Ceny sprzetu z USA - na przykladzie BEST KITEBOARING USA

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2008, 21:36

Ziomek. pisze:

cena w dolarach po przeliczniku faktycznie jest sporo niższa od ceny w Euro
dlacego?
-bo nie awiera VATu
spróbujcie kupić przez bestkiteboarding.com w dolarach
sprawdzcie sami
uda WAm sie - tyle że a "shipping" (przesyłkę) dziwnym trafem wyjdzie Wam ...ponad 300 USD wiecej
..to jest wlasnie VAT (pierwszy)

i jest to wyraźnie napisane na stronei BESTa - ceny w dolarach NIE ZAWIERAJĄ VATu

jeśli sprzęt przychodzi do Polski
w urzedzie celnym naliczają CŁO i ..VAT po raz drugi

Nikt cła i VAT-u nie naliczy po raz drugi bo kajty są wysyłane z Hiszpani:

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=3190

Kuba Gdynia
Deska: NHP
Latawiec: RRD, SLINGSHOT
Postawił piwka: 31 razy
Kontaktowanie:

Post23 maja 2008, 00:19

Interesujący artykuł związany z tematem znajdziecie TUTAJ

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post23 maja 2008, 01:15

sander pisze:

tak?
a to "ciekawe" :idea:

SKĄD masz takie informacje?

..znowu skądś załyszłeś?

czy mas WŁASNE doświadczenie, o które pytałem..

uprzedzę Cię - NIE SĄ :idea:

podrawiam

ps: i prosiłbym nie wrucać kajtów "prawie nowych", "niemal nieśmiganych" i "tylko 2 dni pływanych" z NOWYMI :idea:

dziś miałem właśnie taką interesującą dyskusję
a propo taniego NOWEGO Mercedesa z USA :wink:

..miał tylko 7 tys mil przebiegu :wink:
Ostatnio zmieniony 23 maja 2008, 10:13 przez Ziomek., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 maja 2008, 03:57

sander pisze:

sander... niestety NIE sa wysylane z hiszpanii... inaczej to troche wyglada..

nie jest tak kolorowo jak by sie chcialo ;)

pzdr

Awatar użytkownika
ciema

Post23 maja 2008, 07:52

Witam
mieszkam w stanach i jakby ktos byl zainteresowany to moge zamiescic kilka linkow do sklepow, zeby porownac ceny, ale z mojego doswiadczenia najleprze okazje sa na ebayu np.
http://cgi.ebay.com/Cabrinha-OMEGA-12M- ... dZViewItem

lub

http://sporting-goods.listings.ebay.com ... ngItemList

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post23 maja 2008, 08:56

Ziomek. pisze:
sander pisze:

tak?
a to "ciekawe" :idea:

SKĄD masz takie informacje?

..znowu skądś załyszłeś?

uprzedzę Cię - NIE SĄ :idea:

Informacja od założyciela Bestkiteboarding:

"Plus, many have said that this may be true in the States, but not so in Europe because Best is an American brand and europeans, if they buy Best, will have to pay international shipping, VATs and duties. But, even with all those added costs, Best is still at least 40% less expensive compared to other brand's artifically high MSRPs. But this is about to change too... We're announcing the opening of our new distribution center in Barcelona Spain tomorrow. Now anyone who buys Best online in the EU (at the same price as Americans pay) will have their orders shipped from Spain. This means:
NO MORE DUTIES, VATS OR INTERNATIONAL SHIPPING CHARGES!"
źródło: http://www.kiteforum.com/viewtopic.php?f=1&t=2314713

Best miał kiedyś ceny w $ dla wszystkich niezależnie do miejsca zamieszkania, po otwarciu tego centrum w Barcelonie wprowadzili ceny w EUR dla klientów z Europy według przelicznika 1$=~1EUR . Przelicznik pozostał ten sam, jeżeli rzeczywiście kajty nie są aktualnie wysyłane z Europy a Best dolicza do ceny VAT to znaczy że robia ludzi w h..ja.

[url]
Ziomek. pisze:

Mam sporo pozytywnych doświadczeń w zakupach w USA i Azji ale nie od Bestkitebording i dotyczyły kiteów więc nie będe ich opisywał :wink: .

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 maja 2008, 10:15

ciema pisze:Witam
mieszkam w stanach..

.."gratuluję" - my "niestety" nie mieszkamy w stanach :idea:

dlatego nie podawaj nam też cen paliwa w Stanach..

wiemy że TAM jest tanie...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sniady
Deska: Laluz 135, FreestylFish NKB
Latawiec: Torch 8, RPM 12, Dyno 16
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post23 maja 2008, 11:06

Przytoczę wam mój przyklad z przed tyg.
Kupiłem Ozona Sport 2 11m.(nowy) w sklepie kite-line.com
Cały klp.
Kupując w tym sklepie masz darmowy shipping (do Polski też)
Za kita dałem 1459$ (wychodzi gdzieś 3200zł.) Więc o głowę lepiej niż w Polsce.
Latawiec był wysłany w US przez US post. W Polsce odbierał go pocztex.
Nadawca zrobił mały myk (przyznam się szczerze że nic mu nie mówiłem)
Zadeklarował paczkę na wartośc 500$ jako gift(prezent)-kite toy(zabawka latawiec).
Na szczęście na UC. nie otwierano paczki, w innym przypadku zapłacił bym prawdopodobnie kare;/
Do zapłaty miałem 280zł. więc cały zakup kosztował mnie w granicach 3500zł.( z tym że gwarancja jest ????przyjmowana w USA?????TYLKO???)

Na stronach UC(czy też ministerstwa, już nie pamietam)
znalazłem zapis o statystykach przeszukiwania, nadawania cła i Vatu(szczerze to cło jest minimalne, i chyba jest nadawane w każdym przypadku (zawsze i wszędzie, nie tylko w UE, Ameryce czy AZJI))
Z statystyk wynika że najczęściej sprawdzane są paczki kurierskie. (Czyli nie pocztex). Co za tym idzie wartość dopłaty.

Jedyne przyczyny ominięcia Vatu w Polsce jest bagaż (w czasie przelotu), ale i tu jest jakieś ograniczenie.

A bo czytałem coś o 2-ynm płaceniu vat'u.
Jeśli ktoś kupuje co kol wiek w USA, wykluczając stan:NY. PŁACI 0 VATU !!!!!!!!
Dopiero w przypadku przesyłki(nie przywozu)tego czegoś płaci się podatki w celu ochrony rynku wew. (czy jak to tam szło).
U nas przypominam jest to 22%+ cło

I nie ma czegoś takiego że nie zapłaci.... każda paczka musi być zadeklarowana.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 maja 2008, 12:34

sander pisze:Best miał kiedyś ceny w $ dla wszystkich niezależnie do miejsca zamieszkania, po otwarciu tego centrum w Barcelonie wprowadzili ceny w EUR dla klientów z Europy według przelicznika 1$=~1EUR .: .

z tym przelicznikiem 1 euro = 1 dolar to ktoś napisał mocno z przymrużeniem oka :wink:
ale jak już będzie przelicznik = 1 edżypszan paunds - to pojadę po nie do Egiptu nawet autem :wink:
(sorki za może zbyt mocną ironię :wink: )

sander pisze:Best is still at least 40% less expensive compared to other brand's
.

..na TYM zdaniu skupiłbym się :idea:
NOWE kajty BESTa u dilera w Polsce są około 1000-1500 pln :shock: tańsze niż pozostałe wiodące marki w tym samym rozmiarze
a w wielu parametrach (w tym np CAŁEGO BARU biją je na łeb :idea: )

pozdrawiam

i zapraszam do opisywania doświadczen w zakupach kajtów w USA ludzi
którzy kupili LEGALNIE NOWY sprzęt 2008

rako
Kontaktowanie:

Post23 maja 2008, 12:37

Sniady pisze:.
Jeśli ktoś kupuje co kol wiek w USA, wykluczając stan:NY. PŁACI 0 VATU !!!!!!!!

W USA nie ma czegos takiego jak VAT. To typowo europejski wynalazek :wink: Zazwyczaj amerykanie robia wielkie oczy i drapia sie w glowe na widok tego skrotu ktory dla nich zupelnie nic nie znaczy. Tam sa jakies podatki stanowe - juz ktos o tym pisal.

