el medano teneryfa

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
marcin1225

Post14 sie 2011, 18:52

hej wszystkim pływającym i zorientowanym w temacie, mam pytanie-jak wyglada nauka kite na spocie w el medano, teneryfa, tzn czy wszedzie sa skaly?czy jest gdzies plaska woda i tego typu rzeczy istotne przy szkoleniu, prosze o jak najwiecej informacji, poniewaz nigdy tam nie bylem i nie wiem, pozdro!!

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post14 sie 2011, 20:10

Ja się tam uczyłem pare lat temu i poszło szybko i bezpiecznie.
Jeśli nie chcesz mieć kurus jako niemiecki turysta, to najlpiej pytaj o Marka/Markusa, o ile jeszcze siedzi w szejperni desek D'LIGHT ?
Może ktoś sensowny jest w bazie Shina ?

Jesli chodiz o sam spot, to mała falka od 0,3m - 1,5m, 3-5 falek przy brzegu i dalej masz juz tylko mniejsze, wieksze garby, nie zalamujace sie.
Chyba, ze wezma Cie za góre , to masz do pzeskoczenia jedna konkretna fale walacasie na brzeg, a dalej totalna płaskość.
Na pierwszym spocie raczej wracasz, po piasku, chyba, ze wyplyniesz dalej, to skalisty brzge góry albo...Afryka.
na drugim spocie podobnie, torche mniej piachu, skały albo Afryka ;)

Generlanie loclesi sa bez sciemy, katuja fale od wielu lat, jest na kogo popatrzec, ale to raczej w zatoce Cabezo jak jest min 5bft i 2m falka ;)

Wg ,mnie jest to jedna z lepszych opji, zwłaszcza przy wyjezdzie rodzinnym ze wzgledu na bliskosc spotu i inyych, wielu atrakcji, jak nie wieje.

marcin1225

Post17 sie 2011, 12:46

Super wiele cennych informacji,dzieki za to!! windguru mówize kolejne dni 20wezlow a pozniejblizej30, tofajnie, acz kolwiek do nauki duzo. ja mam zamiar uczyc i chcialem wiedziec wczesniej jak to tam wyglada.wspomniales o spocie w el cabezo. pytanie: jakie miejsca warto odwiedzic? gdzie pojechac zeby nie spędzić calego dnia w aucie, tylko poplywać? ktore miejscowke uwazasz za najlepsza do nauki (starty z deska) (fala,stabilnosc wiatru,piasek,skaly,afrtka:))??

Awatar użytkownika
mleczny
Deska: canon
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 33 razy
Kontaktowanie:

Post17 sie 2011, 13:15

Bazy Shinna juz nie ma.Z tego co widzialem ok.miesiac temu to Markus u D'Lighta juz nie pracuje...
Co do plywania to masz tylko El medano. Jest to najbardziej wietrzny spot na wyspie i zdecydowanie najbezpieczniejszy bo plywasz w zatoce , a często wieje tylko tam - prognozy z windguru ( te bez modyfikacji) radze mnozyc x 2. Podczas mojego ostatniego pobytu wiatr byl od 20 - 40 knotow - latawce 7m i 5m jak najbardziej popularne :)- jak chcesz mieć 100% plaska wode to 5 min autem od El medano (pod drugiej stronie Montana Roja )masz spot La tahita - przy ofszorze mocno tam szkwali i niestety nie ma zadnego rescue. Wedlug mnie nie Elmedano nie jest najlatwiejszym spotem do nauki - w zezonie plaza jest naprawde zatłoczona.

Jędrek

Post19 sie 2011, 10:51

Z moich obserwacji na przełomie lipca i sierpnia mogę jedynie dodać że aktualnie szkolenia prowadzą: baza Mathias'a, położona na końcu zatoki Medano, za Hotelem Playa Sur, oraz Azul Kiteboarding, sklepik w połowie deptaku.

pzdr!

