozyc ze jeszcze mozna z kazdej z tych cen cos obciac.
A to ze latawiec po 2 sezonach kosztuje 1tys to kurde.
Najwyzsza pora zeby w Polsce ludzie zrozumieli ze sprzet po roku juz jest wart moze polowe tego co dali. Bardzo mi przykro to nie sa samochody...

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2007, 15:39

Akir pisze:I nie namawiaj ludzi do zlego (waroo) :D :lol:

a możesz mi zlinkowac GDZIE w tym topiku wspomniałem chocby o Waroo?
więc "Twoja wypowiedź nie dość że słabo z trafnościa stoi to jeszcze nie na temat" :idea:

Akir pisze:A jesli chodzi o c-feel i bow-feel to kurde po tylu latach plywania powinienes juz widziec roznice. :o

hehe - ja wyraznie widze roznice
i Tobie tez moge ją POKAZAC
jak poplywamy razem na spocie :wink:

Akir pisze:powazniej: 14C-shape jest lepsze 5x razy niz bow 14-15

wg mnie nie 5 a około 3,14159... co najwyżej :lol: :doh:
a poważniej: teżsię cieszęż że wolisz brunetki..

Akir pisze:12C rzeczywiscie nie lata od 8kt troszke sie maski rozpedzil. Wiekszosc firm twierdzi ze 12 lata od 14-15kt i ja twierdze tak samo chociaz te 2kt mozna jeszcze nadrobic wieksza deska np nobile ext.

rozpędzil się tak ze dwa razy :wink:
a te 2 knt na wieszkej desce (chocby i wspomnianej EXT) można TEŻ nie zapominaj nadrobić na BOW :idea:

Akir pisze:[
Chyba ze zdecydujesz sie kupic cos od Ziomka to moze rzeczywiscie Cie tak skasuje :D

wylewaj swa żółc na kogo innego :idea:
Ziomek C szejpow NIE SPRZEDAJE - zainteresowanie nimi jest bliskie ZERU :idea:
a jesli znasz jakies NOWE C-szejpy ponizej 4 tys - to poprosze o konkretne przyklady :idea: :?:
jesli Twymi przykladami sa stare C - to tylko POTWIERDZA to co napisalem - ze starych modeli nie mozna juz sprzedac za sensowne ceny..

Post13 wrz 2007, 17:07

Ziomek. pisze:
Akir pisze:I nie namawiaj ludzi do zlego (waroo) :D :lol:

Ziomek. pisze:a możesz mi zlinkowac GDZIE w tym topiku wspomniałem chocby o Waroo?
więc "Twoja wypowiedź nie dość że słabo z trafnościa stoi to jeszcze nie na temat" :idea:

Tu sie naleza przeprosiny. Masz racje ale jakos jak widze twoj nick to od razu mi sie kojarzysz z waroo. :twisted:

Akir pisze:A jesli chodzi o c-feel i bow-feel to kurde po tylu latach plywania powinienes juz widziec roznice. :o

Ziomek. pisze:hehe - ja wyraznie widze roznice
i Tobie tez moge ją POKAZAC
jak poplywamy razem na spocie :wink:

Nie chce byc uszczypliwy ale widzialem lepiej plywajacych od Ciebie wiec co mi chcesz pokazywac?
Mam sam 9m Bowa wiem jak lata...

Akir pisze:powazniej: 14C-shape jest lepsze 5x razy niz bow 14-15

Ziomek. pisze:wg mnie nie 5 a około 3,14159... co najwyżej :lol: :doh:
a poważniej: teżsię cieszęż że wolisz brunetki..

Ziomek ty chyba jestes jasnowidzem skad wiedziales ze najbardziej lubie brunetki ? :D
Nie no tak szczerze preferuje bardziej szatynki z czekoladowa opalenizna :)
a ty?
Bow 14 to jeszcze wieksza porazka niz C-shape dobrze o tym wiesz :D

Akir pisze:12C rzeczywiscie nie lata od 8kt troszke sie maski rozpedzil. Wiekszosc firm twierdzi ze 12 lata od 14-15kt i ja twierdze tak samo chociaz te 2kt mozna jeszcze nadrobic wieksza deska np nobile ext.

Ziomek. pisze:rozpędzil się tak ze dwa razy :wink:
a te 2 knt na wieszkej desce (chocby i wspomnianej EXT) można TEŻ nie zapominaj nadrobić na BOW :idea:

True.
Ale jak juz lubisz matematyczne obliczenia to badz dokladny. Nie dwa razy a 1,75 :wink:

Akir pisze:[

Ziomek. pisze:wylewaj swa żółc na kogo innego :idea:
Ziomek C szejpow NIE SPRZEDAJE - zainteresowanie nimi jest bliskie ZERU :idea:
a jesli znasz jakies NOWE C-szejpy ponizej 4 tys - to poprosze o konkretne przyklady :idea: :?:
jesli Twymi przykladami sa stare C - to tylko POTWIERDZA to co napisalem - ze starych modeli nie mozna juz sprzedac za sensowne ceny..

