ZERO węzłów - da się pływać?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post11 sie 2015, 00:08

Ile tutaj wiało? :wink:
To jest Bałtyk a nie stawik na śródlądziu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Reszta fotek:
https://www.facebook.com/marek.bracuru/ ... 251&type=3

darkowic
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post11 sie 2015, 08:45

Skoro macie odpuszczone bary to chyba za mocno :D :D :D :thumbsup:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post11 sie 2015, 09:36

W ciągu tamtych 3 godzin na wodzie komisja sędziowska mierzyła wiatr wiele razy przecierając oczy ze zdumienia.
Sędzia potem przekazał, że max wiatr zmierzony podczas tej długiej sesji wyniósł 3,8kts.
Był moment po pierwszym slalomie gdzie wiatr spadał mu poniżej 2kts i wówczas walczyłem przez 10 minut, aby utrzymać dmuchanego w powietrzu.
Udało się. W tym czasie Max i Błaszko śmigali spokojnie.

Śmieszne jest to, że sami zawodnicy nie wierzyli. Pływałem sam przez pierwsze 30 minut na foilu i próbowałem ich zachęcić.
Dopiero jak zmieniłem foila na deskę formuły i pokazałem, że mam ogień to zrobiło się tłocznie i nerwowo w strefie startu :lol:

Ciekawe, że w niedzielę mieliśmy onshore i łódź mierzyła wiatr nie spadający poniżej 6,5kts a dochodzący do 8 i...
... w żaden sposób nie mogliśmy pływać. Nawet skuter wywoził mnie za przybój i nada.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post11 sie 2015, 09:48

może "szło" górą?

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post11 sie 2015, 10:12

Ja widziałem w Kołobrzegu (w sobotę kiedy miały być zawody TT racing) jak ostro lewitowałeś z dmuchanym nie wiem z kąt biorąc wiatr, w tym samym czasie inne dmuchańce i to nie byle jakie bo Edge 19 na deskach race nie łapały wysokości a to jak ostro i szybko szedł Niebrzydki i chyba Maks na race komórkach po prostu mnie zmiażdżyło :shock: wszystko to co było na brzegu walczyło o utrzymanie w powietrzu, może faktycznie wiatr szedł gdzieś górą zwłaszcza przy brzegu.

Co do siły wiatru to woda może być bardzo złudna :wink:
phpBB [video]

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post11 sie 2015, 11:06

Mikolpa pisze:Ja widziałem w Kołobrzegu (w sobotę kiedy miały być zawody TT racing) jak ostro lewitowałeś z dmuchanym nie wiem z kąt biorąc wiatr, w tym samym czasie inne dmuchańce i to nie byle jakie bo Edge 19 na deskach race nie łapały wysokości a to jak ostro i szybko szedł Niebrzydki i chyba Maks na race komórkach po prostu mnie zmiażdżyło :shock: wszystko to co było na brzegu walczyło o utrzymanie w powietrzu, może faktycznie wiatr szedł gdzieś górą zwłaszcza przy brzegu.

Velocity nie jest wcale lepsze dużo lepsze niż Edge (jedynie ciut lepsze w wiatrach poniżej 6kts).
Główna różnica między mną a resztą zawodników na dmuchańcach jest taka, że dużo więcej pływam w ultra słabych wiatrach od 2009.
Sztuką jest utrzymanie napięcia przednich linek - a to wbrew pozorom nie jest proste.

Co do siły wiatru to woda może być bardzo złudna :wink:

Ten filmik i trawa pod powierzchnią było już wielokrotnie omawiane. Nie zaprzeczam, że uczucie dla rajdera musiało być niezapomniane.

pietia
Deska: 2hd
Latawiec: vxr

Post11 sie 2015, 11:26

na tym filmiku z flysurferem chyba rzeczywiście coś musiało być z "gęstością wody" zobaczcie jak gościu robi zwrot i chwile pózniej jedzie po swoim "kilwaterze "
powierzchnia wody bardzo szybko się "wygładziła"
wygląda to niesamowicie

te ujęciea bracuru z kołobrzegu tez mistrz
sedziowie chyba beda musieli wyposazyc swoje motorówki w 20m maszty do pomiaru wiatru z dala od brzegu i z dala od powierzchni :-)

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post11 sie 2015, 12:03

BraCuru pisze:
Ten filmik i trawa pod powierzchnią było już wielokrotnie omawiane. Nie zaprzeczam, że uczucie dla rajdera musiało być niezapomniane.

