FST OR - taka nowinka, a tu cicho?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Wiktorek
Deska: Skywalker, OR Mako!
Latawiec: RRDs, Rally
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 11 razy

Post15 lis 2011, 10:31

Obrazek
Info do czego to ma służyć ze strony OR:

FORWARD SWEPT WING TECHNOLOGY
Highly tunable turning and depower.
Faster Turning
You need a big wide wing tip for faster turning.
Its all about leverage between your front and back lines. By extending the wingtip forward we’ve created the extra leverage necessary to snap the kite through a turn.
De-power
By moving the front line attachment forward we offer you more range and depower.
Relaunch
FST wingtip breaks the surface tension during water relaunch providing a smooth predictable lift off.

phpBB [video]

Ciekawe. A wyobraźcie sobie sigmę z FST (2013 rok?) :lol:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post15 lis 2011, 11:15

Sigmus jak się szybko okazało był tylko chwytem marketingowym, a to cudo...
Ominęła mnie po dordze rewoolucja GK z "cyckiem" na środku...
Może do trzech razy sztuka ;)

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post15 lis 2011, 11:48

Widziałem na żywo tego parawana na lagunce i to rzeczywiście działa. Bardzo słabo wtedy wiało i praktycznie nikt nie pływał (za mało na 12), a tu nagle wyskakuje jakiś gostek z tym dziwnym kejnem. Napompował 9, wszyscy patrzyli na niego zdziwieni, wszedł na wodę, popływał i nawet trochę poskakał.
Latawiec zachowywał się tak jakby rzeczywiście wykorzystywał wiatr w 100%. Mimo tych kilku węzłów za mało skręcał bardzo szybko i nie "cofał się" jak to zazwyczaj robią inne kajty w słabym wietrze. Także jest to dosyć imponujące.
Pytanie tylko, czy nadaje się to np. do freestylu (bo podejrzewam, że do freeridu i wave'u na pewno) ?

Awatar użytkownika
ebol
Deska: Nobile
Latawiec: only Flexi

Post15 lis 2011, 12:40

Jesli widze "normalnego" kita ktory lata na takim profilu to znaczy ze ma za krotkie tylnie linki - wyglada ja na smyczy, przez to przednie koncowki wing tipa " jakby puszczja" wiatr a kite ciagnie srodkiem powierzchni ( no coz nie wiem jak to opisac ale chyba wiadomo o co chodzi), z takim latawcem jest taki problem ze majac LE na gorze lubi tylkiem "zejsc w dol" okna wiatrowego. Na tym filmiku lopuje pieknie ale czy bedzie generowac taka sama moc jak "zwykly kite " bez ciaglego osemkowania i loopowania ?

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post15 lis 2011, 14:16

ebol pisze:Jesli widze "normalnego" kita ktory lata na takim profilu to znaczy ze ma za krotkie tylnie linki - wyglada ja na smyczy, przez to przednie koncowki wing tipa " jakby puszczja" wiatr a kite ciagnie srodkiem powierzchni ( no coz nie wiem jak to opisac ale chyba wiadomo o co chodzi), z takim latawcem jest taki problem ze majac LE na gorze lubi tylkiem "zejsc w dol" okna wiatrowego. Na tym filmiku lopuje pieknie ale czy bedzie generowac taka sama moc jak "zwykly kite " bez ciaglego osemkowania i loopowania ?

No i z tego co ja widziałem to właśnie ten kajt nie ma takiego problemu. A wiało naprawdę słabo.

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post15 lis 2011, 16:01

TrueKejner pisze:Widziałem na żywo tego parawana na lagunce i to rzeczywiście działa. Bardzo słabo wtedy wiało i praktycznie nikt nie pływał (za mało na 12), a tu nagle wyskakuje jakiś gostek z tym dziwnym kejnem. Napompował 9, wszyscy patrzyli na niego zdziwieni, wszedł na wodę, popływał i nawet trochę poskakał.
Latawiec zachowywał się tak jakby rzeczywiście wykorzystywał wiatr w 100%. Mimo tych kilku węzłów za mało skręcał bardzo szybko i nie "cofał się" jak to zazwyczaj robią inne kajty w słabym wietrze. Także jest to dosyć imponujące.
Pytanie tylko, czy nadaje się to np. do freestylu (bo podejrzewam, że do freeridu i wave'u na pewno) ?

może facet ważył 55 kilo i miał deskę 165x50 cm ? - myślę, że przy 10 węzłach taki osobnik mógłby popłynać....

Wszystko trzeba wziąć pod uwagę, ale nie wierze, aby nagle pojawił się super mega kozacki patent, dyskwalifikujący prostsze sprawdzone - doszlifowywane latami konstrukcje.

Pozdrowienia

TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post15 lis 2011, 19:05

ocean rodeo tez ma doszlifowane przez lata konstrukcje...
tylko nie ma w polsce marketingu - "wiec co nie jest na bilbordach to pewnie szit"

Wróć do „Forum Główne”