ZEEKO NOTUS 3 -2011

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post20 cze 2011, 11:23

..o to nie należy się martwić:
:lol: prognozy bardzo przyzwoite ale z tego co widze zawsze mozna zagladnac na Ekolagune ktos pisal ze tam zawsze wieje :roll:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post20 cze 2011, 12:28

andrek pisze:no tak ale jak testować to wszytko! również górny zakres :thumbsup:

obstawiam , że będzie to możliwe w najbliższy długi weekend :idea:

pzdr

Awatar użytkownika
sebro
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post22 sty 2012, 13:47

Witajcie,

Jestem zadowolonym użytkownikiem Notus2 2010 12m.
Proszę o porównanie Notus3 2011 do Notus2/Notus2009 (to chyba podobne konstrukcje), rozmiary 7,9,12.
Interesują mnie opinie osób, które pływały na obu rocznikach, z uwzględnieniem konkretnych rozmiarów.
1. Zakres 12 dolny/górny oraz 7,9 górny (lepszy/gorszy).
2. Zachowanie w szkwalistych warunkach.
3. Siły na barze (w 2010 12m duże siły to w moim odczuciu jedyna wada, szczegolnie w rękawicach).
4. Szybkość.

Jak na tym tle wygląda Krush 2011?

Niestety w okolicach Trojmiasta ciężko o testy, ominęły mnie te jedyne w czerwcu 2011, a sklep z półwyspu nie udostępnia żadnych latawców.

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Seba

Awatar użytkownika
rolnik

Post22 sty 2012, 18:29

sebro pisze:Witajcie,

Jestem zadowolonym użytkownikiem Notus2 2010 12m.
Proszę o porównanie Notus3 2011 do Notus2/Notus2009 (to chyba podobne konstrukcje), rozmiary 7,9,12.
Interesują mnie opinie osób, które pływały na obu rocznikach, z uwzględnieniem konkretnych rozmiarów.
1. Zakres 12 dolny/górny oraz 7,9 górny (lepszy/gorszy).
2. Zachowanie w szkwalistych warunkach.
3. Siły na barze (w 2010 12m duże siły to w moim odczuciu jedyna wada, szczegolnie w rękawicach).
4. Szybkość.

Jak na tym tle wygląda Krush 2011?

Niestety w okolicach Trojmiasta ciężko o testy, ominęły mnie te jedyne w czerwcu 2011, a sklep z półwyspu nie udostępnia żadnych latawców.

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Seba

Hej!
To co wiem na 100% . Wieksza szybkosc ale bez przesady bo wczesniejsze notusy byly wystarczajac szybkie.
Sily na barze zdecydowanie mniejsze o wiele przyjemniej sie prowadzi przy jednoczesnym dobrym czuciu latawca(zadnych luzow).
W szkwalach bajka zadnego szarpania przeciagania mozna powiedziec ze liniowe oddawanie mocy .Szkwaly przekladaja sie raczej na szybkosc lub wysokosc lotow :mrgreen: .

Krush jest jednak mniej uniwersalny chociaz ja kocham wlasnie krushe .Troche gorszy dol ,troche wiecej szarpie ,mocniej kreci loopy za to nie ma bloczkow i nic sie nie zuzywa!!!!!!!! Przelatalem poltora sezonu na krushah i uwazam ze to najlepsze kiey jakie mialem ...ale w tym sezonie chyba troche pomieszam krushe z notusami :wink: starzeje sie.

Co do gory to w Zeeko nie sprawdzilem gornego zakresu (no moze w 14) bardzo stabilne w silnych i szkwalistych wiatrach.

