Woskowanie linek

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post25 lip 2012, 09:20

To ciekawe co piszesz .Ja sie przy swoim nie upieram ale od kilku lat smaruje sex waxem i nic takiego mi sie nie zdazylo .Moze sa linki ktore wchodza w reakcje z woskiem :think: . Dynemie to na pewno nie szkodzi . W notusach jest bloczek tez czasem przsmaruje woskiem (z przyzwyczajenia) linke po ktorej chodzi i po sporych przebiegach linka ma sie bardzo dobrze ...no nie wiem :hand: .Moze ktos jeszcze napisze o zlych doswiadczeniach z woskowania .

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post25 lip 2012, 09:24

pewnie przedobrzyłem a Ty i pozostali co sobie chwalą ten zabieg robią to z większym wyczuciem :)

Awatar użytkownika
feel
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Core XR2, GTS
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 64 razy
Kontaktowanie:

Post25 lip 2012, 10:08

Niedawno kupilem uzywany latawiec, w ktorym poprzedni wlasciciel smarowal linke depowera. Jest ona w duzo gorszym stanie niz we wszystkich moich starszych latawcach :doh:
Ja nie smaruje :hand:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post25 lip 2012, 10:32

no ale Wy smarujecie czy zatapiacie w wosku? Bo może to dlatego :lol:

kamszot
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 4 razy

Post25 lip 2012, 12:48

feel pisze:Niedawno kupilem uzywany latawiec, w ktorym poprzedni wlasciciel smarowal linke depowera. Jest ona w duzo gorszym stanie niz we wszystkich moich starszych latawcach :doh:
Ja nie smaruje :hand:

kto nie smaruje, ten nie jedzie :lol:

mmaro29
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone Sport II

Post25 lip 2012, 13:43

__kater__ pisze:Zmierzam do tego że gdyby smarowanie było dobre to zalecał by je producent. Z jakiegoś powodu tego nie robi...

Jakby przedłużały to też mogą nie doradzać... lepiej kupić nowe.
A wracając do tematu to może nie zatopiłem w wosku depowera, ale posmarował tak że było widać, że wosk na lince jest. Tak czy inaczej więcej nie smaruje a linka depowera jest w bdb stanie.
Z drugiej strony z tym to jak z teorią, lepiej płukać latawiec po pływaniu w słonej wodzie czy nie płukać. Zdania podzielone jak i tu.
Najlepiej przetestować smarując część linek a drugą nie, a depower tylko z jednej strony ;). Może wtedy będzie można coś stwierdzić z większym prawdopodobieństwem, bo tak to trudno orzec czy linki wytrzymałyby dłużej czy krócej ze smarowaniem lub bez niego.

Awatar użytkownika
feel
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Core XR2, GTS
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 64 razy
Kontaktowanie:

Post25 lip 2012, 15:08

mmaro29 pisze:Najlepiej przetestować smarując część linek a drugą nie, a depower tylko z jednej strony ;)

hehe i koniecznie test musi poprowadzic Zygmunt Chajzer :D

Wróć do „Forum Główne”