bowkites 07 ??

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post07 cze 2006, 17:13

Widzieliście to? 4,5 m2 przy 15 węzłach!!! w wydaniu Bruno Legaignoux

polecam link do filmu

http://www.inflatablekite.com/sitebow/movies.html

jednak jest jeszcze wiele do powiedzenia w temacie kite-bow!

pozdrawiam

Awatar użytkownika
mleczny
Deska: canon
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 33 razy
Kontaktowanie:

Post07 cze 2006, 17:47

ta...np tutaj duzo mowia na temat bowów
http://www.kiteforum.com/phpbb/viewtopic.php?t=2327929

:)

Awatar użytkownika
Tyś ... Widzioł !!!
Kontaktowanie:

Post07 cze 2006, 20:46

wyglada ciekawie - nie wiem czy zwróciliście uwagę... kajt ma podwójną "skórę"! Nie przyglądając sie widać 3 komory poprzeczne, ale jak robią test na Inversion (przy okazji przyznali się tym oficjalnie do tego problemu) to widać, że pomiędzy warstwami są chyba jeszcze 2 tuby.
Kilka lat (2-3) temu ktos już coś podobnego próbował wprowadzić na rynek...

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post08 cze 2006, 02:13

Myślę, że jest extremalnie szybki i ciekawe jak wyglądałyby na nim nieprzełapane HP'ki :wink:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post08 cze 2006, 07:58

Ech - jakiś czas temu debatowałem na ten temat z Kamilem. Wydaje mi sie, że niezłym kierunkiem byłoby zrobić właśnei twin skina z pompoawńca, tyle tylko, że należałoby to zrobić w taki sposób, żeby kite nie nabierał wody do środka. W ten sposób będzie jużbardzo blisko hybrydy, ale z zachowaniem zalet pompowańców. No i można by było płwyać wtedy na 9m jako standardowym rozmiarze na polskie warunki :)[/b]

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post08 cze 2006, 10:37

Mniejszy rozmiar kita powinien obnizyc jego koszty (przynajmniej w teorii). Bardzo mi sie podoba taka opcja bo poza zwrotnością w powietrzu nie da się ukryć ze zaletą bedzie łatwość podrozy z takimi szmatkami :) Tak czy siak ciężko mi to sobie wyobrazić zeby taki mały rozmiar... no ale chyba filmik nie kłamie ;)

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post08 cze 2006, 21:08

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post20 cze 2006, 14:46

__kater__ pisze:Bardzo mi sie podoba taka opcja bo poza zwrotnością w powietrzu nie da się ukryć ze zaletą bedzie łatwość podrozy z takimi szmatkami :)

OK, wszystko piekne ale ale małe jest szybkie, a to nie zawsze jest zaletą :) Osobiście myślę, że 6m to minimum, potem to już osa ...

pozatym zastanawiam się czy opadanie na małym latawcu nie będzie krótsze niż na dużym, skoro wiatr wieje w poziomie a nie w pionie a opadamy w pionie i poziomie czyli dochodzi skłądowa sił, a powierzchnia nośna mniejsza czyli jedna składowa mniejsza hang time krótszy ...

tak sobie kombinuje troche i w każdym razie coś mniejszego niż 6 -7m chyba nie ma sensu :)

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post20 cze 2006, 20:19

Nie wiem czy dobrze dumam, ale skoro kajtek 4.5m2 ma moc żeby sobie na nim pojeździć i jeszcze poskakać to może i hangtime będzie miał dobry. W sumie chodzi przeciez o doskonałośc aerodynamiczną a twin skin ma najlepsza z możliwych. Już teraz kajty są sporo mniejsze niż jeszcze rok temu. Konstrukcje bołowate sprawiły że używa się mniejszych skrzydeł z takim samym albo i lepszym skutkiem. Więc może da radę zrobić boiwa twinskina w rozmiarze do około 5m2 który spełni wszystkie wymagania kiterów. Będzie szybki jak diabeł, będzie nosił jak paraglide, będzie miał zakres od 5-50 supłów i będzie tani jak barszcz.

A no i sam się będzie pompował.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2006, 07:44

eska pisze:
__kater__ pisze:Bardzo mi sie podoba taka opcja bo poza zwrotnością w powietrzu nie da się ukryć ze zaletą bedzie łatwość podrozy z takimi szmatkami :)

OK, wszystko piekne ale ale małe jest szybkie, a to nie zawsze jest zaletą :) Osobiście myślę, że 6m to minimum, potem to już osa ...

pozatym zastanawiam się czy opadanie na małym latawcu nie będzie krótsze niż na dużym, skoro wiatr wieje w poziomie a nie w pionie a opadamy w pionie i poziomie czyli dochodzi skłądowa sił, a powierzchnia nośna mniejsza czyli jedna składowa mniejsza hang time krótszy ...

tak sobie kombinuje troche i w każdym razie coś mniejszego niż 6 -7m chyba nie ma sensu :)

Esia, może ja się mylę, ale Ty chyba nie studiujesz fizyki :think: :lol: ;)

Zgadzam siez Tobą, ze 6m to chyba minimum. Po prostu mniejsze będzie bardzo nerwowe i nie będzie chciało tak dobrze trzymać w powietrzu. Na pewnop twin-skin trzymałby lepiej, ale chyba nie aż tak żeby robienie tak małego kite'a o tak dużej mocy było opłacalne.
Ja najchętniej pływałbym na kite'ach o rozmiarach 7m i 9m tzn 9m na słabsze wiatry (hehe od 8 do 25 węzłów ;) ) i 7m na mocniejsze (od 18 węzłów w górę ;) ). I nic więcej. Nieważne czy bow, c-shape, komórka - takie rozmiary są chyba najoptymalniejsze. No i powinny pozwolić na w miarę optymalny hang-time.

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post22 cze 2006, 11:27

onzo pisze:Ja najchętniej pływałbym na kite'ach o rozmiarach 7m i 9m tzn 9m na słabsze wiatry (hehe od 8 do 25 węzłów ;) ) i 7m na mocniejsze (od 18 węzłów w górę ;) ). I nic więcej. Nieważne czy bow, c-shape, komórka - takie rozmiary są chyba najoptymalniejsze. No i powinny pozwolić na w miarę optymalny hang-time.

brunolgx pisze:A large kite will never be as fast as a small one. It’s why the best solution is to make kites with better lift/area ratio. The dream or goal is a 8m kite that you can use in 12kts.

http://www.kiteforum.com/phpbb/viewtopi ... c&start=40

celem jednak widac jest wiekszy kite niz 4,5 m , ale pozwoli to zmniejszyc powierzchnie "podstawowego" latawca.
ciekawe co z tego bedzie :?:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post24 cze 2006, 17:05

Zaskakujące mocowanie linek :shock:
Obrazek

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej

Post09 wrz 2006, 18:33

nie bow nie Cshape :)

Slingshot Link szczegoly :

http://hanglos.nl/asp/new/news.asp?newsid={F678C232-ABFF-4A4D-A589-EE6521E8024F}

oraz RRD hypertype

http://www.robertoriccidesigns.com/hypertype/
http://www.robertoriccidesigns.com/hype ... eRRD07.pdf

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2006, 18:44

Ney Link to juz od dluzszego czasu stoi na stronie Slinga ;)

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej

Post09 wrz 2006, 18:47

Smokie pisze:Ney Link to juz od dluzszego czasu stoi na stronie Slinga ;)

przepraszam, juz wiecej nie bede :wink:

Wróć do „Forum Główne”