ILE WAZY KITE SŁABOWIATROWY

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
apek
Deska: Naish
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 48 razy
Dostał piwko: 64 razy

Post09 lis 2016, 17:13

Pełna zgoda i czapki z głów dla prowokatora

Awatar użytkownika
Kisiel
Deska: CzaplaKiteboards :D
Latawiec: North/Cabrinha/Flysurfer
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 14 razy
Kontaktowanie:

Post09 lis 2016, 21:04

Aaaa jeżeli taka prowokacja to miała być to ja przepraszam jeżeli kogoś uraziłem 8)

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post14 lis 2016, 00:56

Cześć. Z ciekawościa przeczytalem ostatnie odpowiedzi. W każdej jest sporo prawdy. Jednakże. Jakoś tak wewnetrznie nie mogę się zgodzić z lansowana na KF w kilku wątkach propozycją pływania bez wiatru. Oczywiście, nadzieja umiera ostatnia. Ta być może zmusza do optymistycznego patrzenia na machających kitem w sali gimnastycznej surferów lub zimowych slizgaczy . We mnie niestety wychowanego przez szkołę w umiejętności liczenia słupków i rozwiązywaniu zadan z olówkiem w ręku skazuje na stres. Chciałem pływać, surfować, skakać , foilować/ podróżować/, a wychodzi na to, że muszę uczyć się wiosłować. Tak to niestety mi się kojarzy. Tak zresztą jak i w większości RX -owe wyścigi./ ten ołówek i słupki to moje koślawe nawiązanie do zasad fizyki/ Wracając do tematu. Foil, którego pomału smakuję stawia moim zdaniem inne wymagania dla kitów niż tradycyjny TT. Stąd moja ucieczka w wagę kite. Informacje na ten temat dzięki Wam spływają. Mogą stanowić alternatywę dla przebijających się, oczywiście subiektywnych informacji. Waga kite jest jedynym obiektywnym jego parametrem do porównań, poza, być może kolorem. Pojęcie "dobrego dołu kita" , "sztywny i równo ciągnie" , tabelki z zakresem na stronach producenta itp traktuję jako subiektywne i wprowadzające tym samym w bląd potencjalnych kupujących. Czy kite lekki pozwoli efektywniej pływać przy słabym wietrze. Dla mnie tak.
/Zanim uwierzysz przeczytaj od poczatku cały wątek. :D /

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post14 lis 2016, 07:10

Czyli od poczatku znales odpowiedz? Majac wieloletnie praktyczne doswiadczenie podsumowanie powinno wygladac inaczej .Przeciez twoj ozon wisi najdluzej a nie jest najlzejszym latawcem. Podpierajac sie fizyka rowniez waga latawca nie jest decydujaca .Kiedys ziemia byla plaska a kolo nie bylo tak oczywiste :D

Awatar użytkownika
apek

Post14 lis 2016, 15:25

Waga latawca na pewno ma wpływ na jego osiągi i na pewno jest to bardzo ważny element na etapie projektowania. Dla mnie jednak, jako jedynie użytkownika, który chce mieć narzędzie najlepiej wykorzystujące siłę wiatru do dostarczania podstawowej energii napędzającej zestaw pływający. Przecież w kitesurfingu chodzi przede wszystkim o pływaniu "na latawcu" czerpiącym energię z siły wiatru, a nie "z latawcem" unoszącym się w powietrzu.
Ponieważ nowe odmiany tego sportu wyznaczają nowe wyzwania konstruktorów, niebawem można się spodziewać latawców pionowego startu, na przykład z zamkniętymi komorami wypełnionymi lekkim gazem, prawie lub wręcz balonem.
pzdr

Awatar użytkownika
apek

Post14 lis 2016, 15:25

Waga latawca na pewno ma wpływ na jego osiągi i na pewno jest to bardzo ważny element na etapie projektowania. Dla mnie jednak, jako jedynie użytkownika, który chce mieć narzędzie najlepiej wykorzystujące siłę wiatru do dostarczania podstawowej energii napędzającej zestaw pływający. Przecież w kitesurfingu chodzi przede wszystkim o pływaniu "na latawcu" czerpiącym energię z siły wiatru, a nie "z latawcem" unoszącym się w powietrzu.
Ponieważ nowe odmiany tego sportu wyznaczają nowe wyzwania konstruktorów, niebawem można się spodziewać latawców pionowego startu, na przykład z zamkniętymi komorami wypełnionymi lekkim gazem, prawie lub wręcz balonem.
pzdr

Wróć do „Forum Główne”