POLSKA ORGANIZACJA INSTRUKTORÓW KITESURFINGU - dzień dobry !

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
POIK
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post25 lip 2011, 23:37

Obrazek

Niezmiernie miło jest nam przedstawić całemu środowisku KITEsurfingowemu
POLSKĄ ORGANIZACJĘ INSTRKTORÓW KITESURFINGU (POIK).

Polska Organizacja Instruktorów Kitesurfingu (KRS nr 0000389030) jest Stowarzyszeniem, które zostało zarejestrowane 13 czerwca 2011 roku we Wrocławiu. Nie jest prywatną inicjatywą - powstało w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku kitesurfingowego, w którym od wielu lat podczas rozmów prowadzonych w węższych kręgach, temat zrzeszenia instruktorów i szkół był wielokrotnie podnoszony, jednak w ślad za tym nie poszły jakiekolwiek działania. Do dnia 13 czerwca 2011 roku w Polsce nie powstał Polski Związek w tej dyscyplinie sportu, ani żadna inna organizacja statutowo (PSKite nie ma w swym statucie zapisów o instruktorach i szkołach) zajmująca się kursami kadrowymi w kitesurfingu, co zgodnie z Ustawą o Sporcie z dnia 25 czerwca 2010 roku skutkuje brakiem KITEsurfingu wśród dyscyplin sportu a co za tym idzie brakiem możliwości prowadzenia szkoleń państwowych w KITEsurfingu.
Ponieważ zmiana tego stanu rzeczy wiązać się będzie z upływem sporej ilości czasu, postanowiliśmy zainicjować działania zmierzające do skupienia środowiska osób zajmujących się nauką KITEsurfingu poprzez organizację szkoleń, wydawanie w Polsce jednolitych licencji instruktorskich i licencji dla szkół oraz ewidencjonowanie instruktorów i szkół KITEsurfingu.
Mamy nadzieję, iż proponowane rozwiązania, system szkolenia oraz cała idea spotka się z czasem z powszechną aprobatą i już od dziś będzie służyć tylko "in plus" KITEsurfingowi w Polsce, mimo, iż posiada wielu oponentów.

Celem Stowarzyszenia jest działalność na rzecz propagowania rozwoju kitesurfingu w Polsce, w szczególności poprzez wykonywanie zadań w zakresie:
- stworzenia systemu szkolenia
- organizacji szkoleń na wszystkich poziomach zaawansowania technicznego i wydawanie absolwentom dokumentów potwierdzających poziom zaawansowania
- szkolenia kadry instruktorskiej i trenerskiej w zakresie kitesurfingu oraz wydawanie absolwentom licencji
- organizacji kursokonferencji metodycznych dla instruktorów i trenerów kitesurfingu
- skupiania instruktorów i trenerów kitesurfingu dla integracji środowiska
- licencjonowania i ewidencjonowania kadry instruktorskiej w kitesurfingu
- licencjonowania i ewidencjonowania szkół kitesurfingu
- opracowywanie i wydawnictwie materiałów dydaktycznych z zakresu kitesurfingu
- kontaktów z zagranicznymi organizacjami kitesurfingowymi oraz organizacjami sportów wodnych
- promowania kitesurfingu.

Zachęcamy do zapoznania się z całą zawartością strony http://www.poik.pl na której znaleźć można wszystkie niezbędne informacje o:
- systemie szkolenia
- kursach instruktorskich (terminy, wymagania, ceny, programy)
- warunkach otrzymania licencji przez szkoły kitesurfingu - w sezonie 2011 i 2012
- regulaminach szkół z licencją
- ...

W związku z rozpoczęciem działalności, SZCZEGÓLNIE gorąco zapraszamy wszystkich zainteresowanych zdobyciem licencji instruktorskiej POIK jeszcze w tym sezonie (kursy na szczególnych warunkach dla: instruktorów IKO, instruktorów kitesurfingu MSiT oraz instruktorów SITS PZS) oraz szkoły, które chcą otrzymać licencję POIK.

Uwaga ! Każdy instruktor POIK objęty jest bezpłatnym ubezpieczeniem OC instruktora KITEsurfingu !

POIK nie jest kopią IKO! Stanowi bowiem kolejny etap rozwoju kitesurfingu i podąża za duchem czasu w myśl zasady „Kto stoi w miejscu, ten się cofa”. Brytyjska BKSA, niemiecka GKA czy francuska FFVL to tylko niektóre przykłady sukcesów krajowych stowarzyszeń, mających niepowtarzalny wpływ na propagowanie kitesurfingu w kraju i za granicą. Dlatego też wierzymy, że Polska Organizacja Instruktorów Kitesurfingu osiągnie podobne cele a w przyszłości da podwaliny do powstania tak bardzo oczekiwanego POLSKIEGO ZWIĄZKU KITESURFINGU, którego powołanie uwarunkowane jest w głównej mierze powstaniem i działalnością odpowiedniej ilości stowarzyszeń !

Członkowie założyciele i Zarząd POIK

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post26 lip 2011, 00:01

:think: Tiaaaaaa

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post26 lip 2011, 07:53

we Wrocławiu
:lol: nie wiem co mnie w tym smieszy ale smieszy :clap: :clap: :clap: kto pierwszy ten lepszy a tu ciagle nisza od 10 lat .... bedzie sie dzialo .... do boju

Awatar użytkownika
kajto
Deska: Cabrinha Imperial 2008
Latawiec: Cabrinha Xbow 3 9m
Kontaktowanie:

Post26 lip 2011, 08:11

POIK pisze:Obrazek

(kursy na szczególnych warunkach dla: instruktorów IKO, instruktorów kitesurfingu MSiT oraz instruktorów SITS PZS) oraz szkoły, które chcą otrzymać licencję POIK.

rozumiem szczególne warunki dla instruktorów iko i msit, ale dlaczego niby PZS? Tylko z uwagi na to ze mają przeszkolenie metodyczne? w takim razie dlaczego takich szczególnych warunków nie mają instruktorzy PZN?, albo instruktorów innych sportów ekstremalnych? Twierdzicie ze snowboard ma więcej wspólnego z kitem niz narty? ok to dajcie tez szczegolne warunki dla stowarzyszenia instruktorów lotniarstwa i paralotniarstwa.

jagodek

Post26 lip 2011, 09:53

Witam,
nie jestem instruktorem, ale jeżeli pozwolicie...
Wchodzenie w jednostkową polemikę ze stowarzyszeniem w tym momencie jest bezsensowne. De facto to stowarzyszenie reprezentuje jako ogólnopolskie właśnie Wasze interesy, na poziomie uzgodnień ministerialnych, kontaktów z innymi stowarzyszeniami krajowymi, czy międzynarodowymi, np z IKO. Jeżeli nie akceptujecie takiej formy, w myśl zasady "nic o nas bez nas", to w PSKite natychmiast trzeba będzie wypełnić lukę "nadzoru" nad systemem szkolenia, nieprawidłowościami itd.
Nie chcę uprawiać defetyzmu, ale brak zdecydowanego protestu ze strony ogółu może doprowadzić do sytuacji, gdzie będziecie zobowiązani na poziomie ministerialnym do pewnych działań wg modelu zaproponowanego przez "ogólnopolskie" POIK i jak zwykle nie będzie osób odpowiedzialnych. Nie muszę chyba pisać jaśniej?? ;))
Wg mnie odpowiedź musi być natychmiastowa i to ze strony zarówno środowiska, jak i PSKite posiadającego bezdyskusyjne uznanie większości środowiska.
pzdr

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post26 lip 2011, 09:55

Dzien dobry, fajnie, że zaczynacie od spamowania forum i zakładania drugiego tematu, żeby nie powiedzieć jeszcze "kolejnego".

Inaczej kiedyś był już jeden Bóg na zawodach Kamikaze ale w takim ważnym temacie jak szoklenia, bezpieczeństwo i rozwój nikt, bez konsultacji i rozmów z tym "Bogiem" nie będzie rozmawiał o narzuconych przez niego z góry propozycjach, systemie i dydaktyce.

Ja ewentualnie przemyśle pisanie "za drobne" na nowym forum Boga, z czym kiedyś się reklamował, bo w końcu każdy grosz dziś się liczy ;)

Do widzenia

surfer

Post26 lip 2011, 10:10

POIK pisze:Obrazek

Niezmiernie miło jest nam przedstawić całemu środowisku KITEsurfingowemu
POLSKĄ ORGANIZACJĘ INSTRKTORÓW KITESURFINGU (POIK).

Polska Organizacja Instruktorów Kitesurfingu (KRS nr 0000389030) jest Stowarzyszeniem, ......

:doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

spadać z naszego podwórka, nikt was tutaj nie chce, tak jak Koniu pisał spamujecie od samego początku, przeczytajcie wątek viewtopic.php?f=1&t=38260 dowiecie się co o was myśli 99,99% instruktorów, właścicieli szkół i inni kitesurferzy.

także :hand: :hand:

Awatar użytkownika
przemekskowron
Deska: -SharkENERGY-
Latawiec: -SharkENERGY-
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post26 lip 2011, 10:19

Do widzenia> POiK :stop:

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post26 lip 2011, 10:28

Już kiedyś o tym pisałem- identyczna sytuacja była z paralotniami, tylko IM sią udało i powstało http://www.silp.paralotnie.pl czyli grupa instruktorów 3mająca władze i trzepiąca kaskę

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post26 lip 2011, 10:35

Nadal chyba jednek nie istnieja podstawy prawne do prowadzenia tego typu szkolen zreszta identycznie jak bylo poprzednim razem. Wtedy udalo sie prezesowi wyłudzic lekko 20000 pln i znalazlo sie sporo osob ktore jednak zdecydowaly sie na legitke, ktora w istocie byla falszywka z pieczatka rektora wroclawskiej uczelni.

PSK powinno ostro w tym temacie zareagowac i zglosic ewentalnie sprawe do prokuratury.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post26 lip 2011, 14:08

POIK pisze:...
podpisano
Członkowie założyciele i Zarząd POIK

tzn kto ?
jest tam ktoś kogo znamy ?

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post26 lip 2011, 14:12

Ja czekam na kursokonferencję metodyczną 8)

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post26 lip 2011, 14:20

To czy organizacja powstała czy nie, nie skutkuje natychmiast tym że kitesurfing będzie sportem kwalifikowanym czyli również wymagającym posiadania papierów instr. Ale fakt, może w tym dużo "pomóc" :?

Pytanie - co na to PSK? Nie doczytałem wprost żeby zakres szkolenia był ujęty w statucie.

irek

Post26 lip 2011, 14:58

Cześć,

chciałbym podzielić się kilkoma przemyśleniami.
W mojej opinii zbyt dużo w temacie POIK jest osobistych uprzedzeń. Z tego co wyczytałem większość forumowiczów jest negatywnie nastawiona do osoby założyciela POIK, ponieważ wszyscy upatrują tam jego chęci otrzymania za te działania gratyfikacji. Hmmm, mówiąc szczerze dlaczego? IKO powstało w dokładnie takim samym celu i to na skalę światową. Udało się i dzięki temu jest jednolity system szkoleń, licencji i sport ten zyskał jakichkolwiek ram. Moim zdaniem metodologia jest logicznie ustrukturyzowana, są jasne wskazówki co i jak robić aby nauczyć kursanta jak być przede wszystkim odpowiedzialnym i bezpiecznym kitesurferem. Praktycznie większość kitesurferów zna IKO, zna ich program, wielu instruktorów uczy tym system bo jest on sprawdzony i dobry. Ciekawa wiadomość: wszystkie działania IKO nie są darmowe- skądś finansowanie musi się wziąć. Nie sądzę by ktoś się tyle naprawcował w IKO za darmo.

