Wszelkiego typu deskarze

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
mobilmaciek
Deska: su2
Latawiec: cabrinha best
Postawił piwka: 1 raz

Post08 kwie 2012, 18:41

Na Planet leci program o wszelkiego typu kiciarzach (DESKARZACH). Niesamowici ludzie. A goście niepełnosprawni nic sobie nie robią ze swoich ułomności.
Załączniki
1.JPG
1.JPG (129.25 KiB) Przejrzano 1343 razy
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2012, 11:58 przez mobilmaciek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mobilmaciek

Post09 kwie 2012, 11:58

Powtórka 19 kwietnia o 17.30 PLANETE+

Awatar użytkownika
mobilmaciek

Post09 kwie 2012, 12:01

mobilmaciek pisze:Powtórka 19 kwietnia o 17.30 PLANETE+

Skateboarding, surfing, snowboarding - kojarzy się je zazwyczaj z nastolatkami, dla których są one bardziej formą rekreacji i spędzania wolnego czasu, niż sportem z prawdziwego zdarzenia. Jak jednak pokazują przykłady z całego świata, popularne deski potrafią dawać ludziom coś znacznie więcej, niż potężny zastrzyk adrenaliny.

"Gdybym nie miał deskorolki, czułbym się naprawdę beznadziejnie" - przekonuje Mark Lee, silnymi rękami odpychając się od ziemi - "Deska to moje nogi". Śmiałków takich jak Mark jest więcej. Wypadek życiowy mógł pozbawić ich nóg, lecz deskorolka stwarza im szansę na to, by czuć się w pełni sprawnym i poczuć sportowe emocje. Swoisty eskapizm sportów deskowych pozwala niepełnosprawnym odnaleźć pewność siebie, jakiej dotąd nie odczuwali.
"Jeśli jestem w stanie zainspirować niepełnosprawnych do zrobienia czegoś, to właśnie po to tu jestem" - dodaje Mark.
Tymczasem w RPA uliczne dzieci zbierają się wokół Gary'ego. Ten instruktor surfingu pokaże im emocje związane ze ślizgiem na fali. Pod jednym warunkiem - muszą sumiennie chodzić do szkoły. "Gdy nie pozwoliłem im surfować, skończyły się wagary" - mówi Gary, którego program ma zapewnić młodym ucieczkę od codziennego życia. "Ludzie nie rozumieją chyba, jak wielką siłę ma surfing" - mówi instruktor, przekonany, że za sprawą sportu jego podopieczni stają się bardziej pewni siebie i gotowi do pokonania mentalnych barier.
Podobnie uważają też założyciele fundacji The Chill, mającej na celu naukę snowbaordingu wśród dzieci z ubogich dzielnic. "Kocham snowboarding, bo jestem w nim naprawdę dobra" - mówi Heidi, jedna z malców, dla których jazda na desce stała się przełomowym doświadczeniem.
Szybki i dynamiczny dokument "Deskomaniacy" to studium ogólnoświatowego fenomenu - umacniania pewności siebie, nadziei i mentalnej siły za sprawą popularnych desek.

CZYTAJ BLOGI PODRÓŻNICZE PLANETE+

Awatar użytkownika
mobilmaciek

Post18 kwie 2012, 14:48

jutro

Awatar użytkownika
KasiaW
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2012, 02:16

Akurat w zeszłym roku na festiwalu filmu afrykańskiego pokazali dokument "Surfing Soveto" - czym zajmują sie nastolatki z biednych dzielnic Johannesburga, gdzie do morza jest całkiem daleko... Jeżeli bedziecie mieli okazje obejrzeć - warto. http://nfvf.co.za/project/surfing-soweto
Deska lepsza, każda...

Wróć do „Forum Główne”