maniek1975 pisze:W temacie pisane było że chropowate niby stawia opór. Taki pomysł wpadł mi do głowy. Z jakiego powodu piłeczka do golfa ma tyle wgłębień. Ponoć nadaje też jej to prędkość...
przemass pisze:Pinio pisze:Sniady pisze:Czy przypadkiem powierzchnie matowe nie są chropowate? Taka deska stawia duuuuużo większy opory w porównaniu z płaszczyzną po lakierowaniu.
Nie ma to żadnego znaczenia dla normalnego użytkownika
Były gdzieś badania nad lakierami do kadłubów żeglarskich i z ich efektów wynikało że chropowate ( matowe ) powłoki są lepsze gdyż zapewniają równy ( laminarny ) przepływ strug. Zbyt śliskie powierzchnie powodowały zerwanie strugi i spadek predkosci. Ale w przypadku kite nie sądzę żeby ten aspekt miał jakiekolwiek znaczenie a zatem do wyboru do koloru
maniek1975 pisze:W temacie pisane było że chropowate niby stawia opór. Taki pomysł wpadł mi do głowy. Z jakiego powodu piłeczka do golfa ma tyle wgłębień. Ponoć nadaje też jej to prędkość...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości