Plan treningowy [3style]

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2011, 14:07

PusieK pisze:JA z mojej strony dodam, nie róbcie tricków tylko na 1 halsie..
Istotne jest to by umieć robić raily, sbenda na lewym i prawym halsie, a nie ograniczać się tylko do tego halsu na którym się czujemy pewniej.

zgadza się :idea:

choć lepiej zacząć robić trik na jednym halsie
a gdy już go opanujesz - przekładać na następny
podobnie jak z ..pierwszymi startami na kite :idea:
najpierw naucza się jednego, łatwiejszego halsu KAŻDY człowiek, czy tego chce czy nie JEST zlateralizowany :idea: )
- a po jego opanowaniu przez kursanta - przekładamy tę umiejętność na drugi hals..

parafrazując to do tematu hp
CZĘSTO konieczność przekładania na OBU halsach jest wymuszona na riderach przez ..NIEUMIEJĘTNOŚĆ przekładania z którejś ręki :idea:
zwróćcie uwagę na wielu filmach: często zawodnik robi np 313 na lewym - a BJ już na prawym hasie :idea:
bo ..w obu przypadkach przekłada z prawej do lewej ręki :idea:
i to jest naprawdę typowe jak na tym skupicie uwagę :wink:
czasem oglądam film , gdzie koleś robi kilka - kilkanaście różnych hp i ..WSZYSTKIE z jednej ręki :idea:

pzdr

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2011, 16:28

Ziomek. pisze:Przemass - skoro popuszczamy z tonu, co już widzę w Twoim poście :thumb:

nie widzę powodu spinania się skoro dyskusja i tak jest biciem piany

Ziomek. pisze:osobiście również przyznam łatwiej mi ćwiczyć do KL-HP niż 313 :idea: ..Tobie jak zauważyłem chyba też?

raczej nie, KL pomaga, ale w górze bywa ciężko jeśli się jeszcze nie czuje momentu. 313 zdecydowanie łatwiej się przełamać moim zdaniem...Technicznie na pewno łatwiej KL HP.

Ziomek. pisze:mówiąc o prawdziwym wakestyle, masz na myśli np power wczorajszego dnia - dobre 30+ ?
no to widać było gołym okiem skuteczność prostych vs ugiętych rąk.. :hand:

No ja bym powiedział że bardziej skuteczność Twojego bj nad moją 313 - bj na prawym wchodził również na ugiętych....Ziomek, nie będę się rozpisywał - rób sobie bj jak tam chcesz, po prostu na wake będzie to raczej niewykonalne...

Ziomek. pisze:i na koniec o latach 2008 i barkach właśnie..
Przemass - to właśnie TY między innymi olałeś etapy pośrednie, nie tracąc czasu na lądowanie blind
i przy jednej z pierwszych prób BJ ..wystawiłeś sobie bark :? :naughty:

..innym też zalecasz taką"metodykę" ?

pzdr

Znów nie pamiętasz, starałem się właśnie do blinda lądować bez zielonego pojęcia...nie wystawiłem, tylko naciągnąłem - wystawiłem parę miesięcy później w El G ;) Absolutnie nie polecam omijania etapów pośrednich, dlatego właśnie to bj powinien być jednym z pierwszych hp.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post22 cze 2011, 12:58

..nazywasz biciem piany wątek, który wielu ocenia bardzo pozytywnie - dlatego że nie Ty jesteś jego autorem?

przemass pisze: .. bj na prawym wchodził również na ugiętych....

nie wiem - przyznam że jeszcze na prawym BJ nie ląduję
a jeśli piszesz o sobie - to nie myl jednego raily do blinda z air-passem :idea:

..chciałem coś do tematu dodać sensownego, bo kilka przemyśleń przyszło mi do głowy
ale przyznam - Przemass skutecznie mnie wybił.. :roll:

przypomni mi się - to wrócę.. :hand:

pzdr

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post22 cze 2011, 21:28

przemass pisze:
BraCuru pisze: Ustalcie sobie prywatnie który z Was jest No.1.

W OGÓLE mi na tym nie zależy. W całości mam to w ....

