Cabrihna z reconem i leash do unhooked

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Gość

Post14 kwie 2006, 15:22

Mam pytanie jak podpinac jak w temacie,
z jedenej strony wiem niektorzy podpinaja do chicken loopa, ale przy niekotrolowanej stracie baru mam pelna moc w kajcie i jest jeszcze bardziej niekontrolowany 'odlot', no chyba ze szczesliwie kajt jest gdzies w okolicach zenitu to moze sam poleci do zenitu i tam zostanie.
a z drugiej strony, nie widzialem, ale slyszalem o przypieciu do linek recona, czyli do tylnych i wtedy przy stracie baru kajt powinien sie gasic.
Tylko ponoc do tego potrzebny jest jakis dodatkowy patent co laczy te dwie linki z kulkami, chyba podobnie jak recon 2, chyba ze podlaczyc tylko do jednej??

Jakies rady, uwagi dla poczatkujacego 'unhooked'?

dzieki

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post14 kwie 2006, 15:24

to ja pytalem, cos z logowaniem nie tak..

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2006, 16:19

Zgadza się, możesz podpiąć każdego leasha do chickenloopa - najlepiej do tego metalowego oczka od chciken loopa, ktore przekładasz przez zrywke.
Tak jak wspomniałeś istnieje możliwość podpięcia do zewnętrznych linek, co na pocztek jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem :idea:
Leash taki jest troszkę inny - rozgałęzia się na końcu na dwie linki.
Nie wiem, czy mamy teraz te leashe w firmie, nazywają się bypass leash (oryginalny produkt Cabrinha).
Dzwoń do Board Sportu: (022) 728-16-77

:idea: Rady:
1. Próbuj na mniejszym kajcie, na mniejszej mocy.
2. Zaplanuj co chcesz zrobić przed wypięciem się!
3. Wypinasz się i nie czekasz, tylko po 1-2sek robisz trik.
4. Zacznij od prostyhc skoków: backroll (bez ruszania kajtem), proste skoki z kajtem w zenicie, może jakieś raile...

Pozdrawiam

julia & lasia

Post15 kwie 2006, 15:31

Skoro juz masz Cabrinhe to radze zainwestowac w tego specjalnego leasha cabrinhi wyglada mniej wiecej tak:

http://www.kitesurfari.com/store/carebykile.html

bo jak wezmiesz normalnego i podlaczysz do jednej z back lines to za kazdym razem jak wypuscisz bar bedziesz mial mega spaghetti i pol godziny rozplatywania linek, wiec za duzo sobie nie pocwiczysz. To bedzie koszmar! Natomiast cabrinha bypass leash dziala jak recon safety sytem, latawiec zostaje na 2 linkach i w zasadzie sie nie placza.

Powodzenia

Julia

julia & lasia

Post15 kwie 2006, 15:43

ps. A co do uwag to sprobuj najpierw po prostu poplywac unhooked, wypnij sie, trzymaj lokcie blisko siebie i nie staraj sie za bardzo krawedziowac tylko spywac z wiatrem. powodzenia i wesolych swiat!

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post18 kwie 2006, 09:26

Dzieki za porady, zaraz atakuje sklep i na wode cwiczyc ;-)

ale z tego co widze, to moge tez miec zwyklego leasha, czyli takiego jak inni uzywaja, i po prostu 'dorobic' ta 'koncowke' co laczy obydwie tylne linki.

Wróć do „Forum Główne”