Turcja - Istambuł - Kilyos

Miejscówki Kitesurfingowe
dawidduda
Kontaktowanie:

Post04 lip 2012, 10:51

Kierunki wiatru nadające się do pływania:

N NE E W NW

Ilość kitesurferów w pełni sezonu:

Niewielu

Ilość ludzi na plaży w pełni sezonu:

Niewiele

Niebezpieczeństwa:

Fale!Gdzieniegdzie kamieniste odcinki plaży i mocne prądy morskie wzdłuż brzegu

Odleglość od parkingu:

30 metrów

Opis
Może zacznę od tego, jak dojechać do Kilyos z Istambułu. Jeden sposób to mały autobus z Kabatas do Sariyer (jedziemy ponad godzinę) gdzie wysiadamy przy cmentarzu muzułmańskim. Stamtąd przesiadamy się w autobus 151 który wiezie nas do Kilyos. Drugi sposób to jazda metrem do ostatniej stacji na północy Haciosman i tam przesiadamy się do autobusu 151 i jedziemy do Kilyos. Z centrum Kilyos musimy iść na północny zachód wzdłuż wybrzeża do którejś z plaż (ok 20 minut). Pierwsza ma jakies problemy z latawcami, więc udajemy się do kolejnej czyli Solar Beach - ładnie ale drogo, zatem próbujemy kolejną obok, która jest tańsza (nie pamiętam nazwy, ale wejście jest obok Solar). Oczywiście możemy iść jeszcze dalej do Burc Beach która jest dedykowana kite'om ale to kolejne kilkanaście minut drogi na piechotę.
Pływanie w tym miejscu wymaga wysokich umiejętności, ponieważ fale potrafią zmyć z deski i zmiksować pod wodą :) . Ja niestety jestem za cienki bolek jak na takie warunki, więc zbyt daleko nie odpłynąłem :) (zapewne przydałaby się inna deska dedykowana do takich warunków), ale mimo wszystko polecam, bo jest to zupełnie co innego niż na Zatoce.
Gdybyście potrzebowali dodatkowych informacji, chętnie pomogę.

Wróć do „Spoty”