Co przetrwa w zawodach 3style czy race?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post28 maja 2012, 10:46

Co do tego, że większośc zgromadzonych na brzegu, czy to plażowicżów, czy znajomych, czy zawodników woli oglądać FS to chyba nikt nie ma wątpliwości.
Zwróćmy uwagę, że w PWA nie mają z tym chyab większego problemu kiedy i jak rozgrywac jaką konkurencję :idea:

Jeśli prognozy słabe i coś zaczyan dmuchać, to oczywiście idzie race, a jak sie rozwiwewa, to w miedzyczasie dyrektor zawodó zawsze może po danym wyscigu zmienic konkurecnje. Przeciez zawsze może zrobić 1 wyśicg i zawody już są rozegrane, do szczescie przydałaby się choć 1 odrzutka, czy li ile tam teraz 4 wyścigi?
Nawet jesli bedize czarny scenariusz BraCuru, to jak bedize 10-15 w FS, to zrobienie pojedynczje zajmuje 1,5-2h :idea:

Czyli np 1-4race, FS pojedyncza i zawody rozegrane są po 3-4godzinach :!: :!: :!:
Jesli i oby np na MP było jednak 25-30FS i tyle samo w race to nadla wyscig race trwa kilka minut, no kilkanasice do zamkniecia metay po pierwszym konczacym, a FS już troche dłużej.

W przyszłości może byc i tak, że zawody się rozdziela i FS bedize robil cos ala wind/no wind :idea:
A race bedize sobie trzaskał w sopocie 20 wyscigow w 2 dni przy 6knts i zwodnicy będą super happy :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post28 maja 2012, 10:55

Crazy Horse pisze:..
Jeśli prognozy słabe i coś zaczyan dmuchać, to oczywiście idzie race, a jak sie rozwiwewa, to w miedzyczasie dyrektor zawodów zawsze może po danym wyscigu zmienic konkurecnje.

..i w FORDzie dyrektor Stempel TAK właśnie robi :thumb: :clap:

pzdr

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post28 maja 2012, 10:57

Fred :: TeamKatapa pisze:poziom naszego freestylu jest bardzo wysrubowany i ciezko wskoczyc teraz na drabinke, moim zdaniem bez osobnej kategorii dla "poczatkujacych pro riderow" sie nie obedzie.

No tego to akurat nie rozumiem. Rok temu do pierwszej piątki regularnie trafiały 14letnie dzieciaki. Teraz też się wiele nie zmieniło. Piszesz, że freestlye jest mocno wyśrubowany, a całe to zdanie opierasz pewnie na tym, że był tam obecny Victor i widziałeś filmiki Daktiego w necie. A czy znasz innych zawodników, którzy tam przyjeżdżają? Może walka o pierwsze miejsce jest już bardziej zacięta, ale kurde wszyscy tak o tym smęcą jakby w ich ambicjach był od razu debiut na 1/2 lokacie podium, no bez jaj! :doh: Do Chałup przyjechał w tym roku Lewandowski i super popisał się stylóweczką. Zakończył na 5 miejscu mimo, że wcześniej nie widziałem go na innych zawodach. Pokazał jak katuje i nie sądzę, żeby żałował poświęcenia tego weekendu na przyjazd do Chałup.

Chyba trzeba będzie wprowadzić jednak tą eliminacje dingle, żeby każdy miał szanse popłynąć przynajmniej kilka heatów.

Awatar użytkownika
TrueKejner

Post28 maja 2012, 11:03

Ziomek. pisze:
Crazy Horse pisze:..
Jeśli prognozy słabe i coś zaczyan dmuchać, to oczywiście idzie race, a jak sie rozwiwewa, to w miedzyczasie dyrektor zawodów zawsze może po danym wyscigu zmienic konkurecnje.

..i w FORDzie dyrektor Stempel TAK właśnie robi :thumb: :clap:

pzdr

No dokładnie- akurat Stemplowi nie można nic zarzucić jeżeli chodzi o organizacje. Sposób w jaki on to robi jest po prostu nie do przebicia.

We wcześniejszej dyskusji padł pomysł, żeby rozgrywać freestyle i race jednocześnie. Fajnie by było tylko ciekawe jak rozwiązać problem zawodników, którzy chcą startować w jednym i drugim, co? O tym chyba nikt nie pomyślał. Bynajmniej jeżeli nie byłoby takich ludzi to rozgrywanie obu konkurencji na raz bardzo by ułatwiło przeprowadzenie 2-dniowych zawodów.
:thumb:

Awatar użytkownika
TrueKejner

Post28 maja 2012, 11:10

mary.dk pisze:ludzie wciaz chca progresu...
jak sie skonczy chec progresu zaczyna sie race :doh:

Pozdro...

Mary.dk czasami to potrafisz coś takiego dowalić... :doh: :doh: :doh:
po prostu wstyd.

Awatar użytkownika
TrueKejner

Post28 maja 2012, 11:17

Jurgen pisze:
BraCuru pisze:....Rejsiarze muszą się ścigać w każdym wietrze a nie pozwolą na zmarginesowanie do rywalizacji w wiatrach 3-10kts....

Myślę że protesty zawodników nie będą miały większego znaczenia bo o tym kiedy i w jakich proporcjach FS/Race będzie puszczany zdecyduje bezpośrednio lub pośrednio sponsor....

...który zadecyduje o nich na podstawie tego co sam zobaczy na plaży. Wystarczy jedna edycja z wiatrem 7 węzłów i frekwencja 15/50 i odpowiedź nasuwa się sama. Ogromnym plusem freestylu jest jego widowiskowość, ale jeżeli będziemy mogli pokazać tylko pompowanie szesnastek, a rejsy będą hulać cały dzień to może się zmienić podejście. Więc najważniejsze są dobre warunki + frekwencja. Pogody nie zmienimy, ale zgłosić się można.
dobra kończę.

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post28 maja 2012, 17:26

TrueKejner pisze:Mary.dk czasami to potrafisz coś takiego dowalić... :doh: :doh: :doh:
po prostu wstyd.

Przesadzasz...
Takie sa poprostu moje obserwacje...
Mysle ze po glebszej analizie nie sposob sie z nimi nie zgodzic.

Pozdro...

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post28 maja 2012, 21:24

mary.dk pisze:Przesadzasz...

Pozdro...

... a wszystko siedzi w głowie i nawet mając lat 80 progres można robić :idea:

A tak generalnie to czytając wszystkich opinie i oglądając filmiki widać że jest zajawka że wszyscy sie znowu cieszą i o to chyba chodzi i w rejsie i triczkach....

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post28 maja 2012, 21:37

mary.dk pisze:Przesadzasz...

Z całym szacunkiem to nawet nie po głębszej analizie stwierdzam, że przesadziłeś w dwóch ostatnich swoich postach.
Zapraszam na zawody do Polski lub na PKRA, KTE, poznaj zawodników race, ich wiek, zobacz jak trenują, startują, poznaj ich ambicje, zaangażowanie i jaki progres robią. Mając takową wiedzę łatwiej pisze się na tematy.

Owszem jak patrzysz na mnie to ja już żadnego progresu freestyle nie miałem od 3-4 lat - oprócz progresu kontuzji spowodowanych freestylem :wink: .
Ale co powiesz o młodzieży, której nie interesuje freestyle i wchodzą od razu na deskę race?
A takich będzie coraz więcej.

A tak generalnie to czytając wszystkich opinie i oglądając filmiki widać że jest zajawka że wszyscy sie znowu cieszą i o to chyba chodzi i w rejsie i triczkach....

O to właśnie chodzi :thumb: Niech przyjeżdża więcej zawodników każdej maści i będzie jeszcze lepiej :D
Ja robię trzesięnie ziemi u siebie w robocie aby nie ominęłą mnie Łeba i Jastarnia.

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post28 maja 2012, 21:53

Crazy Horse pisze:W przyszłości może byc i tak, że zawody się rozdziela i FS bedize robil cos ala wind/no wind :idea:
A race bedize sobie trzaskał w sopocie 20 wyscigow w 2 dni przy 6knts i zwodnicy będą super happy :)

To jest możliwy scenariusz tylko zastanawiam się czy sportowy freestyle PL na tym nie ucierpi.
Robienie 4 przystanków PP na prognozę - żaden sponsor w to nie wejdzie tym bardziej, skoro ma przyjeżdżać kilkunastu/kilku zawodników.
W Chałupach do freestyle zapisało się tak naprawdę 10 facetów stricte freestyle.
A za rok nikt z rejsiarzy nie będzie startował we freestyle bo nie spoób pogodzić tych dwóch stylów.

Sam jestem bardzo ciekaw jak to się wszystko rozwinie na zawodach w Polsce. Może będzie wielki bum na freestyle a race zostanie tylko dla prawdziwych zawodowców?
Powtórzę jeszcze raz z uporem maniaka: bardzo wiele zależy od ilości uczestników.

przemass pisze:Wydaje mi się że głównym "winowajcą" tak niskiej frekwencji na Fordzie, przynajmniej z rozmów z wieloma znajomymi ( całkiem dobrymi riderami zresztą ) jest opinia o panującej tam atmosferze i dość hermetycznym gronie....

Ja zauważam progres :wink:
Fajnie byłoby gdyby Ci "całkiem dobrzy rajderzy zresztą" podjechali na zawody zweryfikować lub potwierdzić swoje opinie a przy okazji sprawdzić jak "zresztą są dobrzy" :idea: :thumb:

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post29 maja 2012, 10:32

BraCuru pisze:Z całym szacunkiem to nawet nie po głębszej analizie stwierdzam, że przesadziłeś w dwóch ostatnich swoich postach.
Zapraszam na zawody do Polski lub na PKRA, KTE, poznaj zawodników race, ich wiek, zobacz jak trenują, startują, poznaj ich ambicje, zaangażowanie i jaki progres robią. Mając takową wiedzę łatwiej pisze się na tematy.

Z calym szacunkiem nigdzie nie napisalem ze mam racje - takie sa tylko moje obserwacje.
Znam jednego zawodnika calkiem niezle (Bjørn Rune Jensen),
wiem jak trenuje, jak startuje znam jego ambicje i zaangazowanie,
progresu nie dostrzegam (nie znam sie na tym)
Mimo takowej wiedzy obserwuje ludzi ktorzy odpuszczaja FS
i zaczynaja Race z jednej prostej przyczyny o ktorej pisalem wczesniej.

Pozdro...

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post29 maja 2012, 11:53

[quote="mary.dk]Mimo takowej wiedzy obserwuje ludzi ktorzy odpuszczaja FS
i zaczynaja Race z jednej prostej przyczyny o ktorej pisalem wczesniej. Pozdro...[/quote]

W Danii przy takich warunkach wave :shock: to już trzeba naprawdę "myśleć inaczej", żeby iść w race.
Z drugiej strony gdyby wszyscy pływali wave, to by fal zaczynało brakowac przy tym rozwoju kite + wszyscy lokalni WS wave i setki najeźdźców aus Deutchland :doh: , więc może to i lepiej :wink:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post30 maja 2012, 00:10

BraCuru pisze:Fajnie byłoby gdyby Ci "całkiem dobrzy rajderzy zresztą" podjechali na zawody zweryfikować lub potwierdzić swoje opinie a przy okazji sprawdzić jak "zresztą są dobrzy" :idea: :thumb:

Fajnie, np z Rewy był tylko Maciek, podczas gdy talentu tam nie brakuje ;) Może zresztą w Rewie będzie jeszcze ciekawiej.

Wróć do „Forum Główne”