Jak pracują bridle w naszych latawcach?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
bartekk
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 55 razy
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2013, 11:08

Zapewne nie jedna osoba zastanawiała się jak zachowują się bridle podczs skrętów, depowerowania itd.

Poniżej krótka ale treściwa odpowiedź od Roberta Grahama głównego konstruktora F-One.

phpBB [video]

Peace :)

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2013, 11:27

Fajne wideo, ale np. Damien Girardin (designer Naisha) mówi zupełnie, co innego:

This year we introduced the static bridles platform (i.e. there are no more pulleys in the bridles). This allows the kite to get a more direct bar feel and makes the kite fly forward even better, making it more forgiving to over-sheeting (no more back stalling); which is a benefit for all levels of riders. The beginner has less chance to back stall, the kite loop guy will have a kite that finishes the turns better; the waverider will have a kite that is more forgiving to ill-timed bottom turns as it will keep flying forward all the time; and the freestyler will have a kite that doesn't back stall on landings.

So to make it simple the new park has a more direct bar feel with a shorter bar throw and flies forward better so it will finish turns better, be more forgiving to oversheeting. it also gained in low end power due to the more stable bridle platform.

Także, kto co wypuści to mówi, co innego. Nie pływałem ani na Parku ani na Bandicie, ale jakoś teoria Girardina mi się wydaje sensowniejsza.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2013, 11:47

A mi się wydaje, że latawce z bridle'ami z bloczkami po prostu nieco inaczej kręcą loopy, ale końcówka kiteloopa może być całkiem podobna. Wydaje mi się, że z bloczkami skręt jest płynniejszy, bardziej regularny, ale chyba też reakcja jest nieco opóźniona. W opisie Naisha jest mowa o latawcu z krótszym skokiem baru, więc jak widać tutaj nastąpiła kolejna modyfikacja, która pewnie zapobiega temu o czym mówi koleś od Fone'a.

Tutaj też ma znaczenie czy porównujemy latawce 4/5 linkowe bez bridle'a (czyli z najbardziej "klasycznym" podpięciem linek) z latawcami z bridlem z bloczkami. Czy po prostu latawce z bridlem jedne z bloczkami, inne bez. Filmik Fone'a ewidentnie moim zdaniem pokazuje drugie porównanie.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2013, 12:43

onzo pisze:A mi się wydaje, że latawce z bridle'ami z bloczkami po prostu nieco inaczej kręcą loopy, ale końcówka kiteloopa może być całkiem podobna. Wydaje mi się, że z bloczkami skręt jest płynniejszy, bardziej regularny, ale chyba też reakcja jest nieco opóźniona. W opisie Naisha jest mowa o latawcu z krótszym skokiem baru, więc jak widać tutaj nastąpiła kolejna modyfikacja, która pewnie zapobiega temu o czym mówi koleś od Fone'a.

Tutaj też ma znaczenie czy porównujemy latawce 4/5 linkowe bez bridle'a (czyli z najbardziej "klasycznym" podpięciem linek) z latawcami z bridlem z bloczkami. Czy po prostu latawce z bridlem jedne z bloczkami, inne bez. Filmik Fone'a ewidentnie moim zdaniem pokazuje drugie porównanie.

Girardin pisze o Parku, którego na 2014 pozbawili bloczków, więc porównuje do wersji 2013, która je miała. Z tym skokiem baru to nie rozumiem o co chodzi Girardinowi, bo bar Naisha 2014 się praktycznie niczym nie różni od baru 2013, a skok baru Naisha jest olbrzymi. Tutaj chyba chodzi o samo odpuszczanie i reakcję latawca na ruch barem, ale głowy nie dam.

Na projektowaniu latawców się nie znam, ale temat dla mnie ciekawy. Patrząc jednak na rozwój latawców, wszystko jednak idzie w kierunku pozbycia się bloczków.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2013, 18:50

Bardzo możliwe, że właśnie jest tak jak piszesz co do ruchu barem. Wychodziłoby na to, że skoro bar się nie różni zbytnio tzn, że dużo mniejszy ruch wystarczy, aby reakcja kite'a była zauważalna.
Co do bloczków - wydaje mi się, że wstawianie ich jest sposobem na "naprawienie błędów" konstrukcji poszycia. Po prostu łatwiej jest wstawić bloczki niż dopracować latawiec do perfekcji. Dopiero w którejś tam edycji okazuje się, że można jednak poprawić latawiec i pozbyć się bloczków. Nie mówię jednak, że same bloczki są złe, ale różnice w czuciu latawca są zauważalne.

Wróć do „Forum Główne”