Clo na sprzet sportowy jest jednolite wewnatrz EU - 2.8% - wg mnie to niska stawka. Do tego nasz krajowy VAT - 22% ktory zalezy od konkretnego kraju i np w UK wynosi juz 17,5%

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post23 maja 2008, 14:33

Chłopaki przestańcie się w końcu napinać na ten temat. Kupienie w USA sprzętu w cenie ze strony BEST'a od lokalnego dealera z przesyłką wliczoną w cenę NIE JEST ABSOLUTNIE ŻADNYM PROBLEMEM!

Sprawa druga:

Darku - wytłumacz mi jak to jest, że za 13 waroo z barem '08 Ty proponujesz cenę 3999 a inny POLSKI sklep LEGALNY z paragonem/fakturą i przesyłką 3100?? Idźmy dalej. Zapytacie dlaczego skoro dostałem propozycję 3100 nie kupiłem w POLSCE? Ano dlatego, ze kupiłem w takiej cenie (od legalnego dealera w USA, NÓWKĘ Z FOLIĄ NA BLOKACH I PIANKĄ NA WENTYLACH I PACHNĄCĄ PANEM BEST'em!!), że opłacało mi się nawet zapłacić cło i VAT i NADAL MIAŁBYM TANIEJ!! Szczęśliwie dla mnie nie zapłaciłem ani cła ani vatu i mam nowy sprzęt w takiej cenie, że lepiej nie mówić. Ja rozumiem, że tu jest pewien konflikt interesów i Ty będziesz tłumaczył, że się nie opłaca bo chcesz jak najwięcej sprzedać w jak największych cenach i jak najwięcej zarobić ale ja jako klient będę szukał rozwiązań takich by kupić jak najtaniej!!

Konkluzja jest taka - globalizacja postępuje więc kupującym sprzęt polecam by naprawdę trochę poszukali chyba, że chcą kupić w PL i nie gra dla nich roli cena albo mają tyle kasy, ze mają w D... gdzie i za ile kupią. Ponadto nawet w PL, jak wynika z mojego doświadczenia, cena może się różnić bardzo znacznie bo o ponad 20% także PYTAĆ I NEGOCJOWAĆ!!!! A Ty Darku przestań się mazać i dawaj konkurencyjne ceny chłopie i wszyscy będą kupowali od Ciebie czego naprawdę i nam klientom i Tobie jako sprzedającemu życzę z całego serca!!

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post23 maja 2008, 16:37

Ziomek. pisze:
z tym przelicznikiem 1 euro = 1 dolar to ktoś napisał mocno z przymrużeniem oka :wink:
ale jak już będzie przelicznik = 1 edżypszan paunds - to pojadę po nie do Egiptu nawet autem :wink:
(sorki za może zbyt mocną ironię :wink: )

Następnym razem postaram się nie zapomnieć o cudzysłowiu, bo pisząc "przelicznik" nie miałem oczywiscie na myśli kursu USD/EUR, tylko "przelicznik" cen Besta, jak Best wprowadzał ceny w EUR to $ troche lepiej stał i ceny na stronie Besta w USD równały sie mniej więcej cenom w EUR dla klientów z Europy (ceny nominalne bez przeliczania walut) - stad ten "przelicznik" cen. Jak się można domyśleć wyższy kurs EUR rekompensował Bestowi cło i podatki za sprowadzane do Europy latawce.

Przytoczyłem wypowiedź Alexa sprzed 3 lat gdzie zapowiedział że kajty do klientów w Europie będą wysyłane z Hiszpanii, aczkolwiek od tego czasu mogło się coś zmienić, więc skoro twierdzisz że latawce zakupione online na stronie Bestkiteboarding nie są wysyłane z Europy to czy można zapytać skąd są wysyłane?

