Niezależny Test Kite

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Fideck

Post26 mar 2006, 21:08

Nawiązuje tytułem do NTN.
Czy istnieje jakiś magazyn, w którym zebrane są wszystkie dostępne na rynku latawce i deski?
Testy i opinie?
Musze przyznać, że osobie początkującej bardzo cięzko jest połapać się w tych wszyskich firmach, modelach. Który jest dla kogo, który jest lepszy a inny gorszy i dlaczego.
:?:

Awatar użytkownika
Mariusz33
Kontaktowanie:

Post26 mar 2006, 21:17

Witaj,

Nie istnieje taki magazyn i nie będzie istniał :shock: (powód KASA)

Poczytaj na forum, mozna dużo tu znaleźć.

PZDR

Fideck

Post26 mar 2006, 21:58

Pieniądze stoją za tym niemałe, biorąc po uwagę, że średnia cena nowego latawca to 1300 $.
Chodziło mi o zagraniczne pisma, w Polsce rozumiem problem finansowy..

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post26 mar 2006, 22:02

jedyny obiektywny znany mi test to oplywanie samemu sprzetu :!:

za chwile napisze ale ja jestem nowy i ide do szkolki wiec jak mam testowac sprzet :?: a no po szkolce PANIE :wink:

Fideck

Post26 mar 2006, 22:12

neykon pisze:jedyny obiektywny znany mi test to oplywanie samemu sprzetu :!:

za chwile napisze ale ja jestem nowy i ide do szkolki wiec jak mam testowac sprzet :?: a no po szkolce PANIE :wink:

Szkółkę juz pokończyłem PANIE, pora na własny sprzęt. :lol:

Na pewno najlepiej opływać wszystkie samemu, a później wybrac ten jeden. :D Tyle, że prędzej się sezon skończy, niż się przetestuje, a na nowy znów będą nowe latawce.. Może to i sposób? :lol:
Z praktyki - jeżdzę ponad 25 lat na nartach, często zmieniam sprzęt, ale jeszcze nigdy nie udało mi się objechać wszystkich dostępnych nart w daniej klasie, pomimo iż sa zdecydowanie łatwiej dostępne w porównaniu do kite'a, a z narciarstwem jestem związany zawodowo.

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post26 mar 2006, 22:27

to co proponujesz :?: jak sobie wyobrazasz niezalezny test przeprowadzony przez prosza :?: ktory powie Ci ze dana szmata jest OK ale dla prosa a nie dla zwyklego zjadacza chleba ...

tak wiec nadal podtrzymuje swoje zdanie ...

Fideck

Post26 mar 2006, 22:53

Czy pros, np. instruktor nie jest w stanie ocenić, który latawiec jest dobry , choć przeznaczony dla zwykłego zjadacza chleba a który nie?
Poza tym testy starające się być wiarygodnymi angażują nie tyllko profesjonalistów, ale również średniozaawansowanych. Tak np, jest w NTNie.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2006, 08:46

tu znajdziesz dosyc spora ilosc recenzji :arrow: http://www.kiteforum.com/phpbb/viewforum.php?f=7

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2006, 09:01

Tak tylko, że w przypadku kite'ów bardzo duże znaczenie ma to jak kto pływa i czego oczekuje. Wydaje mi się, że ogólnie narciarze dążą do jednego - idealnego stylu. Grupa pro dąży do sportowego stylu jazdy, grupa amatorska - do poprawnego stylu, ale jednak nie tak agresywnego. Tak czy inaczej styl jazdy jest podobny.

Na kite każdy jeździ inaczej, pływa inaczej, interesują go inne tricki. Zaczynał też na innych kite'ach i jest też do nich bardziej przyzwyczajony. Ja np co roku testuję nowe Flysurfery i staram się robic to możliwie rzetelnie i obiektywnie. Doskonale wiem jednak, że pływając na FS, wiem jak je prowadzic i wyciągać z nich co najlepsze. Tak więc np kite, który dla mnie będzie miał bardzo dobry dół, dla kogoś, kto nie umie prowadzić FS może być za wolny, albo za trudny. Swoją opinię opieram na własnych doświadczeniach z innymi kite'ami, a te są tak różne, że nie ma szans na obiektywne zestawienie. Można próbować porównywać liczbowo (w skali powiedzmy 1-10) siły na barze, wysokość skoków, zakres itp, ale jak to zrobić, gdy jeden latawiec ciągnie do góry, niezależnie jak go poprowadzisz, a inny trzeba odpowiednio wysterować :?: Jeden ciągnie do góry niezależnie czy jedziesz szybko czy wolno, a drugi potrzebuje prędkości do wyższych skoków. Przecietny tester będzie prowadził każdy testowany latawiec tak jak to robił z kitem, na którym do tej pory pływał. Myślę, że jedyne obiektywnie porównywalne parametry to górny zakres, prędkość i promień skrętu (w różnych położeniach drążka i testowane podczas płynięcia a nie stania na brzegu), siły na barze i stabilność w powietrzu, ale w takich samych warunkach (czyli albo stoimy, albo jedziemy i skaczemy).

Nawiasem mówiąc - na temat rzetelności i obiektywności testów NTN było już dużo rozmów... :?

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2006, 09:33

Polecam flysurf.com dzial tests nie ma tam wszystkich lawek ktore sie pojawiaja na rynku ale jest troche sprzetu . i pod kazdym testem sa opinie kilku ludzikow reprezentujacych rozna wage i styl! 8)

Wróć do „Forum Główne”