Trawa, położenie, ukształtowanie dna głębokość i itp. to wszystko sprawia że tam jest lustro a miejsce jest niezwykłe, na patyku raczej byś tam nie pojeździł. Nie ma się co oszukiwać On ma z 8kt, chciałem tylko pokazać że można się grubo pomylić oceniając siłę wiatru po wodzie.

Widziałem na żywo wasze popisy "bez wiatru" zdjęcia też mega, granica pływalnego wiatru schodzi w dół :shock:

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post11 sie 2015, 14:37

W zeszłym tyg miałem okazje popływać na dużym TT z Ozone chrono i Flysurfer Sonic FR oba w rozmiarze 15 m.
Chrono mi nie podszedł ze wzgledu na mała stabilność, łatwe przepadanie . Za to zakochałem sie w Sonicu.
Z deska race i na foilu pewnie mozna pływać przy marginalnym wietrze.
Ja pływałem bez problemu przy 7 knt. Ogólne wrażenia z pływania , łatwość sterowania, moc, skoki na korzyść Sonica.
Tylko ta cena :doh:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post12 sie 2015, 10:34

akurat brak zmarszczki na wodzie może wynikać też z tego czy to woda stojąca czy płynąca. Ostatnio jak pływaliśmy na Wiśle, wiało jak to na śródlądziu 8-18knt, ale nawet przy mocniejszych podmuchach tam gdzie woda stała była całkiem pomarszczona (nie bardzo bo tuż za łachą więc trochę jak w rewie na offie), ale w samym nurcie rzeki pływało się po lustrze - uczucie trochę jak na wake'u.

namor
Deska: Shinn Patrol & Shinnster
Latawiec: Duotone Neo
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 14 razy
Kontaktowanie:

Post12 sie 2015, 11:03

Proszę podpowiedzcie jaki slabowiatrowy zestaw (używany deska+kite) byłby optymalny na Sobieszewo dla 70 kg. Są wątki o latawcach słabowiatrowych ale w większości nie uwzględniają warunków na spocie. Natomiast taka słabowiatrowa deska mogłaby wspierać mój DNA 12m przy wiatrach marginalnych.

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post13 sie 2015, 09:07

Położenia, ukształtowania dna, głębokości, trawa...pierdoły...
Co powiecie na to:
Obrazek

Zdjęcie nie moje, wzięte z profilu gościa od latawców ELF: https://www.facebook.com/lyubimtsev.roman

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post13 sie 2015, 09:55

Kristoff pisze:Położenia, ukształtowania dna, głębokości, trawa...pierdoły...
Co powiecie na to:
Obrazek

Zdjęcie nie moje, wzięte z profilu gościa od latawców ELF: https://www.facebook.com/lyubimtsev.roman

Nie mam pytań :shock: uczucie musi być niesamowite.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post13 sie 2015, 11:32

Mikolpa pisze:Nie mam pytań :shock: uczucie musi być niesamowite.

Potwierdzam. Jest niesamowite :shock:

Uwielbiam pływając sobie rekreacyjnie z funflami, waląc górę na kilometrowych halsach, pogadać sobie w zupełnej ciszy na morzu o życiu, planach, pogodzie, dzieciakach, żonach, nartach, górach, sąsiadach, funflach itd. :D
Po męskiej wymianie opinii ląduje się np w knajpie gdzieś 10km w górę pod wiatr. Kawka, obiadek a potem jazda w dół z kiteloopami. Wówczas dla odmiany nie ma szans na pogaduchy - jedzie się hardcore do skrzypiących kości i żeber - istne sado-macho :evil:
A na domowym spocie łyk piwka i podsumowanie sesyjki.

Żyć. Nie umierać.
:D :D :D

Awatar użytkownika
nindza
Deska: paździerz
Latawiec: pompowany
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post13 sie 2015, 13:05

to chyba o to też chodzi w tym sporcie :) pięknie

Wróć do „Forum Główne”