HELIX 2009 - NOWY, ODMIENIONY

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
grzechu
Kontaktowanie:

Post19 maja 2009, 14:21

terranborn pisze:Co do patentu z depower-em przy chicken-ie: pływałem jedynie na helixie 7m przy około 35 knt. i już był problem z jego zaciągnięciem... prawie zerwałem chicken-a z haku przy próbie zaciągnięcia :twisted:

Troche offtopowo..
Pytanie czy przeniesienie depowera nad bar rozwiązałoby problem.
Mi sie tez czesto zdarza że sciąga się CL z haka przy probie zdepowerowania. Wydaje mi się że to raczej zalezy od bridla gdzie linki nośne są zaczepione bliżej środka kajta. Zmiana umiejscowienia depowera niewiele zmienia..
Inaczej przerobienie baru nie byłoby chyba wielkim problemem.

Gumi$
Deska: Cabrinha Custom + LF Vantage
Latawiec: Torch
Kontaktowanie:

Post19 maja 2009, 16:05

Ja tam sobie cenie depower przy chickenie bo mam raczej krótke rączki pozatym mi sie bardzo wygodnie operuje w tym miejscu :wink: . No i oczywiście jeżeli sobie coś tam skacze z krawędzi czy przez zenit to i tak na pełnym powerku. :lol:

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post27 maja 2009, 23:40

no coz mnie smartloop podszedł na100 ale
jezeli komus nie podpasuje regulacja depowera w przy czikenie to w prosty i szybki sposob mozna dołozyc do zestawu tasme trymera i mamy 2 w jednym :)

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post28 maja 2009, 10:12

Każdy ma jakieś preferencje. Ja osobiście wolę taśmę, mimo że jest to trochę trudniejsze w chwyceniu (mam krótkie ręce). Rozwiązanie na knadze przy CL powoduje, że linka się przeciera no i nie lubie jak mi coś dynda koło nogi, podobno ktoś oberwał kulką w zęby (fuel).

Regulacja taśmą też jest dokładniejsza w mojej opini. Na taśmie jest przełożenie czyli mniej siły do zaciągania + bardziej precyzyjne ustawienie.

Święty
Kontaktowanie:

Post28 maja 2009, 17:05

a taką taśmę trymera naisha da się w innych barach zamontować? chodzi mi tutaj o bar od takoona furii?
pozdro

Awatar użytkownika
wirus12
Deska: JOKE, 666, 77
Latawiec: RPM, FUEL
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post31 maja 2009, 15:20

Bedąc w sobote w KADYNACH i jak rozwialo sie porządnie , zamiast pompowac 9ozonasporta dostałem od KITE24 (wenzel,maski) Helixa 9 09r , i bylem mile zaskoczony tym latawcem ,

sily na barze takie same jak w ozonie (nie stalem z miernikiem siły i nie mierzylem ale plywajac na ozonach czlowiek przyzwyczajony jest jednak do luxusu a nie silowni)

wykonanie latawca tutaj naish zawsze byl bez lipy .

szybki, :)

bar wykonanie pierwsza klasa

co do tego calego depower przy chicken-ie to nie wiem chyba by musialo walnac 40knota zeby cos z nim kombinowal

szkwaly rewelacja myslalem ze ozon jest w tym dobry ale helix nawet zbytnio nie reagowal przyjmuje je na siebie jakby nigdy nic

no i winda !!!!!! to tak jak wsiadasz do windy w drapaczuchmur i naciskasz 50 pietro ,

jest to latawic ktory lubi wiatr !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post02 cze 2009, 08:45

w ostatni piątek w Kadynach dzięki chłopakom z kite24.pl miałem przyjemność popływać na 7m Helixie 09, i również miło się zaskoczyłem.

+ bardzo szybko reaguje na każdy ruch baru
+ sił na barze właściwie nie czuć
+ po odpuszczeniu baru traci prawie całkowicie moc
+ szybka zmiana szerokości baru z 19' na 20' (choć minusem może być to że niestety na spocie trzeba posiadać kombinerki lub coś do mocnego złapania węzełków)
+ szybki restart

jedyny minus to ciągle ten depower, faktycznie przy przeżaglowaniu żeby wcisnąć linke w klamrę nieźle trzeba się natrudzić, ale przyjemność z pływania na tym latawcu przerasta ten jeden malutki minusik.

Ogólnie latawiec rewelacja, mi się super na nim pływa, do tego superowa deseczka su-2 (bambusik) i te jej super mocne "buciki" i nic nie przebije pływanka na takim zestawiku.

Latawiec polecam każdemu.

