tui fly wylot z Niemiec bagaż kite

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
giena

Post08 sty 2013, 20:46

Witam.
Lecimy na Sal 23.01 z Monachium- Tui fly.
mamy problem z wykupem surf baga ( po rozmowie z Łukaszem to podobno
najlepsze rozwiązanie ( 50 euro) za lot w jedną stronę.Ponieważ lecimy w trzy osoby pływające
do zabrania mamy 3 deski TT oraz 5 kajtów.
Wymyśliliśmy, że kupimy surf bag 1 szt .-załadujemy 3deski oraz trapezy. Kajty wrzucamy do walizek.
Lecą jeszcze żony. Tui fly Niemcy twierdzi , ze w surf bagu może znajdować sie 1 deska , za 3 szt desek chcą nam policzyć 150 euro w jedną stronę.
Paranoja.Ponadto chcą sprawdzać przed wylotem ilośc sprzętu zgłoszonego ( do surf baga)oraz faktyczny stan w bagu na lotnisku).
Może ma ktoś doświadczenie jaki rodzaj bagażu sportowego zglosić , by nie płacić horendalych kwot za baga z 20 kg desek do 135 cm długości.
Pzdr.
Giena

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post08 sty 2013, 20:59

Cześć. Tomek Dakti leciał z Tuifly z Kolonii w grudniu. Kupilismy nadbagaz internetem , żadnej kontroli nie bylo,a byly 2 deski, 5 kite ,statyw 8 kg do kamery itp.
Powrot z Cabo bez problemow. Lepiej kupić bilet na nadbagaz powroty. Pozdro.

giena

Post08 sty 2013, 21:13

Cześć .
Rozumiem, że płacił za nadbagaż , czyli kilogramy.Wiózł to w golf bagu?Nie traktowali torby jako oversize?
Ile zapłacił jeśli wiesz, bo mam wrażenie ze było tego ze 40 kg w twoim opisie.
Dzięki za pomoc

jacekdaktera

Post08 sty 2013, 21:46

Na stronie tuifly jest opis do parametrów bagazu sportowego. Bylo poniżej 30kg. Opłata 50 lub 75 euro, cena jest w katalogu tui. Jak zadzwonisz lub napiszesz to przyjmą od razu zlecenie i odpiszą z pytaniem o akceptacje, obciaza kartę kredytową itp. Transport na Sal z lotniska do hotelu od 12 do 15 euro za samochod, a nie osobę. Pozdro.

Boardsport

Post08 sty 2013, 22:06

sprawa jest prosta: jeśli masz zapłacony surf za 50 EUR nikt nie wnika ile desek jest w środku, jak równiez nigdy nikt nie ważył mi surf baga,
wiem co piszę latałem wielokrotnie na Cabo z TUI, pozdrawiam
Jacek :D

jacekdaktera

Post08 sty 2013, 23:12

Łukasz :lol:

giena

Post08 sty 2013, 23:59

Cześć
Sprawa nie wydaje mi się taka prosta .w warunkach tui fly jest pojęcie surf. baga czyli deski wind z żaglem i masztem na dziś około 50 euro za stronę .
Kiteboard with eqipem. Czyli deska kite z wyposażeniem to 65 euro, kite latawiec następne 50 za sztukę zgodnie z regulaminem pkt 6.2
Sama deska kite 50 za stronę
Facet po drugiej stronie telefonu w Niemczech zapytał mnie jaka ilośc sprzętu deski oraz latawce bedą w torbie.
Na tłumaczenia ze nie przekrocze 30 kg i mam w torbie 3 deski po 134 cm i 12 kg w sumie wagi zaproponował mi 150 euro za deski w jedna stronę . Ponadto przy odprawie mogą sprawdzić ilośc sprzętu w bagu, czy zgadza się ze zgloszeniem.
Horror.
Pzdr.Giena

garf83

Post09 sty 2013, 01:15

Wiekszosc lini lotniczych podaje ceny za jeden zestaw, czyli jedna deska surf, jedna deska kite z jednym latawcem, jeden zestaw kijow golfowych, etc. Jak masz ladnie spakowane i miescisz sie w limicie wagi i rozmiaru, rzadko otwieraja torbe (wyjatkiem sa kraje gdzie obsluga liczy na bakszysz ;). Podejdz do stanowiska z ladna pania, a jak bedzie facet, wyslij zone ;).

Ja bym kupila bilet na jeden quiver za 50E. Jak bedziesz miec pecha i ci go otworza badz grzeczny, przepros, nie wiedzialem, myslalam, ze liczy sie waga i rozmiar, a nie ilosc sprzetu, udaj mega zdziwionego, powiedz ze tak Ci ktos wytlumaczyl przez telefon i albo przejdzie, albo wtedy doplacisz 100E. Nawet jak beda uperdliwi i beda chcieli policzyc dodatkowe deski jako "excess luggage" to chyba i tak nie bedzie najgorzej. Z tego co pamietam w Tui bylo 10E za kilo.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post09 sty 2013, 09:08

Nie dywagujcie bo wszystko w temacie zostalo powiedziane .Pakujesz quiwer (torbe czy co tam chcecie) deskami na maksa kleicie glupa ze to jedna deska i pianka dla ochrony . Ja mam upchniete 4 surfy i 3 tt w jeden sportowy...licze ze przejdzie :shock: wagowo przektoczylo troche 30kg :wink: przy wazeniu trzeba "podeprzec"
W tui macie limit 30kg i g. ich obchodzi co jest w srodku byle nie bomba w easyjet to tylko 12kg i zdazylo mi sie ze panienka sie czepila a generalnie to pozwalali mi laczyc bagaz rejestrowy ze sportowym wtedy mialem 32kg(czyli max dozwolonej wagi na jedna torbe.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post09 sty 2013, 10:13

halo, wy za ter 50 euro to pakujcie sie w quiver jak najwiekszy, ja w zeszlym roku nie mialem wyjscia, bo wizołem ws ale dopchalem surfami, zaglami, ciuchami, pierdołami no i na kioniec pieluchamy dla małych, zeby wszystko bylo bezpieczne.
Nikt nie zaglada i nikt nie waży :idea:
- CO tam jest deska tak?
- Naturlich, Ja wol her genral.

I lecimy :D

Nastpenym razme jak bede lecial z Tui to specjalnie wezme quiwer WS, na jakies wieksze rzeczy, jedzenie itp

Dorian :: SurfPoint
Latawiec: North Vegas
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post09 sty 2013, 14:48

My lecimy 25.01 z Tui i w 3 osoby mam zamiar zapakowac sie w 1 zestaw Surf za 50E.

Wróć do „Forum Główne”