wszystko zaczęło sie od tego ,że złamałem swoją ulubioną SU-2 128 carbon [ przerysowana na rafie , pękła w miejscu gdzie rafa przecięła włókna carbonowe]
..i tak stanąłem przed koniecznością dopasowania sobie deski pod swoje preferencje [ co po Su-2 carbon nie jest łatwe ]
.. pierwsze myśl , ok Nobile , ale z drugiej strony pomyślałem, czy to jedyne deski na rynku ?, NIE , czy wszyscy muszą dokonywać tych samych wyborów? , NIE , czy postępowanie tak samo jak większość może być sztampowe i nudne ?, TAK czy najlepsza metoda wyrobienia sobie swojego zdania to własnoręczny test ?, TAK
..spiąłem łydki i zgromadziłem cały ten złom do testowania :
-Mushow -Murphy pro -133/40
-Snape -Rasta pro-133/40
-Nobile 666 08 - 134/44
- Nobile 666 09 -134/[42chyba?]
-Su-2 proseries 08 i 07 -130/41
-Naish Thorn 132[chyba? +/- 1cm]
wszystkie deski o zbliżonej wielkości , jedynie Nobile 08 i 09 to dobry nr .większa [tylko taką akurat miałem] wiem,że to trochę przekłamuje , ale dla mnie to wystarczy aby określić charakter dechy
.dechy testowałem mając je obok siebie na plaży [poza Nobile 09 , którą opływałem na Rodos] jedna bezpośrednio po drugiej , zmieniając w cyklu co ok 15/20min , zamykając cykl i od nowa eliminując po drodze deski , które odpowiadały mniej niż inne
1.-warunki do testów:
Rodos i lokalny zbiornik z krótką , mało sympatyczną falą[dość wredny chop]
2.-od deski oczekuję wszechstronności [ przydatności w różnych warunkach płasko, chop, trochę fali - Baltyk, Rodos] i udanego mixu osiagów z komfortem
WNIOSKI:
Mushow - Murphy pro : [www.mushow.cz ]
żródło: sieplywa.pl
-bardzo sympatyczna, komfortowa decha , na rdzeniu drewnianym, o dość płaskim rockerze ,wyraźnie preferujaca warunki płaskowodne
na plus: : komfort, dobry pop [to m.innymi zasługa drewnianego rdzenia],chroni kolana po kiteloopach,niezłe wyposażenie [ finy G-10,strapy / pady SP lub LF] , łatwa zmiana krawędzi
na minus : taka sobie, na duże jeziorowe zafalowanie - woli po płaskim
---------------------------------------------------------------------
Snape- Rasta pro : [ www.snape.cz]
-świetna decha w konstrukcji wood/ glass/carbon [ pełny drewniany rdzeń i carbon], outline zbliżony do Murphy ,ale rocker większy i o zupełnie innym przebiegu ,dużo bardziej elastyczna , więszy flex [ szczegolnie na tipach] ,bardzo komfortowa i wszechstronna, chodzi bardzo ostro do wiatru , doskonałe finy G-10 , o szybkim , cienkim profilu
na plus : komfort , miękkie i ustane lądowania [ kitelopy itd..], świetne wybicie z krawędzi ,"amortyzowanie szkwałów", super łatwa zmiana krawędzi ,dość lekka,GENIALNE połączenie osiągów i komfortu
na minus : wymaga uwagi przy jeździe po czopie [ nie idzie jak po szynach], brak rączki [ nic mnie tak nie wścieka jak nie mam za co złapać ] , w b. ciasnym skręcie wymaga koncentracji [ leciutki slide]
---------------------------------------------------------------
Nobile 666 08 : [ jaki adres Nobile to chyba każdy wie ]
..jak wygląda? chyba też prawie każdy
-średnio komfortowa [ dużo mniej niż 555 , co oczywiste ] , bardziej pasuje jej płaska woda niż zafalowanie
na plus : srogie wybicie z krawędzi, mega ostro chodzi do wiatru [ naprawde sporo ponad "normę"]
, b.szybka
na minus : komfort taki sobie , pady i strapy poniżej średniej europejskiej , woli po płaskim , waga
-------------------------------------------------------------------
Nobile 666 09
.testowana deska była jeszcze w grafice 08 , ale znalazłem taka fotę:
- większy komfort niż 08 [ przyczyna? spory flex i miękkość deski , a szczególnie tipy wyginają się na max , co mnie zadziwiło -całkiem przyzwoicie radzi sobie na zafalowaniu
na plus : komfort. pop,chodzi mega ostro do wiatru , szybka
na minus : średnia zmiana krawędzi [ w desce były finy 6cm ,być może seryjnie będą mniejsze , mam nadzieje ,że w 2009 zmienione będą strapy/ pady?w 08 były słabej klasy , jak na dechę za ponad 2000zł ,wysoka cena , waga
------------------------------------------------------------------------
Su-2 proseries 07 : [ www.kiteboarding.pl]
..nie mam zdjątka ale wyszukałem fotkę swojej ulubionej procarbon [ identyczny shape jak proseries 07-jeszcze z okragłą krawędzią]]
- bardzo wszechstronna decha , super na płaską i na fale
na plus :wszechstronność [ wave i płasko], niezly pop [ szczególnie wersja cARBON] , świetne pady /strapy X-concept - Asymetrical ,
na minus : finy 5cm o dużej powierzchni, efekt? utrudniona zmiana krawędzi, b. mały flex, troche daje po kolanach
-----------------------------------------------------------------
Su-2 proseries 08 : [ jw.]
żródło: Maski
w zasadzie j.w.-j[ak proseries 07] z tym ,ze poprzez wiekszy concave i ksztalt pokładu [ jak przęsło mostu] efekt deska jeszcze sztywniejsza [ szczególnie w części pomiedzy strapami] i ma jeszcze mniejszy flex
na plus :j.w.-j[ak proseries 07], z tym ,ze cienka krawędź daje lepsze ostrzenie do wiatru , waga suer lekka
na minus: j.w[jak proseries 07],a w ramach " oszczędności" pady/strapy już nie wypas od Concept X , a od naszych południowych sąsiadów
-------------------------------------------------------------------------
Naish Thorn "
- to maszynka do wyczynowego freestyle, ale niestety kosztem komfortu, dużo lepiej czuje się na płaskim niż na zafalowaniu
na plus : b. duży pop , kąty do wiatru, b.szybka, łatwa zmiana krawędzi
na minus : sztywna, dająca po kolanach , woli po płaskim ,spora waga:wink:
---------------------------------------------------------------
Zwycięzcą został SNAPE PRO ,drugie miejsce Nobile 666 09 , trzecie?? nie wiem - pozostałe dechy były dość daleko od mioch oczekiwań [głównie chodzilo mi tu ,o aspekt wszechstronności]
..wg mnie wszystkie te deski stoją na wysokim poziomie zawansowania technicznego , wszystkie wykorzystują [ przynajmniej częściowo ]drewno jako rdzeń , wszystkie mają [większe lub mniejsze ]wzmocnienia carbonowe.
...na koniec chce powiedzieć ,że test jest absolutnie subiektywny , a celem było dopasowanie deski stricte pod moje przyzwyczajenia i preferencje, a nie pisanie w miarę obiektywnej recenzji i nawet przez chwile nie "wczuwałem się" i nie zastanawiałem nad tym, czy dana deska będzie pasować komuś na takim, czy innym poziomie zaawansowania.
..więc jeśli ktoś ma podobne priorytety jak ja to być może to porównanie będzie w czymś pomocne