Pawel
Deska: Chiatta 5'8
Latawiec: RRD Religion
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post28 cze 2009, 00:38

Naish Helix 7 m - miodzio. Chłopaki z EnergySports.pl ze Szczecina dali mi do testów, a warunki były super- równy wiater 20-25 knt, fale ponad 2 m, szeroki i równina pomiędzy 8) .
Wszystko mi pasowało w tym kajcie i barze. Chce go mieć :D
Dziadzia Robby daje rady, wie co dobre.
A na fale to chyba jedyna konkurencja na naszym rynku dla Lou. Wymieniliśmy sie z kolesiem na Lou 6.5 Gipsy (też jest zajebisty, cięższy na barze, ale miałem wrażenie że szybciej kręci). Mieliśmy z kumplem bardzo podobne wrażenia z Naish'a. Miałem wrażenie, że Naish aby bardzo ostro skręcać potrzebuje mocno przytrzymanej krawędzi (mocno napiętych linek).

Depower przy barze super, nie kumam o co wam chodzi - może po Takoon'ach jestem przywyczajony.
Plusy:
- łatwa regulacja w każdej chwili, przy moim wzroście 172 to jedyne sensowne rozwiązanie.
- wg. mnie ten sposób regulacji jes bardziej intuicyjny niż taśma - wzrokowo nawet widzisz jak masz ustawioną moc latawca. Jak masz opływany sprzęt to jest właśnie to. Dla mnie taśma jest magią - czy już, czy jeszcze nie. (a może to też kwestia przyzwyczajenia)
- po nogach nic się na majta - jak właściwie strymujsze sprzęt na plaży, ale jak ktoś chce używać 10m - 12 m na 30 knt to sie majtać będzie.

Minus:
- linka się przeciera, ale ciekawe, czy komuś strzeliła?
A ile kosztuje linka depowera?

Szkoda, że nie miałem okazji oblatać 9 m, ciekawi mnie porównanie z 7, o ile bardziej się muli w skrętach i jakie jest odczucie sił na barze w porównianiu do 7m oraz jaki ma dół, czy 15-18 knt starczy do trzymania wysokości na desce TT a tym bardziej z wyporem?

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post02 lip 2009, 22:55

Pawel pisze:.

Depower przy barze super, nie kumam o co wam chodzi..

Minus:
- linka się przeciera, ale ciekawe, czy komuś strzeliła?

popływak przy mocniejszym wietrze lub dozaglowaniu/PRZEżagłowaniu ;)
to jak W OGÓLE nie będziesz w stanie sciągnąc depowera , by zmniejszyc moc kajta
to "skumasz o co nam chodzi" :wink:

pzdr

kwakwao

Post02 lip 2009, 23:12

Ziomek. pisze:popływak przy mocniejszym wietrze lub dozaglowaniu/PRZEżagłowaniu ;)
to jak W OGÓLE nie będziesz w stanie sciągnąc depowera , by zmniejszyc moc kajta

pzdr

Jak się nie znasz to się nie odzywaj.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post03 lip 2009, 00:08

kwakwao pisze:
Jak się nie znasz to się nie odzywaj.

leć dalej miszczu..

Pawel
Deska: Chiatta 5'8
Latawiec: RRD Religion
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post03 lip 2009, 07:59

[quote="Ziomek

pzdr[/quote]

Pływam przy silnym wietrze (30-40 knt) i przeżeglowany (np.zdażyło się na 11 i przywaliło z pod chmurki ponad 30 knt a latawka strymowana na 15-18 knt) - i nie miałem z tym nigdy problemu, ciągniesz i depowerujesz i nie musisz po depower sięgać gdzieś do góry zmieniając pozycję na desce - prostując się i wyciągając ręce.
Więc nadal nie kumam o co wam chodzi. A z tym systemem depowera pływam od 4 lat.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post03 lip 2009, 09:48

Pawel pisze:
Ziomek pisze:

pzdr

Pływam przy silnym wietrze (30-40 knt) i przeżeglowany (np.zdażyło się na 11 i przywaliło z pod chmurki ponad 30 knt a latawka strymowana na 15-18 knt) - i nie miałem z tym nigdy problemu, ciągniesz i depowerujesz i nie musisz po depower sięgać gdzieś do góry zmieniając pozycję na desce - prostując się i wyciągając ręce.
Więc nadal nie kumam o co wam chodzi. A z tym systemem depowera pływam od 4 lat.

jezeli komus nie pasuje takie rozwiazanie albo nie potrafi z niego korzystac to przeciez nie musi - moze wybrac standard system
od 3 lat wybieram smart loop i nigdy nie miałem problemu z zaciaganiem depowera,
depower jest zawsze pod reka a najwieksza jego zaleta jest potężny zakres

Wróć do „Forum Główne”