Czy ktoś używał by czegoś takiego?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
kml
Deska: Sligshot Mayhem
Latawiec: Sligshot Rally

Post06 lip 2014, 03:00

@bartolomeo_n

Dzięki za komentarz.

I poza tym - łatwiej i szybciej zrobić nie apkęnatywną tylko webowa.

Też myślałem o stronce, ale napisanej tak żeby była łatwo dostępna z komórki. Zawsze mam ten problem, że w drodze na hel chciałbym wiedzieć jak się zmieniają warunki na bieżąco. ( może już siada i nie ma co jechać dalej, itp. )

@andrzejwodejszo

dobry pomysł, tylko kto podejmie się zrobienia apki

Jeśli tylko była by chęć to śmiało mógłbym się podjąć napisania takiej stronki.

Skoro to nie jest problem dla większości może jakieś inne problemy kiciarzy można by rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 08 lip 2014, 12:45 przez kml, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Carradi

Post06 lip 2014, 08:18

Odpowiedzią na to jest wspomniany Kitesurf Alert wpadasz na spot sprawdzasz jak wieje klikasz meldunek w apce i finito. Tylko nikt tego nie używa wiec nikt sie o warunku nie dowie heh

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
bartolomeo_n
Deska: (Super+)Shinn(+ster)
Latawiec: RRD, Best TS, Bandit
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 35 razy

Post07 lip 2014, 10:25

Carradi pisze:Odpowiedzią na to jest wspomniany Kitesurf Alert wpadasz na spot sprawdzasz jak wieje klikasz meldunek w apce i finito. Tylko nikt tego nie używa wiec nikt sie o warunku nie dowie heh

Tylko jest jeden minus - z tego co widzę, "Kitesurfing Alert" jest tylko na iOSa ...
Więc pytanie pozostaje otwarte - co gdybyśmy mieli taką apkę 'cross-platform'?
Używalibyście? Ankieta?

Awatar użytkownika
Carradi

Post07 lip 2014, 10:43

A to widzisz nie wiedzialm ze tylko IOS.. zapewne ludzie bedą wnikać jak bedzie sesowna .. tylko kwestia wiarygodności podawania info fajnie by było zrobic cos podobnego jak w yanosiku jakieś wiarygodności

JanuszD
Deska: TS/Hadlow/Spike
Latawiec: Rebel/Dyno/XR4
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post07 lip 2014, 15:52

bartolomeo_n pisze:
Carradi pisze:Odpowiedzią na to jest wspomniany Kitesurf Alert wpadasz na spot sprawdzasz jak wieje klikasz meldunek w apce i finito. Tylko nikt tego nie używa wiec nikt sie o warunku nie dowie heh

Tylko jest jeden minus - z tego co widzę, "Kitesurfing Alert" jest tylko na iOSa ...
Więc pytanie pozostaje otwarte - co gdybyśmy mieli taką apkę 'cross-platform'?
Używalibyście? Ankieta?

Nie chcialbym Waszego zapalu studzic, ale np dla mnie to nie bedzie dzialalo. Ja jako kajciarz szuwarowo-bagienny, z racji moich obowiazkow sluzbowych moge plywac tylko w weekendy, zazwyczaj bedzie to plywanie w okolicach Poznania. Do wiekszosci spotow, ktore wchodza w gre mam mniej wiecej 1-1.5 godz jazdy. A w tym czasie to sie duzo rzeczy moze zmienic. Nikt kto bedzie na spocie, nie bedzie uaktualnial sytuacji co godzine, a kajciarzy np w Zninie bedzie jednoczesnie max 5, na Powidzu podobnie, na Kamienicy podobnie. Wiec to, ze ktos przyjedzie na spot i o 9 zda raport, ze jest super, 20 wezlow jak z suszarki to o 10:30-11:00 moze byc juz zupelnie inaczej.
Taka apka ma sens gdy jest 100 kajciarzy, ktorzy aktywnie z niej korzystaja, kazdy przyjezdza o innej porze i kazdy o innej godzinie bedzie raportowal co sie dzieje. Powiedzmy, ze takie miejsce to polwysep (bardzo naciagajac bo aktywnych uzytkownikow takiej apki bedzie 10). A z kolei jak jestem na polwyspie to na spot mam 5 min wiec poprostu jade, obojetnie co gada WG czy meteo.

