OD AMATORA DO KITEINSTRUKTORA

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
latajacy_mike
Kontaktowanie:

Post25 sty 2009, 11:59

Pytanie

Może i był już gdzieś taki temat szukałem i miałem problem by znaleść coś a myślę że wiele osób ma podobne pytania więc moglibyście ten temat ustawić w jakiś tam sposób na początku forum

Pytanie jest proste:

Jak wygląda cała droga od amatora do instruktora

Chodzi mi o wyszczególnienie w punktach - kurs kwota - kurs kwota - i może jakieś info kto to i gdzie wykonuje i jakie są czasy i wymagania stawiane

enozo
Kontaktowanie:

Post25 sty 2009, 13:36

latajacy_mike pisze:...Może i był już gdzieś taki temat szukałem i miałem problem by znaleść coś...
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=906

Awatar użytkownika
latajacy_mike
Kontaktowanie:

Post25 sty 2009, 19:18

ok fajnie ale chciałym jeszcze wiedzieć co po kolei muszę zrobić IKO I IKO II IKO III a dalej? i jakie koszta plus minus

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2009, 19:31

http://www.kiteclubcabarete.com/iko-instructor-courses.html

na dole strony masz napisane co jest wymagane i ile co kosztuje

Dorian :: SurfPoint
Latawiec: North Vegas
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2009, 23:29

latajacy_mike pisze:ok fajnie ale chciałym jeszcze wiedzieć co po kolei muszę zrobić IKO I IKO II IKO III a dalej? i jakie koszta plus minus

tu oficjalna strona IKO i info o wymaganiach:
http://www.ikointl.com/kiteboarding-instructor.php

Podsumowujac musisz:
- miec 18 lat
- miec level 3 przynajmniej 1 rok(zalezy to od examinera, ale wystarczy czasem posiadanie umiejetnosci rownoznacznych z levelem 3 bez koniecznosci przedlozenia patentu IKO)
- potrafic skakac, robic zwroty, jezdzic na switchu, halsowac sie, plywac pomiedzy innymi kajciarzami
- posiadac papier IKO asystent albo potwierdzenienie, ze masz doswiadczenie w nauczaniu na wodzie, albo w sporcie powietrzynym;)
- posiadac zaswiadczenie o ukonczeniu kursu pierwszej pomocy(mozna zrobic na kursie)
- posiadac licencje sternika motorowodnego(jesli nie masz to na kursie potwierdzasz umiejetnosci sterowania lodka)

koszt: 680E

terminy kursow (z nieoficjalnych info wiem, ze niektore w Polsce moga sie zmienic) - http://www.ikointl.com/training-calendar.php

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post26 sty 2009, 18:06

latajacy_mike pisze:Pytanie

Może i był już gdzieś taki temat szukałem i miałem problem by znaleść coś a myślę że wiele osób ma podobne pytania więc moglibyście ten temat ustawić w jakiś tam sposób na początku forum

Pytanie jest proste:

Jak wygląda cała droga od amatora do instruktora

Chodzi mi o wyszczególnienie w punktach - kurs kwota - kurs kwota - i może jakieś info kto to i gdzie wykonuje i jakie są czasy i wymagania stawiane

Szczerze mówiąc jeśli myślisz ze jak będziesz mial iko 1,2 czy 3 i papier instruktora to będziesz dobrym nauczycielem to się trochę możesz przejechać.
Nie mówie tu, o talencie dydaktycznym ale o doświadczeniu :!: i jeszcze kilku drobnych niuansikach.
Na niektóre rzeczy potrzeba czasu i nawet jak masz wyszystkie potrzebne papiery, które stwierdzają ,ze możesz uczyc ludzi, dbać o ich zdrowie i życie to nie znaczy, że tak będzie.

pzdr,

:wave: :wave2:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post26 sty 2009, 19:55

Powiało grozą :wink: Ale coś w tym jest.

Proponowałbym tak:

1. Nauczyć się pływać tak jak to jest w wymaganiach IKO ( kolega wyżej wymienił )

2. Postarać się o pracę jako asystent w jakiejś szkole - nauczyć się uczyć i zobaczyć czy to jest to?

3. Zrobić w Polsce kurs pierwszej pomocy.

4. Skończyć kurs instruktorski IKO i wybrać jakieś ciekawe miejsce do pracy w Polsce lub na świecie ;P

Terminy i daty znajdziesz na ikointl.com

pozdrawiam

Awatar użytkownika
latajacy_mike
Kontaktowanie:

Post28 sty 2009, 22:56

no i odrazu inaczej się czyta wielkie dzięki załoga, oczywiście masz całkowitą rację co do doświadczenia mi te informacje są potrzebne na chwile obecną czysto informacyjnie myślę o tym ale na pewno nie w tym roku zobaczymy

kanon45

Post29 sty 2009, 21:44

najpierw poplywaj minimum dwa sezony apotem mysl o byciu instruktorem, i nie dwa sezony czyli dwa tygodnie tylko poswiec czas na to by nie tylko nauczyc sie DOBRZE plywac ale takze po to by umiec obserwowac wode i przewidywac sytuacje na wodzie, potem jeszcze tylko odrobinka patrzenia na chmurki i bedzie cacy
bo instruktorów co plywaja od tygodnia to na helu i tak nie brakuje.. :cry:

Wróć do „Forum Główne”