WindWing - cd rewolucji

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Dr Eutanator

Post10 lut 2005, 08:27

od dwoch lat mam juz wrazenie, ze niewiele sie dzieje w tym sporcie jesli chodzi o rozwoj nowych idei w zakresie technologii wykorzystywanych w latawcach. Jednak to co pokazuje w tym roku WindWing przekracza chyba wszelkie oczekiwania i zaskakuje z miesiaca na miesiac.

Teraz, po inauguracji chyba najsensowniejszego systemu bezpieczenstwa wprowadzaja na rynek calkiem nowy latawiec, ktory ma posiadac jeszcze ciekawsze rozwiazania. Sporo sie ostatnio mowi na ten temat na www.kiteforum.com (http://www.kiteforum.com/phpbb/viewtopic.php?t=2312674). Nowy model nazywa sie Rapture i ma wejsc do sprzedazy w marcu.

zobaczcie tylko to zdjecie - z przodu model Outrage a z tylu Rapture - wyglada raczej niesamowicie...

Obrazek

aha - WW otworzyl na swojej stronie forum, gdzie jest tez sporo informacji na ten temat
http://www.windwing.com/FORUM/forum_pos ... TID=4&PN=1

peace&wind

Awatar użytkownika
Cleo

Post10 lut 2005, 10:51

:)) szkola w kotrej pracuje miala na testach outrage...wszsycy plywali a dla mnie nie starczylo wiatru ale dosc sie napatrzylem i sluchalem zeby miec pojecie o systemie SAFE - jest rewoluja w pelnym tego slowa znaczeniu. Jumpstart w efekcie i dzialaniu jest podobny do systemu Flysurfera.
Nâ poczatku mielismu problem z podlaczeniem calosci okablowania a jest tego sporo jednak obszerna instrukcja prowadzi cie krok po kroku po wszystkich supelkach. Moze nie do konca idealne ale udane polaczenie efektywnosci wstawania latawcow miekkich z zaletami twardych. Latam na Takoonie 11.5 i nie widzialem szybszego i mocniej chodzacego na wiatr latawca w swojej klasie ale 12 outrage jest na wiatr bezkonkurencyjny moze nie tak szybki jak skoop ale o zdecydowanie mocniejszy. Sztywniejszy profil jest wymuszony szyciem latawca a nie linka jak w takoonie. Moze nie jest tak lekki jak skoop ale nie mozna miec wszystkiego...generalnie miodzio i na sezon kupuje 8 metrow...
polecam http://windwing.com/2004Outrage i http://www.windwing.com/Page/1 dla zainteresowanych
http://www.windwing.com/images/instruct ... P2Safe.pdf
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post10 lut 2005, 17:00

Pierwszy, latawiec o takiej konstrukcji zaprezentował już wcześniej Takoon ( http://www.kiteportal.pl/?kite=news&new ... number=108 ). Ciekaw jestem czy będzie to jednosezonowy trend, czy może za dwa lata wszyscy będą pływać na takich konstrukcjach. :idea: :?:

Awatar użytkownika
Cleo

Post10 lut 2005, 17:53

Nova to zupelnie inna, prosta konstrukcja linek, ktore w dodatku znajduja sie na wierzchu. Latawiec na Paris Board Show wygladal dosc...miernie i jak na moj gust zbyt podobnie do miekkiego (nie uragajac Flysurferowi chociazby ktory uwazam za genialny latawiec). Natomiast windwing nie ma takiej konstrukcji olinowania jak Nova tylko jest to regularnie 4 linkowy latawiec z dwiema krotkimi linkami do SAFE system. co do trendu to cholera ich wie...jak pisalem kupuje 8 outrage w lipcu to opisze go szerzej....

