LOT-em za jakie pieniądze? Hurghada - Magawish

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
toyo69
Kontaktowanie:

Post25 lut 2004, 10:46

Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z podróżowaniem i transportem sprzętu w samolocie. Jakie są związane z tym opłaty za bagaż i jak zapakować sprzęt aby opłaty były minimalne. Jest to moja pierwsza wyprawa lotnicza (Hurghada-Magawish 18.03-01.04.2004). Zabieram ze sobą jedną deskę (TT 150cm w pokrowcu Bump&Jump) i dwa latawce (myślałem o spakowaniu latawców do orginalnych kartonów o wymiarach 68x47x21 dłxszerxwys.) Czy może ktoś opłacał asekurację w Colona Watersports? Jaka to suma? Słyszałem, że można się z nimi dogadać co do ceny. Gdzie przechowywać sprzęt? Pływam od 2001roku i jakoś sobie radzę (ale może się coś przydarzyć). Czy jest możliwość na miejscu opłukania kitea słodką wodą po pływaniu. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post25 lut 2004, 11:01

Czesc Toyo,

Co do oplat w LOT-cie to nie znam szczegolow, ale jednego kajta mozesz zabrac jako bagaz podreczny (taniej i bezpieczniej).

Asekuracja w Colonie - jak sie podczepisz pod większą grupę to będzie napewno taniej. Normalna cena za tydz. to 50$ ale ja płaciłem 30$ bo byłem z Aloha. Sprzet mozesz zostawic na spocie w specjalnych boksach, ale tylko gdy wykupisz asekuracje. Mozesz tam rowniez skorzystac ze slodkiej wody.

Pozdrawiam

Gość

Post25 lut 2004, 11:31

Podczas lotów czarterami z Wa-wy teoretycznie powinno sie placic 50euro (jest to cena za dodatkowy bagaz windsurfingowy) ale nie mozna powiedziec ze masz deske, bo juz wtedy oni wyobrazaja sobie deske windsurfingowa.
Na pytanie "A co to?" odpowiadasz,, ze "latawce, kite, podkreślasz, ze nie WS" wówczas kasuja cie 25euro (jak np. za kije do golfa :) )

Jesli chodzi o wage paczki, to juz nie ma wiekszego znaczenia, moze byc 25kg, moze byc i 50kg, choc jesli bedziesz chcial zabrac ok 80kg, to juz raczej beda sie czepiac.

Srednio zestaw, gdzie w pokrowcu masz: 2-3latawce + solidnie obwinieta w folie pecherzykowa i reczniki deska, pianka, trapez, bary... waży ok 30kg.

Na pewno jesli chodzi o loty rejsowe problemy sa duzo wieksze, atm czest płaci sie za kazdy dodatkowy kilogram.

pozdrawiam i miłych lotów
crazyH

Awatar użytkownika
Gierach
Kontaktowanie:

Post26 lut 2004, 11:22

ja ostatnio leciałem do Hurgady z Alohą i mialem nieprzyjemna przygode, a mianowicie, mój sprzęt i trzech innych osób nie został zapakowany do samolotu, ponieważ zabrakło wolnego miejsca w lukach bagażowych. Niestety byłem jednym z ostatnich odprawiajacych się.
Oczywiscie nikt nas nie poinformował o całej sprawie.
Tylko przez przypadek ktoś zainteresował się leżącymi pakunkami, które pozoztały bez żadnej opieki przy okienku.
Na szczęście szybko zorganizowaliśmy transport sprzętu następnym samolotem co kosztowało sporo zachodu i kasy.

1. A więc warto jednak przyjść dużo, dużo wcześniej przed odlotem i odprawiać się w pierwszej kolejności. Wszyscy przede mną nie musieli płacić za sprzęt, a mieli ogromne pakunki.

2. Lepiej nie spuszczać z oka swoich bagaży do momentu aż ich nie zabiorą do samolotu

3. nie polecam biura podróży Oazis, bo mieli wszystko w d...

Co do asekuracji w Colonie to teoretycznie powinno się wykupić żeby pływać na ich spocie, ale nikt tego nie sprawdza.
Ja wykupiłem i przydało się. Zwozili mnie 8 razy wciągu dwóch tygodni.

Awatar użytkownika
toyo69
Kontaktowanie:

Post26 lut 2004, 16:57

Dzięki za wszystkie wskazówki. Na dzień dzisiejszy dowiedziałem się, że opłata za kiteboarda do końca marca wynosi 25 USD (info od LOT-u) - a co będzie później? Zobaczymy. W dzień wylotu wszystko się wyjaśni.
Pozdrawiam

Wróć do „Forum Główne”