Tajfun na Filipinach a wiatr w Egipcie ?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Grześ
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post30 lis 2013, 07:52

Pytanie do znawców pogodowych w rozumieniu globalnym. Na początku listopada na Filipinach "trochę" powiało. Kilka dni później w Wietnamie - już znacznie słabiej. Na początku tego tygodnia w Egipcie wiatr odwrócił się i wiał z przeciwnego do zwykłego kierunku (głównie ESE). Pytanie czy to zbieg okoliczności czy faktycznie masy powietrza mogą poruszać się na tyle tysięcy kilometrów w kontekście tajfunu? Pytanie również komercyjne: czy nie można tego przewidzieć w przyszłości np. przy rezerwacji wycieczek do Egiptu?

Mi się wydaje to mało prawdopodobne, ale niech się wypowiedzą eksperci...

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post30 lis 2013, 12:21

Odpowiedź na pytanie komercyjne : nie można.
Na pierwsze: może miał, ale raczej nie sądzę. Nawet olbrzymie niże z nad Atlantyku czasem nie mają wpływu aż tak wielkiego.

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post30 lis 2013, 15:36

Grześ pisze:Pytanie do znawców pogodowych w rozumieniu globalnym. Na początku listopada na Filipinach "trochę" powiało. Kilka dni później w Wietnamie - już znacznie słabiej. Na początku tego tygodnia w Egipcie wiatr odwrócił się i wiał z przeciwnego do zwykłego kierunku (głównie ESE). Pytanie czy to zbieg okoliczności czy faktycznie masy powietrza mogą poruszać się na tyle tysięcy kilometrów w kontekście tajfunu? Pytanie również komercyjne: czy nie można tego przewidzieć w przyszłości np. przy rezerwacji wycieczek do Egiptu?

Mi się wydaje to mało prawdopodobne, ale niech się wypowiedzą eksperci...

A gdzie byles w Egipcie ze ESE Tobie przeszkadzal ?
Czy czop Tobie dokuczal ? :hand:

Pozdro...

daga
Deska: F-one TX
Latawiec: F-one Bandit
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post01 gru 2013, 16:44

Nie jestem geograf(?), ale msyle ze nie.

W Egipcie tak sie czasem odwraca, z reguly na wiosne lub jesien. W EL Gounie taki wiatr przewaznie zaczyna sie po 11-12 i konczy okolo 3-4 po poludniu. Rzadko jest silniejszy niz 15 wezlow, ale przewaznie rowny, ja tam lubie :)

Wróć do „Forum Główne”