Dr Eutanator

Post10 lut 2005, 20:30

Cleo pisze:Nova to zupelnie inna, prosta konstrukcja ....

dokładnie,
to jednak zupełni co innego niż pomysł Takoona czy nawet Contra Cabrinhy. Żadnych jakiś dodatkowych linek i skomplikowanych uprzęży. Poza tym zwróćcie uwagę na niesamowite wypłaszczenie latawca w środkowej sekcji oraz bardzo szerokie wierzchołki tej maszyny. Podobno daje to z tego co piszą efekt połaczenia latawca o wysokim AR z latawcem o średnim/niskim AR.
Ja jestem zwolennikiem maszyn o wyższym aspekcie, bo uwielbiam wyyyyysokie loty, ale to co mnie zawsze drażni w tych zabawkach, to znacznie wolniejszy skręt wynikający z stosunkowo wąskiego wierzchołka (oczywiście zauważalne przy dużych +15m rozmiarach). Tutaj mamy bardzo wypłaszczone U co zapewni potężny ciąg w górę no i bardzo szerokie tipy zapewniające szybki skręt. Ciekaw jestem jak będzie z ostrzeniem na takiej maszynie tzn. jak będzie podchodzić do krawędzi okna.

no a poza tym, jest podobno coś jeszcze, czego na zdjeciu nie widać. Jakaś nowa kosmiczna konstrukcja baru, zapewniająca mega depower i super SAFE i extra relauch.... bardzo to wygląda ciekawie.

nie mówie już o cenach, które daleko odbiegają od wielkich brandów

Awatar użytkownika
BESTIA
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post10 lut 2005, 21:02

Dr Eutanator pisze:nie mówie już o cenach, które daleko odbiegają od wielkich brandów

W góre czy w dół :?: :roll:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post10 lut 2005, 21:33

Widziałem jakiś filmik z takoonem i latawczyk chodził raczej kiepsko :( Czy jesteście w stanie jakoś porównać zachowanie WW :?: Czy zachowuje się jak przeciętny kite czy ma jakieś mankamenty. W FS poza konstrukcją czaszy, dochodzą jeszcze bloczki, a teraz przelotki (XTC, Rookie2, Speed). Mają one zdecydowany wpływ na zachowanie kite'a w powietrzu. Po prostu jego parametry zmieniająsię dość dynamicznie, czego chyba tutaj nie można osiągnąć. Jak to jest w takim razie. Czy przez to, że kite ma duże tipy, nie ma większej tendencji do opadania :?:

Dr Eutanator

Post10 lut 2005, 22:46

BESTIA pisze:
Dr Eutanator pisze:nie mówie już o cenach, które daleko odbiegają od wielkich brandów

W góre czy w dół :?: :roll:

zobacz sam
www.windexpress.com
wpadli na pomysł wysyłania sprzętu prosto z fabryki

Dr Eutanator

Post10 lut 2005, 22:49

onzo pisze:Widziałem jakiś filmik z takoonem i latawczyk chodził raczej kiepsko :( Czy jesteście w stanie jakoś porównać zachowanie WW :?: Czy zachowuje się jak przeciętny kite czy ma jakieś mankamenty. W FS poza konstrukcją czaszy, dochodzą jeszcze bloczki, a teraz przelotki (XTC, Rookie2, Speed). Mają one zdecydowany wpływ na zachowanie kite'a w powietrzu. Po prostu jego parametry zmieniająsię dość dynamicznie, czego chyba tutaj nie można osiągnąć. Jak to jest w takim razie. Czy przez to, że kite ma duże tipy, nie ma większej tendencji do opadania :?:

Ja niestety nie potrafię (choć bardzo bym chciał) się wypowiedzieć na ten temat. Pewnie co do modelu Rapture to poza teamem WW nikt jeszcze nie powie nic, bo to bardzo aktualny nius. A jak widzimy, chyba jednym z niewielu polaków, którzy wogle dotykali ich kajtów jest Tomek aka Cleo

a czemu szerokie tipy wpływają na opadanie latawca? i co przez to rozumiesz, bo nie jestem pewien czy wiem dokładnie o co chodzi.