Lifip
Deska: Kitelement 2013
Latawiec: Royal Solo

Post26 sie 2011, 12:02

Hej Spot doslownie pieszo z lotniska, hotele, knajpki, wsyztko w zasiegu lekkiego spaceru:)
jesli chodzi o szkolenie to chlopaki z Kitelement :thumb: ogarniaja tam temat i wlasnie jada na caly wrzesien i sierpien. Szkolenie trwa 6 dni w tym nikt nie liczy godzin ile spedzasz na wodzie, mozesz plywac doslownie do upadlego i masz system jeden instruktor jeden kursant (wiem bo u nich sie szkolilem na Lefkadzie). Na fejsie KITELEMENT.PL jest cala oferta i foty z wiosennego wyjazdu!! sam sie zastanawiam i szukam taniego biletu na pazdziernik:) :thumbsup:

Lifip
Deska: Kitelement 2013
Latawiec: Royal Solo

Post30 sie 2011, 11:37

Lifip pisze:Hej Spot doslownie pieszo z lotniska, hotele, knajpki, wsyztko w zasiegu lekkiego spaceru:)
jesli chodzi o szkolenie to chlopaki z Kitelement :thumb: ogarniaja tam temat i wlasnie jada na caly wrzesien i sierpien. Szkolenie trwa 6 dni w tym nikt nie liczy godzin ile spedzasz na wodzie, mozesz plywac doslownie do upadlego i masz system jeden instruktor jeden kursant (wiem bo u nich sie szkolilem na Lefkadzie). Na fejsie KITELEMENT.PL jest cala oferta i foty z wiosennego wyjazdu!! sam sie zastanawiam i szukam taniego biletu na pazdziernik:) :thumbsup:

Male sprostowanie, oczywiscie wrzesien i pazdziernik :thumbsup:

Awatar użytkownika
pink500
Deska: nobile; skywalker
Latawiec: cabrinha, nobile

Post27 wrz 2011, 14:37

....a dla zainteresowanych ja dysponuję mieszkaniem nieopodal- Los Cristianos 15 min drogi do Spotu ale za to miejscowość większa i więcej opcji na spędzanie czasu po pływaniu + tanie auto :) polecam..
ale do stycznia praktycznie jest już ostatnia jedna luka w październiku 16-29 a od 06 stycznia spoko...

Awatar użytkownika
pink500

Post06 lis 2011, 16:09

pink500 pisze:....a dla zainteresowanych ja dysponuję mieszkaniem nieopodal- Los Cristianos 15 min drogi do Spotu ale za to miejscowość większa i więcej opcji na spędzanie czasu po pływaniu + tanie auto :) polecam..
ale do stycznia praktycznie jest już ostatnia jedna luka w październiku 16-29 a od 06 stycznia spoko...

kamera na spot w El Medano lewy górny róg ekranu:

http://www.csf4u.com/start/index.php

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post06 lis 2011, 17:13

pink500 pisze:....a dla zainteresowanych ja dysponuję mieszkaniem nieopodal- Los Cristianos 15 min drogi do Spotu ale za to miejscowość większa i więcej opcji na spędzanie czasu po pływaniu + tanie auto :) polecam..

Jak wygląda realnie z wiatrem i temp. na przełomie luty/marzec ?
Możesz dać jakieś szczegółowe info dotyczące noclegów i pobytu . Jakie koszta i na ile osób ?
Jak co pisz na priv.

Awatar użytkownika
rapanui
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post06 lis 2011, 19:46

nie nie.. pisz na forum :thumbsup:

Awatar użytkownika
pink500

Post10 lis 2011, 16:05

wieloryb pisze:

Jak wygląda realnie z wiatrem i temp. na przełomie luty/marzec ?
Możesz dać jakieś szczegółowe info dotyczące noclegów i pobytu . Jakie koszta i na ile osób ?
Jak co pisz na priv.

odnośnie wiatru to najpewniejszy i najsilniejszy jest latem.
Zimą bywa w kratkę. Ja byłam w ubiegłym roku w grudniu, styczniu, marcu i przełom kwietnia i maja i nie było tak,żebym nic nie pływała zawsze parę dni było- najlepiej byłoby na porgnozę jechać, ale znów wtedy problemy z rezerwacjami i lotami- przy okazji do lotów najlepiej szukać na sky skaner- tez trzeba się umieć tym posłużyć (w razie co pomogę).

Mieszkanie na 4 osoby 40EUR za dzień- w sensie za mieszkanie a nie za osobę.
W razie co na maila wyślę folder ze szczegółami

Wróć do „Forum Główne”