Nie trudno jest zauważyć, że nie jest łatwo przeżyć okres przedświąteczny w spokojnej atmosferze. Strach się odezwać, kitesurfing to sport ekstremalny. Okazuje się, że nie tylko na wodzie.
Każdy ma prawo pisać. Różne sprawy są dla nas interesujące,a wachlarz zainteresowań zmienia się stale. Pewnie wszystko jest w internecie, ale myślę, że Adam nie pytał się kto jest , tylko co zrobić , aby było więcej. Samo pytanie było tylko zajawką większego problemu. Mnie prawdopodobnie nikt nie zakontraktuje, ale to wstyd nie pamiętać już własnych pomysłów i marzeń mając raptem jak biorący udział w tej dyskusji Panowie razem mniej niż ja lat. Bez urazy, ale z zazdrością .
Nie boli mnie to, że wziąłem udział w zawodach race wygrywając w kilku grupach wiekowych,a zostałem zakwalifikowany do grona Starszych Panów z bolącą nogą. To przecież prawda. Ale martwi to, że wygrałem z grupą dobrze zapowiadających się młodych, ambitnych ,pewnych siebie kitowych zdechlaków. Kto nas zastąpi. Starych Dziadków.
Obserwowałem zawody race KPWT w Essauira. Wbrew temu co przeczytałem , race wzbudza ogromne zainteresowanie publiczności. Dobrze ustawiona trasa, a nie jest to trudno, pozwala na obserwację zmagań zawodników przy samej plaży przez dłuższy czas i jest to b widowiskowe. Tutaj wiadomo kto jest lepszy, a kto gorszy. We freestyle to ocena nawet dla zawodników jest trudna.
Uważam, że zawody race mogą być siłą napędową zawodów kitowych i chyba czas aby to zrozumieć.
Czy w wyścigach samochodowych konkurujące firmy wymieniają się swoimi pomysłami na coraz sprawniejsze silniki. Nie .
Jak do tej pory najlepsi na świecie zawodnicy race pływają na sprzęcie Cabrinha .
Zarówno na deskach jak i kitach. To oni trzymają sprzęt w pokrowcach. Chronią tajemnice konstrukcyjne firmy. To normalne.
Jeżeli ktoś uważa, że wyścigi to pedalida to najlepiej na to odpowiedzieć próbując zająć dobrą pozycję w najbliższych zawodach.
Kite niósł i niesie za sobą poczucie wolności , ale gdy w grę wchodzi rywalizacja trzeba o tym zapomnieć. Jak chcesz wygrywać zawody freestyle to nie będziesz mistrzem świata na 2 linkowym kite , ani mistrzem race na desce ze sklejki.
Pozdrawiam. Jacek Daktera .