[/quote]

Nie mam w sobie zadnej zolci tym bardziej nie bede na Ciebie nic wylewal bo sobie niczym nie przeskrobales :wink:
Przeciez podalem 3 latawce z tego roku ponizej 3tys.
I wspomnialem ze mozna kupic za oceanem.
Poszukaj a znajdziesz.
Z reszta nie tylko C ale i Bow w ciekawych cenach.

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2007, 14:01

Dzięki za odpowiedź :D Mam teraz przynajmniej listę modeli do przetestowania :wink: Choć trochę tego sporo.. Można je przetestować w polsce? A zastanawia mnie jeszcze jedno. Chodzi o wypowiedź Ziomka na temat zerowego popytu na C-shape. Czyba wynika to raczej z tego ze większość ludzi traktuje kite bardziej weekendowo. Choć z drugiej strony patrząc czy to naprawdę jakaś astronomiczna różnica? :? No i nie rozwiązany pozostaje spór Ziomka z Akirem czy lepszy duży BOW czy C-shape? :? Chyba pozostanie mi jedynie osobiste przetestowanie :D aaaa czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć na ten temat? :?:

p.s. jak jest z wytrzymałością C-shape np Ocean Rodeo (ale też i innych firm?) bo jesli np chodzi o Besta to widzialem nad zatoką u Ziomka takiego jednego 2007 który w lipcu był taki wytrzepany ze przy szkwałach wyglądał tak jakby się ktoś zleshował :? (wiem ze szkółka to szkółka- latawce co 5 minut w lini prostej z zenitu w wodę, ale i tak to trochę dziwne było :?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post15 wrz 2007, 01:21

kubat2 pisze: No i nie rozwiązany pozostaje spór Ziomka z Akirem czy lepszy duży BOW czy C-shape? :? Chyba pozostanie mi jedynie osobiste przetestowanie :D aaaa czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć na ten temat? :?: :?

to nie jest spór
twierdzenie że C ma taki sam / lepszy zakres dolny
(a o niego się głównie rozchodzi w dużym sajzie)
od BOWa jest herezją :idea:

i mówi wiele o autorze wypowiedzi :wink:

kto pływal przy slabym wietrze na duzym C i BOW WIE o czym pisze..

tyle na ten temat

kubat2 pisze:bo jesli np chodzi o Besta to widzialem nad zatoką u Ziomka takiego jednego 2007 który w lipcu był taki wytrzepany ze przy szkwałach wyglądał tak jakby się ktoś zleshował :?

nie wyciągaj pochopnych wniosków
bardzo często zdarza się że
a) kursanci nie napompują odpowiednio kite - co ma teżswoje dobre strony podczas upadku latawca do wody
b) napompują ok - ale podczas wlasnie upadku do wody - wyskakuje korek i schodzi powietrze

kite zachowuje sie wtedy jak meduza..

dodam że niektóre modele zachowują się tak nawet jak są odpowiednio napompowane

pozdro

Post15 wrz 2007, 09:20

Ziomek. pisze:
kubat2 pisze: No i nie rozwiązany pozostaje spór Ziomka z Akirem czy lepszy duży BOW czy C-shape? :? Chyba pozostanie mi jedynie osobiste przetestowanie :D aaaa czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć na ten temat? :?: :?

to nie jest spór
twierdzenie że C ma taki sam / lepszy zakres dolny
(a o niego się głównie rozchodzi w dużym sajzie)
od BOWa jest herezją :idea:

i mówi wiele o autorze wypowiedzi :wink:

Akir pisze:powazniej: 14C-shape jest lepsze 5x razy niz bow 14-15 (tak wiem dolny zakres maja wiekszy...pff)

Chyba wyrazilem sie jasno czy mam przetlumaczyc ?

Bow 14 to mega wielki latawiec o to chodzi jest jeszcze wolniejszy od C ale...
tak to prawda ma wiekszy dol.
Jesli kubata wazysz sporo powyzej 80kg to lepsza opcja moze byc dla Ciebie jakis BOW np 13m Ozone, Best.
Pod warunkiem ze az tak mocno walczysz o kazdego kt.
Jak taka wypowiedz o mnie mowi?

funkyboy

Post15 wrz 2007, 10:01

jak chcesz C-shapa to proponuje sof-x tornado. zajebisty kajt i do tego tani 8). chyba kazdy kto na nim plywal uwaza ze to najlepszy C-shape freeride/freestyle na rynku, szkoda ze jest tak malo znany. do tego zajebisty depower. jak wszyscy plywaja na bowach osemkach, to ja jeszcze dwunastce daje rade, a waze 68 kg !! :wink:

Wróć do „Recenzje & Opinie”