Ziomek. pisze:..na TYM zdaniu skupiłbym się :idea:
NOWE kajty BESTa u dilera w Polsce są około 1000-1500 pln :shock: tańsze niż pozostałe wiodące marki w tym samym rozmiarze
a w wielu parametrach (w tym np CAŁEGO BARU biją je na łeb :idea: )

Z tym twierdzeniem bym się nie zgodził, dla przykładu najnowszy Takoon Nova3 13m komplet oficjalnie kosztuje w Polsce 4tys. Ten sam kite we Francji skąd pochodzi Takoon kosztuje 1400eur (ok 4800pln). Nie znam oficjalnej cena Waroo 13 ale nie wydaje mi się żeby to był 2,5-3tys, ale oczywiście Takoon to nie jest wiodąca marka :wink: .

chriss_sk

Post23 maja 2008, 22:05

co do towarow z USA i handlu nimi na allegro,

moze zainteresuje co niektorych ten artykul:

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 41065.html

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post24 maja 2008, 00:24

cześć :)

peg pisze:
Darku - wytłumacz mi jak to jest, że za 13 waroo z barem '08 Ty proponujesz cenę 3999 a inny POLSKI sklep LEGALNY z paragonem/fakturą i przesyłką 3100??

a KTÓRY LEGALNY diler w Polsce daje takie oficjalne ceny detaliczne :idea: :?:
bo z tego co się orientuję, to poza WAKE.PL
jest tylko POWERSURF :idea:

i ceny detaliczne WAKE.PL i POWERSURF mają IDENTYCZNE :idea: :idea:

prosiłbym o fakty :idea:

bo że ktoś oferuje towar za nawet i dwa razy niższą cenę
z tym że trzeba na ten towar poczekać miesiąc, półtora, dwa a najczęściej do "świętego dygdy" to sie spotykam na każdym kroku
bo tego towaru tacy "ktosie" po prostu nie mają

sam w okolicach marca 2008 "kupiłem" rozmiarówkę latawców 2008 u POLSKIEGO DILERA
..z tym że na poczatku ...maja :? wycofałem się z transakcji
bo "ciut przydługo" szłą do mnie :wink:

z Chin przyszła szybciej :wink:

sander pisze: Nie znam oficjalnej cena Waroo 13 ale nie wydaje mi się żeby to był 2,5-3tys, ale oczywiście Takoon to nie jest wiodąca marka :wink: .

oficjalna cena Waroo 13m2 2008 została ustalona na 2750 / oraz 1000 pln za bar

a więc TANIEJ :idea: od TAkoona za 4000 pln
..którego PO WIELU WŁASNYCH doświadczeniach jako wiodącej marki absolutnie bym nie unał :idea:

pozdrawiam
..

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post24 maja 2008, 13:17

Ziomek. pisze:
prosiłbym o fakty :idea:

No to proszę:

dnia Wto Maj 06, 2008 14:28 w topiku http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=18729 piszesz:

Ziomek. pisze: mamy też NOWE 2008 :idea:
13tka - 3999 pln KOMPLET z barem :smile: :idea:

Ale już dziś piszesz:

Ziomek. pisze:oficjalna cena Waroo 13m2 2008 została ustalona na 2750 / oraz 1000 pln za bar

Więc jak to Darku? Bo według mnie 2750+1000 daje 3750 a nie 3999 - czyżbyś uważał mnie za frajera??? A może nie tylko mi proponujesz sprzęt drożej niż OFICJALNA CENA PRODUCENTA?

Kolejna sprawa - napisałem, że zaproponowano mi cenę 3100 z czego wynika, ze cena została WYNEGOCJOWANA a nie oficjalnie przedstawiona w cenniku - czy u Ciebie Darku nikt nie negocjuje cen? Zawsze wszyscy zgadzają sie na cenę 250 pln wyższą od oficjalnej cennikowej - czy tak?

Ostatnia sprawa i na tym kończę swoje wywody w tym temacie bo rozumni już dawno zrozumieli a kto nie rozumie to nie mam już siły by to inaczej wytłumaczyć:

BEST WAROO 13 '08 z BAREM '08 w USA N.O.W.Y u D.I.L.E.R.A!!
kupiłem ja - Piotrek z Białegostoku - w takiej cenie, że nawet + cło i VAT miałbym taniej niż 3100 pln. Przesyłka trwała SIEDEM DNI od daty zamowienia. KOLOR WYBRAŁEM SOBIE SAM - taki jak lubie czarno czerwony. I powiem więcej - ten latawiec naprawdę istnieje i to nie żart i mam nawet na to świadków, że LATA!!!! I to dzieje się naprawdę naprawdę!! A ja też jestem żywy i można nawet mnie zobaczyć i dotknąć!! Poważnie!! :twisted:

Wróć do „Forum Główne”