...A co do freestyle wątku, czekam na zdanie osób które ROBIĄ i 313 i blind judge - którą z rotacji polecilibyście na pierwsze hp ?

pzdr

Ja zdecydowanie polecilbym blind judge.

Pozdro...

przemass
Kontaktowanie:

Post22 cze 2011, 22:05

Ziomek. pisze:nie wiem - przyznam że jeszcze na prawym BJ nie ląduję
a jeśli piszesz o sobie - to nie myl jednego raily do blinda z air-passem :idea:

a ja ląduję...i nie mylę.

Czasem się ląduje do blinda, czasem z air passem, jak podejdzie...również nie pod Twoje ocenianie będę pływał ;) Jeśli chcesz - jest film sprzed 9 miesięcy, można sobie popatrzeć, pomyśleć. Powtórzę się, może bez sensu, że ZDECYDOWANIE wolę PORZĄDNE railey do blinda z latawcem nisko niż to, co wrzuciłeś na swoją główną...Ale to od zawsze różnica zdań między nami, może to i lepiej że są różne poglądy.

phpBB [video]

W każdym razie - dobrze że chyba (?) :roll: ustaliliśmy, że rotacja do bj jest DUŻO prostsza niż 313 - i od takiej warto zaczynać...

a co do różnic poglądów - pytanko kolejne - skoro tak dużo łatwiej i "luźniej" jest przekładać bar, gdy latawiec jest nisko, jak polecasz Ziomku naukę pierwszych railey to blind?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post24 cze 2011, 00:19

przemass pisze:
a ja ląduję...i nie mylę.

..a na prawym? :lol:

przemass pisze:.. Powtórzę się, może bez sensu, że ZDECYDOWANIE wolę PORZĄDNE railey do blinda z latawcem nisko niż to, co wrzuciłeś na swoją główną...

..sprzed dwóch lat - a lepsze niż Ty dziś robisz :lol: .wnioskując po filmiku i obserwacji na wodzie :hand:

to ja wolę mieć nieco mocy na latawcu - niż przechwytywać na wodzie :lol:

na szybko, jedno z dziesiątek ujęć z tego tygodnia..

http://www.youtube.com/watch?v=Q5Z213aV ... er&list=UL

COŚ widać, bo mimo., że kręcił ktoś przypadkowy, komu wpadła w ręce kamerka, to nie pod światło :shifty:
chyba że o to chodzi by nic nie było widać?

... no i GRATULUJĘ :clap:
..udało Ci się skuteczne sprowadzić dobrze zapowiadający się temat na adekwatny poziom..
Ostatnio zmieniony 24 cze 2011, 13:16 przez Ziomek., łącznie zmieniany 1 raz.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post24 cze 2011, 11:53

..kilka przydatnych wskazówek DO TEMATU :idea:
znalazłem na stronie Maćka K.
wywiad z holenderskim PRO - Basem Koole, którego miałem przyjemność poznać w 2009 roku na Cauipe w Brazyli
kiedy jeszcze pływał na BEST Yarga TEAM - i min Jego wyysoookaaaśne power hp przekonały mnie o słuszności tego latawca..
wydawało mi się, że On je MUSI robić przez zenit, jeśli jest na wosokości 3-4 m - teraz wiem że NIEKONIECZNIE..
Bas przyjeżdża na Cauipe tam co roku, w tym sezonie również go tam spotkałem..
jest naprawdę zawsze uśmiechnięty, pomocny, nie ma naleciałości PRO - czyli np nieodpuszczania pierwszeństwa będąc na lewym halsie,
czy pomoże, poda deskę na spocie, jeśli ją zgubisz itd..

sporo Jego przemyśleń z zakresu treningu znajdziecie TU..

------> http://airushpl.blogspot.com/2009_07_01_archive.html

niektórym polecę cytaty:

"Jakie są Twoje ulubione warunki. Ulubione spoty?