Podsumowujac warto wymieniac na nowsze bo do tej pory nie zaliczyli zadnej wtopy moim zdaniem .Robia wyraznie coraz lepsze kitey :thumbsup:

Awatar użytkownika
intar
Deska: SU-2, NAISH GUN
Latawiec: NAISH , ZEEKO NOTUS

Post22 sty 2012, 22:14

Chciałem się wypowiedziec w kwestii górnego zakresu ZEEKO NOTUS 14 LW. Posiadam kajta od nowego /2010/ i użytkuję go intensywnie zwłaszcza w zeszłym roku , 51 pływań na 14 LW i tyko 17 na ZEEKO NOTUS 9 /2011r/i moge coś powiedziec o jego właściwościach i ustawieniach. Użytkuję go na linkach 27m wtedy dla mnie ma najlepsze własciwości największy ciąg oraz szybkośc skrętu. Mam też 32 m ale nie miałem okazji ich wypróbowac. W warunkach powyżej 20 kt latam na linkach 22m , wtedy dorównuje prędkością skrętu 9. :thumb: W moim subiektywnym odczuciu nawet na długich linkach jest tylko trochę wolniejszy od 9. Wymaga tylko odowiednich ustawień; po pierwsze musi byc mocno napompowany 6,5-7, linki sterujące na tipach muszą byc podpięte na środkowe, linki nośne przy kajcie podpięte na węzełek środkowy- wtedy nie jest za mocno przeciągnięty ,ma trochę mniej mocy ale za to jest szybszy w skręcie.Bar 55. Pozwala to również pływac o parę stopni ostrzej do wiatru ze wzg na mniejszy Cx kajta. Pływam bez problemu na desce 145x45 lub bezstrapowo wave 6,2 od 14-15kt, ważę ok 115kg.
Dwa razy byłem na nim w sytuacji powyżej 25 -30kt i mogę opisac jak się zachowuje w tych warunkach; raz na tt i raz na wave. Na TT odpuszcza ładnie szkwały, można bardzo ostro płynąc na wiatr , depower minimum, kajt 70-80 stopni, krawędziowanie można pomarzyc, odpadnięcie od wiatru skutkuje odlotem z wiatrem albo "naleśnikowaniem", na desce wave /unstraped/bardzo trudno się utrzymac bo jestem wtedy zbyt lekki. Największym problemem w takich warunkach jest zejście z wody w jednym kawałku bez liszowania / kajta kładę na wodę i czekam na pomoc kolegi/, bez pomocy drugiej osoby która przechwyci kajta na wodzie wejście na ląd i lądowanie nawet z czyjąś pomocą uważam za niepotrzebne ryzyko. Nawet w tej pozycji na wodzie przy mojej wadze z wielkim trudem go wtedy utrzymuję. Powyższe sytuacje miały miejsce w sytuacjach nagłego szkwału i nikomu tego nie życzę zwłaszcza w lżejszych kategoriach wagowych. :naughty:

pozdrawiam :D

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post22 sty 2012, 22:25

Ja dodam jedynie że od 2011 (Notus3) Notusy mają tylko 3 tuby poprzeczne. Kolejna odczuwalna zmiana to faktyczne zmniejszenie sił na barze, zwłaszcza w większych rozmiarach i w nich uważam również że dolny zakres został ulepszony, piszę o 10 i 12m2. Tipy Notusów 2011 szersze niż poprzednich edycjach- sądzę że to wpłynęło na zmniejszenie sił na barze.

Co do Krush'y są to inne kite'y niz Notus'y i to odczuwalnie. Są zwolennicy jednych i drugich, chociaż tak jak rolnik pisze Notus ma bardziej spokojny charakter ...

co do testów to obiecuję to poprawić w tym sezonie :wink: i czekam na propozycje :idea:

znajdziesz też opinie na zagranicznych forach np:
http://www.kiteforum.com/viewtopic.php?f=7&t=2363307
http://www.kiteforum.com/viewtopic.php? ... eeko+notus
http://www.extremekites.com.au/forums/v ... d3254044ab

