Ziomek. pisze:
"Dobranie długości 5-tej linki nie jest trudne – wystarczy że napompujesz mocno kite, położysz go na piasku a pomiędzy uszami narysujesz linię prostą. Teraz do tej linii poprowadź prostopadłą, której początek będzie na środku tuby głównej – a miejsce przecięcia obu linii + standardowa długość jednej z czterech pozostałych linek wyznaczy Ci długość 5-tej linki "
pozdro
pozdro
Oprócz tego pozostaje dobranie miejsca położenia stopera o który oprze się bar..
Bez stopera 5 jest słabo przydatna ponieważ latawiec będzie ci latał parę metrów nad wodą..
Do procedury przydają sie 2 osoby (pływacz i pomagier)
Do ustalenia położenia stopera należy mieć zainstalowaną i wyregulowaną 5 linkę. Nie może być za krótka bo będzie "łamać" profil latawca i niemożne być również za długa ponieważ nie będzie spełniać zadania.
Musi wiać wystarczająco mocno (tak aby latawiec chwycony za 5 linkę w pobliżu jej mocowania swobodnie unosił się na wietrze).
I teraz najważniejsze trymowanie..
Położenie baru na 5 lince powinno być takie aby latawiec dotykał wody bez względu na siłę wiatru.
Jeśli latawiec będzie się unosił choć by 20 cm nad wodą może to skutecznie uniemożliwić podniesienie latawki z wody
Ja robiłem to tak:
pozwalałem latawcowi zawisnąć na 5 lince na wietrze, prosiłem pomagiera żeby chwycił bar i przybliżał się w moim kierunku, gdy linki od baru napną się w odpowiednim stopniu zobaczymy ze latawiec zaczyna wędrować na dół kiedy zetknął się z ziemią i tak pozostawał miejsce położenia baru zaznaczałem i w tym miejscu należało zamontować stoper..
Procedura dotyczy latawca 4 linkowego z 5 linką przechodzącą przez bar..
Można oczywiście inaczej

) wszystko zależy od fantazji i zdrowego rozsądku
PS Do wszelkiego rodzaju montażu 5 linki polecam korzystanie z chicken loopów Naisha ponieważ mają takie fajne oczko do prowadzenia 5 linki..
Respect,
Artur