Planowane zmiany w obrębie zatoki puckiej.

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
apek
Deska: Naish
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 48 razy
Dostał piwko: 64 razy

Post23 gru 2013, 00:31

Smokie pisze:
przemass pisze: wydaje mi się że akcja FB plus podejście grupy zainteresowanej bardzo dużo pomogło/zmieniło.

A dokładniej co? Bo ja narazie nie zauważyłem nic :)

To może jeszcze raz przeczytaj, to co napisałeś odpowiadając mi prywatnie.
Ja również jestem zdania, że nagłośnienie sprawy z wykorzystaniem mediów, a później oficjalne stanowisko PSKite, sprowadziło nawiedzonych naukowców i ekologicznych terrorystów na ziemię.
A taki zapis jest w materiale do konsultacji z dnia 51.11.2013 strona 13 p G01:Sposób minimalizacji/eliminacji zagrożenia
Ograniczenie czasowe i/lub przestrzenne motorowych i niemotorowych sportów wodnych: całkowity zakaz używania skuterów wodnych oraz zakaz poruszania się łodzi motorowych z prędkością powyżej 5 węzłów na całym obszarze Zatoki Puckiej wewnętrznej Zwiększenie kontroli nad przestrzeganiem zakazów wstępu na teren rezerwatów.

Takiej akcji nie było wobec po cichu wprowadzonych regulacji dotyczących żerowisk ptaków wędrownych i zbiorników retencyjnych na śródlądziu, a efekty tego widać w całej Polsce i nie wiadomo kiedy skończy się to szaleństwo.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post23 gru 2013, 11:08

Ach nic?

No może pokazało bezmiar głupoty i absurdu samego projektu na przykład ;) :?: A może również to jak duże i silne jest środowisko miłośników sportów wodnych :idea: I może jeszcze parę rzeczy.
Nie rozumiem natomiast za bardzo TWOJEGO spojrzenia na sprawę Smokie...

Czy absurd który miał miejsce na Równi pod Śnieżką również uważasz za usprawiedliwiony? A może prawo jeżdżenia/pływania powinni mieć tylko nieliczni...?

Na koniec - pływamy sobie tu ( okolice Brisbane ) na codzień z czarnymi łabędziami ( przepiękne ptaki niegdyś zagrożone wyginięciem ) i nikt, absolutnie nikt nie widzi w tym żadnego problemu...tym optymistycznym akcentem...miłego dnia :wink:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post23 gru 2013, 23:23

Nie wiem ile razy jeszcze mam napisać że już 5.11 czyli przed całym zamieszaniem w materiałach przygotowywanych przez Urząd Morski były dokładne te same zapisy, które potwierdziło ostatnie spotkanie z przed paru dni. Czyli w kwestii technicznej nie zmieniło się dokładnie nic. A w kwestii medialnej redaktorzy zrobili siano w głowie tysięcy ludzi.

apec co do naszej korespondencji to napisałem tam dokładnie to co chciałem napisać, czyli że informacja medialna może być wykorzystana dokładnie w taki sposób jak ktoś sobie zaplanuje. Napisałem jeszcze kilka informacji dotyczących konsultacji społecznych bo chyba nie wszyscy rozumieją o co w nich chodzi i po co one są.

Przemass pisałem to już wcześniej. Nikt (jednostki nadzorujące projekt finanasowany z UE) nie planował zamykania zatoki dla KS i WS.
Dr Skóra może i ma lub miał takie zapędy ale on jest tylko jednym z wielu którzy funkcjonują i żyją na Płw i nad zatoką i on jest stroną w konsultacjach, a nie osobą decyzyjną .
Irytuje mnie naciąganie faktów. Takie jest właśnie moje spojrzenie na sprawę.
Na temat Śnieżki nie będę się tu rozwodził bo to w innym temacie też już było. Ścisły rezerwat, koniec kropka.

Na koniec co do ptaków goszczących na Mewiej i w rezerwatach przyległych do zatoki to może warto sobie poczytać bo wiele z gatunków tam goszczących nie znajdziecie nigdzie indziej w Polsce ;)

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post24 gru 2013, 01:52

Te gatunki co na mewiej na pewno nigdzie indziej nie występują ;-)

Smokie
Kontaktowanie:

Post24 gru 2013, 07:57

Pinio pisze:Te gatunki co na mewiej na pewno nigdzie indziej nie występują ;-)

W Nrd na pewno nie ;)

Awatar użytkownika
apek

Post24 gru 2013, 15:08

Pinio pisze:Te gatunki co na mewiej na pewno nigdzie indziej nie występują ;-)

Nie ważne czy występują, czy nie, bo i tak znajdzie się ideologia, które będzie chronić miejsca, w których kiedyś występowały, bądź teoretycznie będą mogły występować w przyszłości.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post24 gru 2013, 15:12

Cieszy mnie że praworządność została przywrócona.

...a na Śnieżce dalej jeździć nie wolno ( chociaż małolaty ze szkolnych wycieczek zostawiają tam TONY śmieci pomimo "ścisłego" rezerwatu - sam widziałem :hand: )
...beach barów nie ma i nie będzie bo szkodziły...nie wiedzieć komu :roll:
...część Mewich Rew została zamknięta z tego co rozumiem - ciekawe kiedy dyskusja powróci ?

Osobiście ani mnie to ziębi ani grzeje, po prostu cała afera przypomina w jak normalnym i "ekologicznym" kraju się wychowałem ;)

Pozdro i Wesołych - bezspinowych :wink:

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post25 gru 2013, 00:43

Ja pisząc Gatunki miałem raczej na myśli nie koniecznie zwierzątka :arrow: taki żarcik 8)

Smokie
Kontaktowanie:

Post25 gru 2013, 08:42

przemass pisze:Osobiście ani mnie to ziębi ani grzeje, po prostu cała afera przypomina w jak normalnym i "ekologicznym" kraju się wychowałem ;)

"Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy"

Awatar użytkownika
Leonid
Deska: 77 Yamay
Latawiec: Ozone C4, Catalyst
Postawił piwka: 4 razy

Post25 gru 2013, 11:43

Tak czytam i nie wierzę. Panowie a gdzie zdrowy rozsądek ? Nawet gdyby "panowie ekologowie" mieli najbardziej szalone pomysły, to jeszcze jest dość duża społeczność lokalna, która nie pozwoli zabrać sobie tych pieniędzy które zostawiają na Helu nazwijmy ich "użytkownicy zatoki".
Wszyscy tam płacą podatki a jak mniej ludzi to podatki też mniejsze, bo od mniejszych kwot. I właściwie tu dyskusje można skończyć bo wnioski każdy potrafi wyciągnąć sam.
A wywijanki "ekologów" na śródlądziu psa z kulawą nogą nie obchodzą, bo grupa zainteresowanych dużo mniejsza. A wywijają, kazdy szuka pracy, oni mają takie wykształcenie i muszą sobie stworzyć stanowiska pracy.
Czekam na rezerwat przyrody od 38 piętra na PKiN.

Awatar użytkownika
apek

Post03 sty 2014, 12:10

A tu mamy lądową wersję Zatoki. Tak samo podstępnie i skrycie tam ptaki i UM tu wilki i RDOŚ i konsultacje ogłoszone tak, aby ich nie było, a za tym wszystkim zawsze stoją ci, którzy chcą uchodzić za ekologów. Należy pogratulować czujności społeczności żeglarskiej i tego samego życzyć pasjonatom innych sportów, którym zagrażają ekoterroryści.
Poligon Drawski zagrożony – wszyscy mamy szansę pomóc !
31 gru, 2013

Nie sądziłem, że ostatnia wiadomość w bieżącym roku umieszczona na naszym portalu będzie taka przerażająca.
Ze smutkiem i poczuciem obowiązku umieszczam poniżej tekst Norberta J. Zbróga, który w imieniu nas wszystkich uprawiających off-road prosi o pomoc w zachowaniu tego wyjątkowego terenu, który zgodnie z pomysłami może być początkiem końca naszego wspaniałego hobby :(
Czas na mobilizację naszego środowiska – zróbmy wszyscy co w naszej mocy aby ta ostatnia szansa została wykorzystana.
Krzysztof Czajkowski – Turystyka4x4.pl
” 20 grudnia opublikowane zostało obwieszczenie Dyrektora Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska (zachodniopomorski RDOŚ), dosyć nb sprytnie. Okres przedświąteczno-noworoczny, zatem urzędy pracują na zwolnionych obrotach, zanim się spostrzegą (gminy i powiaty) będzie po herbacie bowiem termin odwołań i opinii odnośnie projektu zarządzenia mija 24 stycznia 2014.
Mniejsza o dziwne zawarte w tym projekcie plany obejmujące inne formy turystyki czy rekreacji (np wytyczenie tylko jednego szlaku kajakowego w dolinie Drawy, zakaż jakichkolwiek działań do 100 od brzegu rzeki i do 300 od brzegów jeziora, zakazu zabudowy terenów itd) bowiem kto chce to zapozna się na stronie internetowej RDOŚ-u zachodniopomorskiego o całym tym ekologicznym terrorze, staram się jak najszybciej zwrócić i na to uwagę wszystkich innych zainteresowanych a gotowych przeoczyć tą sprawę.
Nas jako środowiska dotyczy kolejny zamach na off-road w tej chwili realizowany na terenie poligonu drawskiego, przejdzie tu to i stanie się normą na pozostałych terenach udostępnianych do tej pory przez wojsko.
Dostałem dziś nieoficjalna prośbę od (przychylnych nam) leśników o zmobilizowanie środowiska i oprotestowanie (leśnicy tego zrobić nie mogą, bo oponenci od wilków natychmiast wykorzystają to przeciwko nim, jak próbowali to uczynić już w zeszłym roku) tego projektu rozporządzenia.
Rozporządzenie to (jeżeli przejdzie w tej formie – pomijam tu inne niż or dziedziny) praktycznie rzecz biorąc zamknie teren poligonu drawskiego do realizacji jakichkolwiek imprez.
Na wniosek stowarzyszenia (umownie zwanego) „od wilków” i pani Sabiny N kierującej tymi planami, teren poligonu ma być CAŁKOWICIE WYŁĄCZONY Z ORGANIZACJI RAJDÓW w okresie od początku kwietnia do końca sierpnia (wcześniejsze wyłączenia obejmują już miesiąc wrzesień), zatem w praktyce zakaz będzie całkowity do października (nie wolno organizować nic), zaś w pozostałym okresie roku z organizacji ma być wyłączony teren od południówki w kierunku zachodnim. W praktyce (biorąc pod uwagę wcześniej już poczynione wyłączenia), uniemożliwia się realizację czegokolwiek sensownego na całym poligonie przez cały rok.
Udało mi się dziś zaalarmować kilku burmistrzów, starostów, rozmawiałem również z komendantem CSWL, wszyscy podejmują działania.
Wszyscy chcą nas bronić, i podjęto już kroki w tym kierunku, niemniej wskazane było by, przesłanie na adres RDOS-iu jak największej ilości protestów od stowarzyszeń i osób indywidualnych, dając do ręki dyrektorowi RDOŚ jakieś argumenty w podejmowaniu ostatecznej decyzji, nie tylko w oparciu o wnioski tych „od wilków”
W związku z tym, że obecnie wszystkie polskie poligony przeszły pod zarząd CSWL Drawsko, istnieje ryzyko tego, że przyjęte (narzucane) formy ochrony środowiska z automatu zostaną rozciągnięte na wszystkie pozostałe poligony.
Padnie tym samym ostatnia ostoja naszego hobby.
Być może większość z Was dojdzie do wniosku, co nas obchodzi Drawsko, może być i tak. Do tej pory drobnymi krokami rugowano nas z kolejnych przestrzeni spychając na poligony, teraz mają szansę nas dobić
Niebawem na mojej stronie zamieszczę propozycję „opinii” do ewentualnego przesłania na adres Zach-pom RDOS-iu, niestety by była skuteczna musi być wysłana listem poleconym, co zapewne spowoduje, że kolejna grupa „wypadnie” z tej możliwości
Norbert J. Zbróg
http://www.njz.pl
Wzory pism do pobrania:
pismo 1
pismo 2
pismo 3
Wypełnione pismo, kierować należy na adres wymieniony w piśmie – przesyłka listem poleconym za potwierdzeniem odbioru.
Zachęcamy Stowarzyszenia, aby w pismach występowały nie tylko jako Organizacje, ale zmobilizowały także swoich członków do samodzielnych wystąpień.
link do źródła
http://turystyka4x4.pl/poligon-drawski- ... nse-pomoc/

Smokie
Kontaktowanie:

Post03 sty 2014, 22:29

Apek może tak to skomentuje .....

Obrazek

Uwaga! Grasuje rodzina bobrów-ekoterrorystów niszczących ambony myśliwskie. Nie mają za grosz szacunku dla ciężkiej pracy przy budowie tych konstrukcji! Nie zachęcamy innych bobrów do takiego skandalicznego zachowania!

ps. masakra z takim podejściem....

Awatar użytkownika
apek

Post04 sty 2014, 05:16

ap26.JPG
ap26.JPG (116.99 KiB) Przejrzano 2505 razy
Tam ekologów nie było
ap27.JPG
ap27.JPG (159.86 KiB) Przejrzano 2505 razy
a ptaki przeżyły dzięki pomocy zwykłych ludzi
ap28.JPG
ap28.JPG (128.41 KiB) Przejrzano 2505 razy
za dokarmiane przez dwa tygodnie za ich własne pieniądze.
Koczowało tam około setki ptaków.

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post04 sty 2014, 21:45

A takimi rzeczami się "ekolodzy" nie zajmują?

Bomba biologiczna nad Polską

...bo to zagraża ludziom, na których nie ma kasy z unii a nie konkretnie datkowanym terenom? :)

żenua... świat stanął na głowie

Smokie
Kontaktowanie:

Post05 sty 2014, 13:35

Dobra koniec spamu. Czekamy do 9 stycznia i zobaczymy co mądre głowy wymyśliły nowego :)

Wróć do „Forum Główne”