Awatar użytkownika
Cleo

Post11 lut 2005, 00:53

Doktorze bar nie jest tak udziwniony jak np x shooter
http://windwing.com/KiteboardingInstructions - polecam dla ciekawych
Jumpstart to ichni relaunch ktory w efekcie jest podobny do systemu FS jak pisalem. Sciagana krawedz splywu i latawiec szybko wisi do gory nogami potem obraca sie i prosto w powerzone. Problem z opanowaniem atawca ze startem w tym miesjce jest rozwiazany rowniez podobnie jak w FS - wytarczy lekko odpuscic bar i dzieki SAFE latawiec nie jest tak predki. Nowinki techniczne znajdziecie w manualu a jest tego troche. Podlaczenie tego gowna zajelo nam troche czasu ale raz i z glowy.
Szeroki tip hmm rzeczywscie i szeroki co wg specjalistow zwieksza zawirowania podczas splywu i faktycznie dopycha latawiec do ziemi (sytuacja ma sie podobnie w samoltach) ale kochani umowmy sie ze zaned ze mnie pilot i specjalista zeby odczuc roznice 2 cm na tipie w te czy druga strona (nie uragajac nikomu nie chce mi sie wierzyc ze ktorykolwiek z nas jest w stanie zbadac ten efekt). Testowany model to outrage 12 przy 20 knotach jak z suszarki. W drugil dniu wialo 32. Stabilny i latwo przechadzacy (niewielkie bo tylko takie mielismy) szkwaly. Na wiatr IMHO nie ma lepszej maszyny niz skoop 11.5 a tu prosze niespodzianka. Dodatkowo podczas ostrego plyniecia na wiatr sciagniecie tylnych linek dodaje mocy...tak zesmy to sobie sprawdzili. Skoki - drugiego dnia nasza Swinia w Kosmosie first mate Miss Piggy instruktor Silvain polecial na 14 metrow (zbadane vario i udokumentowane) wiec przyszlo mi na mysl ze pewnie daje sobie rade ta parasolka. DAcron zapewnia mu dloogo wiecznosc nie gorsza niz Northy. ONZO - prowadzi sie go jak typowego 4 linkowca poza nietypowym zachowaniem na wiatr i SAFE systemem. Zadnych mankamentow poza osuplowaniem i banda lineczek zesmy nie odkryli. moze i troche gruba ta przednia krawedz i tylko 5 zeber ale nie musieli jakosc zejsc z wagi...
Na lato jak pisalem kupuje 8 metrow tego cuda bo tu u mnie to wieje mocno :)
na marzec bede mial na testy Nova to sie rozpisze powazniej :)

pozdro

Dr Eutanator

Post12 lut 2005, 17:10

musze przyznać, ze ten kajt nie daje mi ostatnio spać! to co zrobili ci kolesie jest po prostu genialene!!

obejrzyjcie filmik - http://www.windwing.com/images/videos/Rapturevid.mov

nareszcie jakaś konkretna zmiana w designie latawców. Do tego jeszcze super safty system i restart bez żadnych 5tych linek czy innego badziewia.

panowie z WW - gratulacje!!

PS

wauuuhauu - ale jaja!!
[quote=Flash]
Cheers to Dr.Eutanator and the gang there in Poland!
I hope to come to Europe in the near future and kite with everyone...[/quote]

na stronie WW otworzyli forum i można pogadać z Flashem!!!
http://www.windwing.com/Forum/forum_topics.asp?FID=3

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post14 lut 2005, 22:20

Obrazek

takie małe zestawienie podobnych konstrukcji. dla mnie cała reszta oprócz flexifoila to szysta egzotyka ;]

morlov
Kontaktowanie:

Post14 lut 2005, 22:53

Nie wiedzialem nawet ze cos takiego wykombinowali :shock: ale jak widac nic z tego sie nie przyjelo...

Awatar użytkownika
Cleo

Post14 lut 2005, 23:38

Nic sie z tego nie przyjelo bo takie marki jak Wingwing nie sa u nas znane. Reszta konstrukcji to nowosci albo smiecie prosto ze stolu kreslarskiego oblatane tylko dla zdania sobie sprawy ze teoria na linijce ma sie nijak do rzeczywistosci. Egzotyka i byc moze ale chlopaki ida ostro do przodu zostawiajac smutne kroczki naszego rynku za soba. Moim zdaniem takie wymysly jak 5 element czy inna linka jest kolejnym dowodem na opieszalosc producentow. Testy z piata linka odbyly sie jak jeszcze BlackTip 2001 byl na deskach. I co z nich wyszlo...ano dokladnie to samo co w 2005 roku uzywamy. Firmy nawet nie beda sie musialy starac o nowe zmiany bo i tak wiedza ze bedziemy plywac na tym co nam dadza...dlatego takie firmy jak Windwing beda zawsze deprecjonowane...i zawsze do przodu...

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post23 lut 2005, 16:25

Wróć do „Forum Główne”