Famay pisze:Następca Vectora ktory ma jeszcze lepiej wstawać.
stiv amoralny pisze:Mieliśmy w teście na wyjeździe do Soma Bay 2015 Cabrinha Radar 10m2 i jak zawsze dotąd dostając sprzęt od Cabrinha, była to czysta przyjemność:)
Pierwsze co od razu odróżnia całą kolekcję, to kompletnie przebudowany bar, a dokładniej chicken i system bezpieczeństwa. Dotychczasowy system działał sprawnie, jednak po jego aktywacji, jeżeli chcieliśmy ponownie wystartować kite'a na wodzie, to dla osób początkujących jego ponowne złożenie, mogło sprawiać pewne kłopoty. Ale to już przeszłość, nie ma już pływania bez leash'a:) Tym samym Cabrinha odeszła od modelu zintegrowania całego systemu bezpieczeństwa w samym barze, który wyróżniał tą markę od wielu lat, gdzie założeniem był właśnie brak konieczności używania leash'a do pływania hoked. Miał on zwolenników i przeciwników, jak zwykle to bywa, ale teraz zastąpiony został najpowszechniej chyba dziś stosowanym rozwiązaniem, czyli po aktywacji "jedynki" odpina się jedna strona pętli chicken'a, a latawiec pozostaje na uwięzi leash'a, w razie konieczności także do szybkiego uwolnienia. Druga istotna zmiana, to zniknął na lince nośnej wysoki "Y", który dotychczas w odległości około 4 metrów był ogranicznikiem, zatrzymującym bar po aktywowaniu systemu. W modelu 2015 "Y" zjechał w dół i jest teraz zaraz nad trymerem d-power. Nareszciebo mi osobiście poprzednie rozwiązanie nieraz sprawiało kłopot w odwijaniu baru po przewinięciu się latawca, szczególnie przy silniejszym wietrze. Teraz jest to prostsze i na pewno bezpieczniejsze.
Nowa zrywka działa niezawodnie, po aktywacji latawiec zostaje na uwięzi tylko jednej linki nośnej, do której mocujemy leash'a centralnie w chicken loop'ie, za mały metalowy pierścień, a bar z pozostałymi linkami może teraz znacznie dalej odjechać. Moim zdaniem jest to krok w dobrą stronę, choćby dlatego, że ujednolica się system bezpieczeństwa różnych brandów. Natomiast samo wykonanie mechanizmu otwierania, a następnie składania systemu po aktywacji jest genialne. Do tego stopnia, że można faktycznie go złożyć używając jednej ręki. Działa wyśmieniciePozostałe elementy baru, jak pływaki, linki, sposób regulacji d-power pozostał bez zmian. Jedyna moja uwaga, to że dla pływających unhoked, zdecydowanie przydałoby się by pierścień do mocowania leash'a był większy, na tyle, że możnaby go dodatkowo przełożyć przez pętlę chicken'a.
Jeżeli chodzi o sam latawiec, to materiały są wyśmienite, sposób zabezpieczeń, odszyć od lat na niezmiennie najwyższym poziomie. Jedna uwaga do wężyków one-pump, łączących tuby poprzeczne z główną. Przed zsunięciem się wężyków z zaworka tuby, zabezpieczają je plastikowe pierścienie, które potrafią pęknąć i wężyk spada, a latawiec traci powietrze .... na szczęście![]()
Korek pompowania inflate/deflate jest zintegrowany i jest na gwint który bardzo mocno trzyma i nie spotkałem się z sytuacją, żeby kiedykolwiek mi puścił. Za to wężyki on-pump przy bardzo mocnych glebach tubą o wodę, puszczają i pozwalają na uwolnienie nadmiaru ciśnienia i tym samym ratują tubę przed rozerwaniem. Z osobami szkolącymi zdarza się to dość często i cieszę się, że tutaj nic nie uległo zmianie. Zaznaczam, że dochodzi do tego przy naprawdę poważnych uderzeniach, najczęściej gdy pilotem latawca jest silny, pięknie przypakowany "KEN", nie do końca rozgarnięty:) Nie mam pojęcia, czy to zmierzone, ale jest to moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie, to tak trochę jak "kontrolowana strefa zgniotu" w samochodachTestowaliśmy rozmiar 10m2, który był prawdę mówiąc rozchwytywany, zarówno przez osoby "obcykane":) , jak i zupełnie początkujących. Chwalony za dobry stabilny ciąg, przewidywalność, ale też odpowiednią szybkość jeśli się go docisnęło. Mi osobiście bardzo odpowiada.
No i na koniec kwestia kształtu tuby głównej, a konkretnie samych jej końców ukształtowanych w taki sposób, że przy podnoszeniu latawca do krawędzi okna wyraźnie zauważalna jest bardzo mała powierzchnia, jaką latawiec ma kontakt z wodą. Efekt - rerstart jest niesamowicie łatwy, jest petarda![]()
![]()
![]()
pozdrawim
stiv a
24SURFpl pisze:Nowy latawiec od Cabirnha w drodze i będzie dostępny od 1marca 2015![]()
Możemy tylko zdradzić, że będzie to konstrukcja 3 tubowa "wpasowana między" Chaosem a Switchblade
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości