Smierc studenta podczas kursu we Francji!

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
adrianoos
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 3 razy

Post23 wrz 2011, 10:02

FilipN pisze:jaki nóż na miłość boską :doh: standardowy nożyk do linek i tak by nie pomógł - nie da się nim przeciąć leasha. A pływania z jakimś normalnym nożem nie jestem sobie wstanie wyobrazić (nie mówiąć już o jego użyciu czy choćby bezpiecznym wyciągnięciu w sytuacji gdy lecą niekontrolowane kiteloopy)
cztery nieogarniające osoby na głębokiej wodzie z jednym instruktorem na motorówce.... nie umiem tego skomentować.

Tylko po co ciąć leasha ? Instruktor miał większe pole manewru i gdyby go miał być może przeciął by linki latawca czyli "źródło" problemu.
Przecinanie leasha w tej sytuacji chyba było by ostatnią rzeczą o jakiej bym pomyślał......

ola454
Deska: Nobile
Latawiec: Ozone
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2011, 23:52

Super nozyk nie tylko do linek ale jak zajdzie potrzeba do leasha :

http://divebooty.com/item/3469/underwat ... knife.html

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2011, 00:45

Te wszystkie noże to jakieś ko(s)miczne pomysły. Ponadziewać się chcecie? Ludzie, rozsądku trochę...

Z dużo większym prawdopodobieństwem zrobicie sobie nimi krzywdę niż kiedykolwiek zdarzy się sytuacja w której może się on przydać.

Awatar użytkownika
slawek
Postawił piwka: 18 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2011, 01:05

Ja myślę, ze taki nóż dobrze zabezpieczony z przodu trapezu to świetny pomysł. A w ogóle najlepszym rozwiązaniem jest jak by firma rrd ustawiała swoje bary w standardzie z opcją liszowania na jednej lince mocy a nie na dwoch (na co zwróciłem uwagę już wcześniej)! Swoja droga jeśli ten koleś miał własnie lisz podczepiony do dwoch linek mocy (jak to jest w standardzie w rrd?) to rrd powinna mieć poważne problemy.

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post24 wrz 2011, 07:53

slawek pisze:Ja myślę, ze taki nóż dobrze zabezpieczony z przodu trapezu to świetny pomysł. A w ogóle najlepszym rozwiązaniem jest jak by firma rrd ustawiała swoje bary w standardzie z opcją liszowania na jednej lince mocy a nie na dwoch (na co zwróciłem uwagę już wcześniej)! Swoja droga jeśli ten koleś miał własnie lisz podczepiony do dwoch linek mocy (jak to jest w standardzie w rrd?) to rrd powinna mieć poważne problemy.

Wiekszosc 4'ro linkowcow dzisiaj dziala w ten sam sposob ;-)

Pozdro...

pepek
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2011, 09:17

mary.dk pisze:
slawek pisze:Ja myślę, ze taki nóż dobrze zabezpieczony z przodu trapezu to świetny pomysł. A w ogóle najlepszym rozwiązaniem jest jak by firma rrd ustawiała swoje bary w standardzie z opcją liszowania na jednej lince mocy a nie na dwoch (na co zwróciłem uwagę już wcześniej)! Swoja droga jeśli ten koleś miał własnie lisz podczepiony do dwoch linek mocy (jak to jest w standardzie w rrd?) to rrd powinna mieć poważne problemy.

Wiekszosc 4'ro linkowcow dzisiaj dziala w ten sam sposob ;-)

Pozdro...

Jedna linka to lepiej się chyba sprawdza tylko u Ciebie, albo nie próbowałeś jeszcze tego przy dużym przepowerowaniu. Według mnie dużo lepszy jest system podłączenia do 2linek, szczególnie w >2009. W 2011 nie da się chyba nawet tak prosto zrobić tego patentu na jedną linkę, ale nie jestem tego pewny. Nie warto się rozwijać nad systemami bezpieczeństwa, bo zaraz zacznie się wojna. Nie ma idealnego systemu, bynajmniej ja w taki nie wierze. Zawsze trzeba podchodzić do wszystkiego z rozsądkiem.
Tyle rzeczy i błędów złożyło się na ten wypadek... A winą obarczył bym głównie instruktora, którym prowadził tak szkolenie.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post24 wrz 2011, 11:46

To jakie bary są na 1 a jakie na 2 linkach RRD wiemy a reszta :?:

jas.

Post24 wrz 2011, 12:15

Bardzo smutna historia. Wspolczuje rodzinie i instruktorowi bo bedzie cale zycie mial to przed oczami i bedzie analizowal co mogl zrobic lepiej...
Sam mialem przyjemnosc uczenia na glebokiej wodzie i z grupami 4 osobowymi z wiatrem od brzegu.
Tak to dziala za granica od wielu lat i sie sprawdza chociaz najlepsze efekty oczywiscie sa przy grupach 2 osobowych.
Wiatr od brzegu jest super bezpieczny zwlaszcza przy takiej ilosci ludzi wyobrazcie sobie identyczna sytuacje 1 na 1 z wiatrem do brzegu (np w polsce).
Kursant upada, kite sie zaplatuje i idzecie go szukac na brzegu.... niefajne uczucie.
Niestety najgorszy jest fakt iz mimo dlugiego doswiadczenia instruktora nie wiedzial jak ma sie do konca zachowac.
Ostatnia rzecza ktorej w takiej sytuacji chcesz to znalesc sie miedzy kitem a kursantem...
Motorowka a i owszem zatrzymujemy latawiec, ale wplywajac na kite'a (jesli uderza o wode jest punkt w ktorym mozemy go zatrzymac podplywajac odrobine z boku) ale to dopiero jesli kursant nie jest sie w stanie wypiac z trapezu... latawiec bez obciazenia traci cala moc i turla sie bezpiecznie po wodzie.
Mialem bardzo podobna sytuacje z ktorej wyszedlem wlasnie w taki sposob, tzn. wplywajac w kite'a, bo kursant w panice nie mogl sie wypiac z trapezu.
Z innych ciekawych kursanta porwal mi katamaran wycieczkowy 30metrowy... ktory wzial latawiec miedzy kadluby i ciagnal biedaka dopoki ich nie opier**** co oni robia.
Kursant ktory sie wypial z latawca bo byl daleko od brzegu (w jego odczuciu), ale znalazl mielizne i na niej stal a ja malo zawalu nie dostalem jak go nie znalazlem przy kajcie i pozniej szukalem dobre 5min bo ledwo mu glowa wystawala z wody...
Na wodzie trzeba brac mnostwo mozliwosci pod rozwage....

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2011, 15:59

zawsze powtarzam, że dobrze mieć możliwość szybkiego pozbycia się trapezu
2 razy już z niej korzystałem
dlatego też w KAŻDYM Mysticu odcinam taśmę "obniżającą hak" zanim jeszcze zdejmę metkę..

pzdr

Wróć do „Forum Główne”