Najlepszym miejscem do treningu wg. mnie jest laguna Cauipe w Brazylii. Ma tylko jeden minus - jest zbyt doskonała"

czy:

"Jak sam piszesz, a ja wielokrotnie widziałem nie ograniczasz się tylko do wake style. Mam nadzieje, że Board offy, wielkie kite loopy i wysokie skoki wciąż sprawiają Ci frajdę. Co myślisz o obecnych trendach, jak to się wszystko będzie rozwijać?

Techniczne triki nowej szkoły to zdecydowanie coś nad czym się koncentruję i co lubię najbardziej. Jednak wszystkie wysokie skoki są bardzo widowiskowe i dają dużo radochy. Większość dobrych zawodników ostro pcha sport do przodu z technicznymi manewrami, ale oni wiedzą dobrze, że nie tylko to się liczy i wciąż potrafią robić widowiskowe board offy, czy wielkie kite loopy. Ważne jest aby przeciętni zawodnicy również ćwiczyli manewry starej szkoły. Lubię oglądać młodych, nakręcających się nawzajem riderów przy nauce new schoolowych manewrów. Niestety większość z nich nie ma pojęcia jak robi się podstawowe, tradycyjne skoki. Dlatego w każdej sesji zrób kilka rozgrzewkowych board offow a dopiero później obniż kite’a do Mobe’a."

oraz:

''Jeśli to nie tajemnica chętnie dowiemy się jak wygląda Twój trening w domu, a jak na wyjazdach. Czy oprócz pływania na kite i kablu robisz coś jeszcze? Dieta?

Kiedy jestem w miejscu gdzie zawsze wieje, np. Brazylia, mam stały program dnia. Rano robię trzy, półgodzinne sesje (przerwa 15-30 min) na płaskiej wodzie. Popołudniu czas poświęcam na naukę i relaks. Jeżeli jeszcze mam siłę i chęci robię dodatkową sesję na morzu. Kiedy jestem w domu i pływam dwie, maksymalnie godzinne sesje, z pół godzinną przerwą na jedzenie. Co do diety to mam specjalną, tajną dietę – Golden M J''

i na koniec motto wywiadu:

"Pamiętaj, że jak wychodzisz z wody a Twój latawiec jest suchy to nie trenowałeś..."

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post24 cze 2011, 12:12

Ziomek. pisze:... no i GRATULUJĘ :clap:
..udało Ci się skuteczne sprowadzić dobrze zapowiadający się temat na adekwatny poziom..

nie wydaje mi się żeby poziom jakoś nagle spadł. Temat jest super, na pewno się rozkręci jeszcze.

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post24 cze 2011, 21:40

ja też wole lądowania do blinda niż airpassy. według mnie jest to o wiele bardziej stylowe.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post26 cze 2011, 13:38

TrueKejner pisze:ja też wole lądowania do blinda niż airpassy. według mnie jest to o wiele bardziej stylowe.

..ale przyznasz , że dużo łatwiejsze ?

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post27 cze 2011, 14:42

Z kajtem w zenicie - łatwiejsze na pewno .

hela

Post27 cze 2011, 18:37

Super temat! Tego tutaj brakowało!
Odpowiedział mi na wiele pytań :D
Dużo lepiej by się jednak czytało bez tych przepychanek :(
Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
nietaki
Deska: 129 Nobile 666
Latawiec: North Evo 8, Rebel 12
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post27 cze 2011, 19:09

Dzięki za temat, są tu rzeczy, których nie można wywnioskować ze starych filmów ani nawet wszystkich kiteboarding X01 ;)

Awatar użytkownika
christopher

Post27 cze 2011, 20:49

Ja również dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, wierzę, że ten sezon będzie przełomowy! :mrgreen:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post28 cze 2011, 14:14

przemass pisze:Z kajtem w zenicie - łatwiejsze na pewno .

..a masz coś jeszcze tańszego w zanadrzu - czy to już wyżyny? :wink:
..jeśli poczuwasz się na siłach choć na forum, bo na wodzie to wszyscy widzą jak jest :wink: - pokuś się o parę wskazówek dla innych
zostaniesz również doceniony
natomiast jeśli stać Cię JEDYNIE na psucie wątku - to : "SZCZYM R.." :wink:

pzdr

Wróć do „Forum Główne”