POIK być stowarzyszeniem dążącym do tego aby Kitesurfing został oficjalnie uznany za sport w świetle polskiego prawa. Za tym idzie uznanie ważności systemu szkoleń przez władze, możliwość wydawania licencji, organizacji szkoleń instruktorskich itd. Fakt system jest gotowy (IKO+ ewentualne własne zmiany). Całą biurokrację i papierkową robotę, koszty związane z takim przedsięwzięciem, które są realne i nikt ich nie pokryje w własnej kieszeni trzeba jakoś opłacić.

Mówicie że od 10 lat jest nisza. Pewnie dlatego że nikt porządnie nie zabrał się do pracy. Dlaczego? Może dlatego że dźwignąć dodatkowy etat jest okropnie trudno a stworzenie stowarzyszenia o zasięgu ogólnopolskim wymaga nakładu pracy niejednych rąk.

Sytem szkoleń POIK został przyjęty delikatnie móiąc chłodno- popatrzcie na IKO- jest jeszcze bardziej rozbudowany, dochodzi asistant inscrutor czyli majtek od startowania i lądowania latawca, pompowania ich i rozkładania na plaży. Instructor LvL1 od Lvl2 różni się 20kursantami (bodajże 200h zarejstrowanych w bazie IKO) oraz testem online. Instructor 2 senior 2000h zarejestrowanych w bazie IKO. Potem jest instruktor egzaminator i chyba jakaś jeszcze funkcja. Jeszcze bardziej skomplikowane i rozbudowane niż POIK a nie wiem czy takie potrzebne.
IKO wciąż opracowuje nowe materiały (continuing education teaching points), robią update materiałów szkoleniowych, no i oczywiście przypominają o odnowieniu licencji :P. Generalnie coś się dzieje.
Po co ta cała ewidencja? Ano po to żeby móc pokazać pewne liczby władzom np MKOL i powiedzieć słuchajcie mamy XX instruktorów XXXX kursantów rocznie, od początku było ich tylu a tylu, może uznamy kitesurfing jako sport Olimpijski? Wszystko zależy od ilości osób uprawiających dany sport i rynku zbytu- pieniądze -jak zawsze. Jak dla mnie kitesurfing powinien być już w 2012 sportem Olimpijskim - jest to sport bardzo efektowny i przyjemny do oglądania. Dlaczego taki curling jest na olimpiadzie a kitesurfing nie- no przepraszam szczotkwoanie lodu i suwanie czajnika po nim nie wciska mnie w fotel.
Porównując system szkoleń IKO i POIK chyba nie można być zawiedzionym i myśleć że POIK jest wrednym tworem chcącym wyciągnać z naszych portfeli pieniądze. Myślę że będzie to tańsza alternatywa IKO przeznaczona typowo na rynek polski. Jak już płacić komuś to lepiej aby kasa została w Polsce niż szła na Dominikanę. Z drugiej strony na stronie IKO pół roku temu byłu 2 czy 3 szkółki z oficjalną licencją... nie płacić nikomu i jeszcze narzekać?

100zl za licencje dla szkółki? Hmm i o to jest zazdrość? Szkółek na półwyspie które mają oficjalną stronę internetową jest może 20 dodajmy do tego szkółki z innych części Polski - strzelam 10 sztuk. 30x100= 3000zł w najlepszym wypadku. Na co te pieniądze? Napewno na wakacje Pana Kunysza na tropikalnym Madagaskarze i piciu drinków za palemką za pieniądze właścicieli szkółek.
Ja chętnie zapłacę chociażby dlatego: "Uwaga ! Każdy instruktor POIK objęty jest bezpłatnym ubezpieczeniem OC instruktora KITEsurfingu !"- IKO za podobne ubezpiecznie chce kilka razy więcej więc wg mnie to jest okazja.

Denerwują mnie te spekulacje i ostracyzm na samym starcie. Wychodzi nasza piękna narodowa cecha- narzekanie i próba ściągniecia tego co próbuje coś zrobić w dół. A co - ja nie mam- to niech on też nie ma- jeszcze będzie miał lepiej. Nie mówię że POIK jest idealnym stowarzyszeniem, tak samo jak nie twierdzę że PSKite jest. Generalnie wolę szukać dobrych stron niż doszukiwać się malwersacji i chęci wyłudzenia pieniędzy. Jakoś nie widzę aby POIK rozmawiał z każdym intruktorem- przepraszam czy taki system szkolenia Tobie pasuje? Chociaż z drugiej strony możnaby zrobić ankietę lub zebrać sugestie od sceptyków. Jeżeli społeczeństwo chce rozmawiać niech mają na to szansę. Jak będzie możliwość wpowiedzenia się na temat co mi nie pasuje/ co mi pasuje to może przynajmniej konstruktywna krytyka z tego wyjdzie.

Z tego co zauważyłem na stronach obydwu stowarzyszeń:

1. PSKite
Ogólnym celem PSKite jest popieranie rozwoju kiteboardingu we wszystkich jego formach oraz realizowanie zadań publicznych w zakresie upowszechniania kultury fizycznej i sportu, w szczególności poprzez:

1. organizację, popularyzację i rozwój kiteboardingu w Polsce,
2. podejmowanie działań na rzecz promocji i rozwoju różnych form kiteboardingu,
3. kultywowanie oraz wzbogacanie, w ramach swojej działalności, wartościowych tradycji sportu kiteboardingowego, w szczególności w szeregach członków Stowarzyszenia
4. zaspokajanie potrzeb członków Stowarzyszenia w zakresie uprawiania kiteboardingu,
5. praca z młodzieżą,
6. ustalania kalendarza imprez,
7. ocena przeprowadzonych zawodów,
8. pomoc członkom w udziale w zawodach międzynarodowych

Należy przy tym wyjaśnić, że przez kiteboarding rozumie się różne formy sportu z wykorzystaniem latawca: kitesurfing, snowkiting, landkiting i inne.

2. Oraz POIK:

Celem Stowarzyszenia jest działalność na rzecz propagowania rozwoju kitesurfingu w Polsce, w szczególności poprzez wykonywanie zadań w zakresie:
- stworzenia systemu szkolenia
- organizacji szkoleń na wszystkich poziomach zaawansowania technicznego i wydawanie absolwentom dokumentów potwierdzających poziom zaawansowania
- szkolenia kadry instruktorskiej i trenerskiej w zakresie kitesurfingu oraz wydawanie absolwentom licencji
- organizacji kursokonferencji metodycznych dla instruktorów i trenerów kitesurfingu
- skupiania instruktorów i trenerów kitesurfingu dla integracji środowiska
- licencjonowania i ewidencjonowania kadry instruktorskiej w kitesurfingu
- licencjonowania i ewidencjonowania szkół kitesurfingu
- opracowywanie i wydawnictwie materiałów dydaktycznych z zakresu kitesurfingu
- kontaktów z zagranicznymi organizacjami kitesurfingowymi oraz organizacjami sportów wodnych
- promowania kitesurfingu.

Jak widać cele obydwu stowarzyszeń pomimo że z tej samej rodziny, różnią się znacząco.

Duże marzenia wymagają odważnych czynów.

Awatar użytkownika
Góral
Deska: Skim
Latawiec: Rebel
Dostał piwko: 1 raz

Post26 lip 2011, 15:19

Hahaha niezłe ....do widzenia panie Prezesie :)

Wróć do „Forum Główne”