Awatar użytkownika
rolnik

Post22 sty 2012, 22:34

W warunkach powyżej 20 kt latam na linkach 22m , wtedy dorównuje prędkością skrętu 9. :thumb: W moim subiektywnym odczuciu nawet na długich linkach jest tylko trochę wolniejszy od 9.
Krzysku prosze Cie ... 14 ktora masz faktycznie jest nietypowo szybkim latawcem jak na 14 .Moze szybsza od 9m cabrhini ale nie od 9 notusa :lol: :wink:

Awatar użytkownika
waldir
Deska: ZEEKO
Latawiec: ZEEKO Krush
Kontaktowanie:

Post22 sty 2012, 23:55

intar pisze: W warunkach powyżej 20 kt latam na linkach 22m , wtedy dorównuje prędkością skrętu 9. :thumb: W moim subiektywnym odczuciu nawet na długich linkach jest tylko trochę wolniejszy od 9.

Dobre ;)
Moja 14 tak nie potrafi ....
Dobrze że dopisałeś subiektywnym.
Notusy to SĄ szybkie latawce i też jestem nimi zajarany na maxa ale Krzychu daruj... nie porównywał bym 14 i 9 no może 14 i 12 ale nie 9 ;)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 sty 2012, 12:38

rolnik pisze:W warunkach powyżej 20 kt latam na linkach 22m , wtedy dorównuje prędkością skrętu 9. :thumb: W moim subiektywnym odczuciu nawet na długich linkach jest tylko trochę wolniejszy od 9.

e, przy takiej szybkości, to z zaawansowanego fristajlu nici.. :?

pzdr

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post23 sty 2012, 19:03

Ziomek. pisze:
rolnik pisze:W warunkach powyżej 20 kt latam na linkach 22m , wtedy dorównuje prędkością skrętu 9. :thumb: W moim subiektywnym odczuciu nawet na długich linkach jest tylko trochę wolniejszy od 9.

e, przy takiej szybkości, to z zaawansowanego fristajlu nici.. :?

pzdr

... do fristajlu to jest KRUSH , jakby co :!:

Awatar użytkownika
rolnik

Post24 sty 2012, 00:06

to z zaawansowanego fristajlu nici.. :?
ale waveik za to miodzio :hand:

Awatar użytkownika
waldir
Kontaktowanie:

Post24 sty 2012, 14:05

rolnik pisze:
to z zaawansowanego fristajlu nici.. :?
ale waveik za to miodzio :hand:

Łejwik to Panie trzeba umić :D (jak to w Sztosie Pazura mówił) a chyba niektórzy to raczej tylko po płaskim więc lyyypa ;)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post24 sty 2012, 15:29

waldir pisze:Łejwik to Panie trzeba umić :D (jak to w Sztosie Pazura mówił) a chyba niektórzy to raczej tylko po płaskim więc lyyypa ;)

noo, Oceania; Pacyfik brazylijski czy meksykański lub Atlantyk choćby irlandzki nigdy nie będzie Bałtykiem czy Miedwiem :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
waldir
Kontaktowanie:

Post24 sty 2012, 15:51

Ziomek. pisze:
waldir pisze:Łejwik to Panie trzeba umić :D (jak to w Sztosie Pazura mówił) a chyba niektórzy to raczej tylko po płaskim więc lyyypa ;)

noo, Oceania; Pacyfik brazylijski czy meksykański lub Atlantyk choćby irlandzki nigdy nie będzie Bałtykiem czy Miedwiem :wink:

pzdr

tak samo jak południowe wybrzeże Francji czy zachodnie spoty Hiszpanii .....
czyżby Kolega poczuł się dotknięty? Jakieś kompleksy że tak żarliwa reakcja? ;)

Awatar użytkownika
rolnik

Post24 sty 2012, 17:29

Oceania; Pacyfik brazylijski czy meksykański lub Atlantyk choćby irlandzki nigdy nie będzie Bałtykiem
prawda :!: dobry baltycki sztormik ciezko porownac z lightowymi wave spotami .Szkoda ze slonca nie ma u nas tyle co tam moze byl by mniej grozny :hand:

Wróć do „Recenzje & Opinie”