Jak tworzyć amatorskie filmiki video

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
alvaro
Deska: SU-2 Bamboo
Latawiec: Best Kahoona 11.5 + Vision 9
Postawił piwka: 5 razy

Post27 paź 2014, 13:02

Witam!

Wrzucajcie tutaj wszystkie pytania jakie Was nurtują przy tworzeniu amatorskiego video :thumb:

Z mojej strony takie oto pytania:

1) Jakiego programu używacie i który najlepiej wybrać? Ja używam Corel Video Studio i jestem średnio zadowolony.
2) Jak zrobić takie efekty przejścia jak w tym filmiku najlepiej w programie Corel Video Studio:
phpBB [video]

Chodzi mi o szybkie przejście w inną scenę z lekkim pozostawieniem cienia, mgiełki, niewyraźności poprzedniego.

Łącząc kilka kawałków uciętych w jeden "na żywca" nie mam efektu przejścia tylko taką siekankę co mi się nie podoba, a nie chcę udziwniać tylko takie szybkie przejścia jak na tym filmiku.

3) Jak zrobić takie efekty rozmycia jak w tym filmie 1:01 - 1:15
phpBB [video]

4) Jak stworzyć taki fajny slideshow z minimalnymi przybliżeniami zdjęć i przejściami jak na tym filmiku 1:30 - 1:50
phpBB [video]

Wszystkim chcącym pomóc serdeczne dzięki :thumb:

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Deska: DUOTONE PROWAM 5'10
Latawiec: Switch Element 6
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2014, 08:52

Olej ten Corel i zainstaluj Adobe Premiere lub AE. A tzw. fade przejścia, czy wydłużanie, zatrzymanie klatek to chyba nawet w jakimś windowsowym darmowym movie makerze są w standardzie.

Awatar użytkownika
bartolomeo_n
Deska: (Super+)Shinn(+ster)
Latawiec: RRD, Best TS, Bandit
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 35 razy

Post28 paź 2014, 09:49

Rozumiem, że używasz Windows, ale jeżeli jesteś w stanie ogarnąć Linuxa (zrób sobie dual-boot czy coś) to wybierz legalną drogę i spróbuj Kdenlive (https://kdenlive.org/). Używałem tego sam, efekty o których piszesz są oraz od cholery innych cudów, których ułamka jeszcze nie rozgryzłem :)

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2014, 10:43

Fajny topik :thumb:
alvaro pisze:1) Jakiego programu używacie i który najlepiej wybrać? Ja używam Corel Video Studio i jestem średnio zadowolony.

Używam Pinnacle Studio 16.
Ma swoje wady. Są lepsze ale już opanowałem i poradziłem sobie z największą bolączką tego problemu - zawieszanie się.

2) Jak zrobić takie efekty przejścia jak w tym filmiku najlepiej w programie Corel Video Studio:

Zwykłe fade in / fade out lub jego wersje.

3) Jak zrobić takie efekty rozmycia jak w tym filmie 1:01 - 1:15

To zabawa ręcznym ustawieniem ostrości podczas nagrywania. Myślę, że są też opcje do tego ale nie używałem.

4) Jak stworzyć taki fajny slideshow z minimalnymi przybliżeniami zdjęć i przejściami jak na tym filmiku 1:30 - 1:50

Wstawiasz zdjęcia na oś czasu i opcję fade z zoomem.

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2014, 11:17

Adobe Premiere i Aftera masz przez miesiąc za free legalnie.. na testy.. Do takich efektów wystarczy windows movie maker.. przenikanie itd..
AE to już wyzsza szkola jazdy - kolejny etap, ale w miedzyczasie premiere pro będzie idealny

streetracer
Deska: Duotone Select/Whip SLS/FREE
Latawiec: Rebel 9/11/13, NeoSLS 10/12
Postawił piwka: 19 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2014, 11:55

Ja używam iMovie (tyle że to na Macu), na Windows używałem Sony Movie Vegas Studio czy jakoś tak.

Adobe ma teraz coś takiego jak licencja na miesiące dla oprogramowania więc się opłaca.

Wysłane z mojego LG-V500 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
alvaro
Deska: SU-2 Bamboo
Latawiec: Best Kahoona 11.5 + Vision 9
Postawił piwka: 5 razy

Post28 paź 2014, 16:20

Zrobiłem te przybliżenia za pomocą efektu crossfade w Corelu... z tym że wkurzają mnie na zdjęciach te czarne paski, bo zdjęcie jest źle spasowane z kadrem filmu... dałem opcję "fit to screen" ale jedne zdjęcia są w poziomie inne w pionie i nie idzie tego zestawić... chyba każde z osobna trzeba z opcją "zoom in/out" przerabiać.

PS - Adobe Premiere bedzie trudniejszy od Corela?

Wróć do „Forum Główne”