Reasumujac, nie bedziecie mieli wystarczajacej liczby aktywnych uzytkownikow na jeziorach zeby to mialo sens.

Wiec dla mnie, wystarczy wymienic sie tel, zrobic grupe na whatsappie i wysylac do wszystkich zainteresowanych, co, kto, gdzie, kiedy i jak wieje. Bez pisania kodu, uzywajac tego co jest.

Awatar użytkownika
augusrad
Deska: Nobile XTR 13, Nobile T5 13
Latawiec: C4 13m,11m, Rebel 9m
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 lip 2014, 20:56

Wtrące co nie co jesli mogę ;-) Moim zdaniem żeby to miało sens to w miejscach gdzie się pływa powinny być zainstalowane stacje pogodowe ktore mierzą na bierzaco i podają informację. To pewnie nie mały koszt (chyba właśnie w EasySurf Center jest taka) wtedy można takie dane zbierać i wrzucać na appce na telefony. Z drugiej strony co nam po informacji ze akurat jest 20 knt jak jesteśmy w drodze i mamy załóżmy 300 km do celu ? Dojedziemy za 3h i sie moze okazać ze zdechło. Jedyna korzyść jest taka ze dalej mamy 300 km do celu a okazuje sie ze zdechło. Trzeba by np:. taką informację weryfikować z WindGuru Pro, WindFinder Pro i UM Meteo i dawać popup z aplikacji ze aktualne warunki na spocie nie sa zgodne z prognoza (i tu informacja czy in plus - jedziemy dalej czy in minus - zawracamy do domu :-) pokrętne ale zeby to miało sens to trzeba zbudować dobra logikę do takiej apki i do tego miec wsparcie sprzętowe czyli stacje meteo za aktualnymi i historycznymi danymi dla porównania sprawdzalnosci prognozy, a nawet i to nie daje pewności że jak dojedziesz na miejsce to bedzie dalej wiać tyle ile potrzbujesz albo ze nie rozwieje sie na nowo a ty właśnie zawróciłes do domu :-) taki sport :-) ... sie rozpisałem ... :-)

Awatar użytkownika
kml
Deska: Sligshot Mayhem
Latawiec: Sligshot Rally

Post08 lip 2014, 12:44

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Widzę, że rozpisaliście się dużo na temat szczegółów jak to miało by działać wewnętrznie. Chodziło mi bardziej o info od was czy chętnie używali byście czegoś takiego.

Fakt taki system nie przewidywał by prognozy bo od tego już są narzędzia. Myślałem raczej o informacji dla ludzi z trójmiasta którzy dojeżdżają na spoty.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. :)

suburban kite
Deska: Czarna jak węgiel
Latawiec: Rhino 2005
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post13 lip 2014, 01:44

Obrazek

Mi sie wydaje że szkoły na półwyspie są co 500m wiec wystarczy zadzwonic do szkoły w odpowiednim miejscu i zapytać ile wieje...

Do nas często dzwonią byli kursanci i pytają czy można wpaść popływać :) Nie odcinajmy się aplikacjemi od ludzi hehe !

A taki ofik pocisne jak zwylke. Był ktoś wczoraj?

Obrazek

M E T A L L I C A

Na Golden C troche smartfonów unicestwiłem wydaje mi się ;)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post13 lip 2014, 09:09

suburban kite pisze:
wystarczy zadzwonic do szkoły w odpowiednim miejscu i zapytać ile wieje...

....

Na Golden C troche smartfonów unicestwiłem wydaje mi się ;)

..a może właśnie dzwonili sprawdzić jak wieje?

peace

Wróć do „Forum Główne”